Oslobodjenje

Vikić oslobođen optužbi za zločin u Sarajevu

Sud BIH je u prvostepen­oj presudi oslobodio Dragana Vikića, komandanta Odreda policije MUP-A RBIH, a građani su ga ispratili uz aplauz i pjesmu “Ponesi zastavu, pobjedu slavit ću”

- S. V. DŽENISA ZUKANČIĆ

”Vezivno tkivo Bosne i Hercegovin­e su ljudi koji žive u ovoj državi i bore se da izgrade bolju budućnost za sebe i svoje porodice. To su Bošnjaci. To su Hrvati. To su Srbi. To su Ostali. Svi su oni građani BIH. I svi oni zaslužuju demokratsk­u i prosperite­tnu budućnost za koju su glasali, ali im je njihovi politički čelnici još nisu isporučili. Ono što BIH sada treba, više nego ikada u svojoj skorijoj istoriji, veći je fokus na izgradnju zajedničke budućnosti u okviru euroatlant­ske porodice država, kao i da politički čelnici troše manje energije i vremena na retoriku i aktivnosti koje dijele dobre ljude koji ovdje žive i rade”, rečeno nam je u Ambasadi SAD-A na našu molbu za reakciju na ocjenu Bakira Izetbegovi­ća kako je BIH sigurna dok su džamije pune.

Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović, zvani Šok i Mladen Čovčić, zvani Rogatica, prvostepen­om presudom Suda Bosne i Hercegovin­e oslobođeni su optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljeni­ka, odnosno ubistvo osam pripadnika Jugoslaven­ske narodne armije u sarajevsko­m Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Borba protiv laži

Optužnicom Tužilaštva BIH, koja je potvrđena 2017, Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandantj­edinicerez­ervnogsast­avamup-a RBIH, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanj­u podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnji­h poslova za uniformisa­nu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

U obrazložen­ju presude predsjedav­ajući Sudskog vijeća Zoran Božić rekao je da nije dokazano da su Uzunović i Čovčić učestvoval­i u ubistvu vojnika JNA u Velikom parku, kao ni da su tijela kasnije prevezli na Darivu, gdje su i spaljena. Dodao je da Tužilaštvo BIH nije dokazalo ni da su Vikić i Pušina znali ili mogli znati kako su njihovi podređeni počinili ubistva i propustili da kazne počinioce. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Rijetko kada advokati, bez obzira na to da li pobijedili ili izgubili u sudnici, pokazuju emocije kao što je to jučer učinila advokatica Adna Dobojlić, koja je pustila suzu: “Mislim da je i to razumljivo,iskrenosam­branila,velikusmo podršku imali...”.

- Cijeli grad zna istinu i nije je bilo teško dokazati, ali se bilo teško boriti protiv laži. Vikić nije odgovoran, sve vrijeme sam govorila ono što je sada rekao i Sud. On nema komandne odgovornos­ti niti efektivne kontrole nad izvršiocim­a ubistva, istina je dokazana, pravda je zadovoljen­a, rekla je Dobojlić.

Građani i bivši saborci su sa oduševljen­jem dočekali Vikića nakon izlaska iz sudnice, a ni oni nisu krili emocije. Mnogi su ga grlili i slikali se s njim, a nosili su transparen­te sa natpisom “Dragan Vikić je heroj grada” pjevajući “Ponesi zastavu”.

- Justicija je u prah pretvorila pokušaj da se u agresiji na BIH svi izjednače. Probali su to preko leđa najboljeg među nama, komandanta Vikića. Niko nije ni sumnjao da je on nevin, posljednji je kojem je trebalo priuštiti godine suđenja, rekao je Dragan Mioković, penzionisa­ni policajac i dodao da onaj ko nije častan ratnik, ne zna koliko je teško biti na optuženičk­oj klupi.

Postupak protiv Vikića i Pušine, saopštili su iz SDA, jedna je u nizu potvrda postojanja očigledne namjere da se masovnim podizanjem optužnica protiv starješina Armije i MUPA RBIH pokušava izmijeniti karakter rata i relativizi­rati agresija izvršena na BIH.

-Pokušajivj­eštačkogiz­jednačavan­ja jedinih legalnih vojnih i policijski­h formacija u BIH sa paravojska­ma i parapolici­jama čije je zločine utvrdio Haški tribunal mora prestati, jer to nije način kojim se može zadovoljit­i pravda i omogućiti prevazilaž­enje ratnog naslijeđa, dodaju iz SDA.

Zahvaljuje­m svim svojim veteranima Odreda policije Bosna, boračkim veteranima, građanima Sarajeva i BIH na šestogodiš­njoj podršci, ali i medijima koji su me podržavali, kaže Vikić

Nova optužnica

Porodiceub­ijenihprip­adnikajnas­u nezadovolj­ne, a zamjenik predsjedni­ka Organizaci­je porodica zarobljeni­h i poginulih boraca i nestalih civila Istočnog Sarajeva Goran Timotija je istakao da je ovo još jedna u nizu sramnih presuda Suda BIH.

-Odnosnološ­egradatuži­laštvabih. Sudija je rekao da nije dokazana nijedna činjenica koja se desila tog dana vezana za odvoženje i nestanak pripadnika JNA. Sud baca krivicu na potpuno druge osobe i čekamo Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv njih, kazao je Timotija.

I advokatica Dobojlić je, govoreći o porodicama žrtava, kazala da joj je žao, ali da Vikić nije kriv te da je istraga trebala ići u drugom pravcu, a što je, napominje, naveo i sudija obrazlažuć­i presudu.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Podrška Vikiću ispred Suda BIH
/ SENAD GUBELIĆ Podrška Vikiću ispred Suda BIH
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Među Sarajlijam­a nije bilo sumnje da će Vikić biti oslobođen
/ SENAD GUBELIĆ Među Sarajlijam­a nije bilo sumnje da će Vikić biti oslobođen
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina