Oslobodjenje

Sunsi izgubili Bookera i domaći parket

Nastavljen je NBA play-off, pobjede na domaćem terenu upisali su Miami Heat i Memphis Grizzlies, dok su New Orleans Pelicansi nadigrali Phoenix u gostima

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Phoenix - New Orleans 114:125 (1-1)

New Orleans Pelicansi uzeli su vrlo vrijednu pobjedu u drugom susretu u Phoenixu. Osim što su Sunsi izgubili ovu utakmicu, što je u svakom slučaju problem, još veći problem je što su možda ostali bez Devina Bookera. Najbolji strijelac Sunsa morao je napustiti igru u trećoj dionici. Booker je odigrao briljantno prvo poluvrijem­e i Sunsi su vodili na odmoru na krilima njegovog 31 poena, ali nakon što je morao napustiti igru zbog problema s mišićem, Sunsi su krenuli silaznom putanjom. Preuzeli su Pelicansi vodstvo, do kraja susreta su izdržali i u konačnici upisali pobjedu 125:114. Sada je apsolutno jasno da će Chris Paul i društvo morati barem jednom slaviti u New Orleansu ako žele vratiti prednost domaćeg parketa. Pelicanse su u ovom susretu predvodili Brandon Ingram s 37 poena, 11 skokova i devet asistencij­a te CJ

Mccollum s 23 poena (6/10 trica), osam skokova i devet asistencij­a. Kod Sunsa Booker je imao onih iz prvog poluvremen­a 31 poena (7/11 trica), a Mikal Bridges dodao je 19 poena, dok je Paul završio sa 17 poena i 14 asistencij­a.

Miami - Atlanta 115:105 (2-0)

Nakon potpuno neravnopra­vnog prvog susreta u kojem su katastrofa­lno odigrali Trae Young i Bogdan Bogdanović, u drugom susretu Hawksi su bili konkurentn­iji, a Bogdanović i Young mnogo bolji. Iako su odigrali dobru utakmicu, nisu imali odgovor za Jimmyja Butlera, koji je debelo nadmašio taj njihov nastup. Butler je bio nezaustavl­jiv i igrao je glavnu ulogu u odvajanju Heata koje je bilo ključno na putu do pobjede. Tri minute prije kraja Hawksi su smanjili na 104:101, ali onda je Butler uzeo stvari u svoje ruke, sam je napravio seriju 7:0 u samo 56 sekundi i osigurao Heatu pobjedu i vodstvo 2-0 u seriji.

Butler je na kraju ubacio 45 poena uz po pet skokova i asistencij­a, a Tyler Herro dodao je 15 poena. Kod Hawksa Bogdanović je ubacio 29 poena (5/10 trica), Young 25 uz sedam asistencij­a, a John Collins 13 poena uz deset skokova.

Memphis - Minnesota 124:96 (1-1)

Memphis je neočekivan­o pao u prvom susretu protiv Timberwolv­esa i našao se pod velikim pritiskom uoči druge utakmice. Međutim, izdržao je, nije dopustio još jednu pobjedu Wolvesima i barem je izjednačio u seriji na 1-1. Bila je ovo potpuno drugačija utakmica, tu su Grizzliesi potpuno dominirali i upisali visoku pobjedu s kojom su se vratili u seriju i sada je na njima da pokušaju u Minneapoli­su vratiti prednost domaćeg parketa. Sve s čime su Wolvesi stvarali probleme Memphisu u prvoj utakmici, Grizzliesi su neutralizo­vali i gosti su u ovom susretu ubacili čak 34 poena manje nego u prošloj utakmici.

Memphis je imao sedmoricu dvocifreni­h košarkaša, a predvodili su ih Ja Morant s 23 poena, deset asistencij­a i devet skokova te s po 16 poena Jaren Jackson (sedam skokova) i Desmond Bane. Kod Wolvesa Anthony Edwards ubacio je 20 poena uz šest skokova, a Karl-anthony Towns 15 poena uz 11 skokova.

Kazna za Irvinga

Bek Brooklyn Netsa Kyrie Irving kažnjen je novčano sa 50.000 američkih dolara zbog ponašanja u prvoj utakmici doigravanj­a za NBA prvaka odigranoj u Bostonu, u kojoj su domaći Celticsi slavili sa 115:114, košem Jasona Tatuma sa zvukom sirene, objavili su iz kancelarij­e NBA lige. Irving je kaznu zaradio zbog toga što je gledaocima u Tdgardenu pokazao srednji prst, a uz to je uputio i nekoliko psovki navijačima Bostona. Nekadašnji košarkaš Bostona je svojoj bivšoj ekipi ubacio 39 koševa.

Memphis je neočekivan­o pao u prvom susretu protiv Timberwolv­esa i našao se pod velikim pritiskom uoči druge utakmice

Zabrana za Ruse

Britanski mediji javljaju da je službena objava zabrane nastupa ruskim i bjeloruski­m teniserima i teniserkam­a na Wimbledonu pitanje dana. Najpoznati­ja imena koja će biti pogođena ovom mjerom su drugi teniser svijeta, Rus Daniil Medvedev, koji je možda i najbolji igrač svijeta u ovom momentu, te četvrta igračica na WTA listi, Bjeloruski­nja Arina Sabalenka.

 ?? / EPA ?? Chris Paul i društvo su u problemu
/ EPA Chris Paul i društvo su u problemu
 ?? / EPA ?? Ja Morant je najefikasn­iji kod Grizzliesa
/ EPA Ja Morant je najefikasn­iji kod Grizzliesa
 ?? / EPA ?? Bogdan Bogdanović najbolji je kod Atlante
/ EPA Bogdan Bogdanović najbolji je kod Atlante
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina