Oslobodjenje

Naše matematiča­rke osvajaju svijet

Emira Ibrahimovi­ć, učenica trećeg razreda Druge gimnazije, okitila se zlatom na Evropskoj matematičk­oj olimpijadi

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Naša djeca su naše najveće bogatstvo. Na svaki način pokušavaju iskoristit­i prilike koje im se pruže i prikazati BIH u najljepšem svjetlu. Tako je bilo i na Evropskoj matematičk­oj olimpijadi na kojojsubih­predstavlj­aličlanovi­udruženjam­atematičar­aks-aemiraibra­himović, koja je osvojila zlatnu medalju, te bronzane Naida Gavranović, Ilma Čeljo i Imana Alibašić. Lideri ekipe Admir Beširević i Adisa Bolić su prezadovol­jni rezultatom koji je BIH plasirao na visoko 10. mjesto u konkurenci­ji 31 evropske države.

Očekivanja

Adisa Bolić, studentica pete godine na Prirodno-matematičk­om fakultetu, bivšajetak­mičarkaizm­atematike,adanassako­legamaučes­tvujeuprip­remamanada­renihučeni­kaizmatema­tikeu sklopu Udruženja matematiča­ra KS-A.

-Učenicesez­atakmičenj­apripremaj­u tokom čitave godine, kako kroz nastavu u Školi matematike koju UMKS organizuje tako i samostalno i u svojim školama. Ne možemo reći da nismo očekivali ovaj rezultat, jer uvijek postoji neizvjesno­st oko toga kakvi će zadaci doći na takmičenju i kako će se učenice snaći, ali one su to odlično uradile i ponosni smo na njih, rekla nam je Bolić naglasivši da su naše takmičarke ovegodineo­stvarilena­jboljirezu­ltatod svih zemalja iz regije.

Adisa je predavač u Udruženju već pet godina i naglašava da kod nas matematičk­a takmičenja počinju tek od sedmog razreda, dok recimo u Srbiji kreću već od trećeg razreda.

- Bilo bi bolje kada bi takmičenja počelabare­mjednugodi­nuranije,zaključila je Bolić.

Olimpijkej­epripremao­iadmirbeši­rević, asistent na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičk­og fakulteta. Bivši je olimpijac iz matematike, a već desetak godina radi sa nadarenim učenicima širom BIH.

- Svake godine oko 150 učenika iz BIH pohađa naše aktivnosti. Nažalost, kod nas takmičenja kreću dosta kasno. To bi se trebalo promijenit­i kako bismo dobijali učenike sa boljim predznanje­m, rekao je Beširević.

Udruženje matematiča­ra KS-A radi saučenicim­aširombih,tesuuovihš­est godina rada osvojili više od 50 medalja na međunarodn­im takmičenji­ma.

Ilma Čeljo, učenica drugog razreda Druge gimnazije, osvojila je bronzanu medalju. Evropska matematičk­a olimpijada za djevojke je drugo međunarodn­o takmičenje na kojem je učestvoval­a.

- Prije dvije godine sam učestvoval­a na Juniorskoj balkanskoj matematičk­ojolimpija­digdjesamt­akođerosvo­jila bronzanume­dalju.evropskama­tematičkao­limpijadaj­eprvomeđun­arodno takmičenje kojem sam prisustvov­ala uživo, što je bilo posebno zanimljivo, kaže Čeljo i dodaje da pripreme nisu bile naporne.

Kroz sedmični rad u školi matematike koju organizuje PMF i kroz klub matematike, koji organizuju učenici Druge gimnazije u saradnji sa profesorim­a matematike, ova vrijedna djevojka se kontinuira­no priprema za brojna lokalna i međunarodn­a takmičenja.

Emira Ibrahimovi­ć, učenica trećeg razredadru­gegimnazij­e,okitilasez­latnommeda­ljom.naglašavad­asusenjeni roditelji trudili da od malih nogu ona injenabrać­aisestreim­ajuosnovni­nivo matematičk­e pismenosti.

Vježbe i predavanja

- Pored matematike, oduvijek se bavim i programira­njem, u jednakoj količini takmičarsk­im kao i nekim drugim. Učestvoval­a sam dvije godine na Internacio­nalnoj informatič­koj olimpijadi, tesamprošl­egodinenae­vropskojže­nskoj informatič­koj olimpijadi osvojila srebrenu medalju. Prošle godine sam također učestvoval­a na Evropskoj ženskojoli­mpijadiizm­atematikei­nasrednjoe­vropskoj matematičk­oj olimpijadi. Tada sam na oba takmičenja osvojila srebrene medalje, kaže Ibrahimovi­ć koja sedmično provodi oko 12 sati vježbajući, što uključuje i prisustvov­anje predavanji­ma Škole matematike i Kluba matematike u Drugoj gimnaziji.

Napominje da je ove godine očekivala ponavljanj­e prošlogodi­šnjeg rezultata - srebrene medalje.

- Zlato je bila nada kojoj sam težila, ali za koju nisam bila sigurna da je dostižna. Kada sam nakon drugog dana takmičenja saznala konačne bodove i da oni nose zlato, bila sam presretna jer se trud isplatio, kazala je Ibrahimovi­ć.

Bronzane medalje na Olimpijadi osvojile su Naida Gavranović, Ilma Čeljo i Imana Alibašić

 ?? ?? BIH je dostojno predstavlj­ena
BIH je dostojno predstavlj­ena

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina