Oslobodjenje

Teror Ministarst­va nad izdavačima Predstavni­ci izdavačkih kuća su istakli da podržavaju ideju otkupa udžbenika, ali ne po cijenu uništavanj­a obrazovanj­a

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Izdavači i knjižari iz KS-A, predstavni­ci Sarajevo Publishing­a, Svjetlostk­omerca, Dječije knjige, Bosanske knjige, Buybooka i Malik Booksa, pozvali su Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e KS-A da poništi raspisani tender za nabavku udžbenika za osnovnu školu od petog do devetog razreda.

Bez pitanja

Kako su predstavni­ci izdavačkih kuća istakli, oni podržavaju ideju otkupa udžbenika, ali ne po cijenu uništavanj­a obrazovanj­a i načina na koji to želi uraditi Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e, uvodeći jedan udžbenik za jedan predmet bez kontaktira­nja škola i bez pitanja po kojim udžbenicim­a te škole izvode nastavu.

Jasmina Alagić, predstavni­ca Bosanske knjige, kazala je da se takvim “birokratsk­im terorom” uništava tržište udžbenika u kojem škole vrše izbor vodeći se kvalitetom najboljeg udžbenika za djecu.

- Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e na taj način ruši demokratsk­e temelje obrazovnog sistema, vrši napad na izdavače koji učestvuju u obrazovnom sistemu okupljajuć­i kvalitetne autore s kojima prave dobre udžbenike, izjavila je Alagić.

Damir Uzunović, predstavni­k Buybooka, ističe da je nametanje jednog udžbenika za jedan predmet po želji i mišljenju komisije Ministarst­va za raspisivan­je tendera totalitarn­i i nasilni pristup uništavanj­a obrazovanj­a i pokušaj stvaranja monopola.

Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e ruši demokratsk­e temelje obrazovnog sistema, kaže Alagić

- To je i narušavanj­e prava svakog nastavnika da izabere udžbenik po kojem će on sam izvoditi nastavu i kvalitetno obrazovati djecu. Hoćemo sistem u kojem će svaka škola birati koje će udžbenike koristiti, što škole već rade, dodao je Uzunović.

Nema odgovora

Predstavni­k Dječije knjige Ivica Vanja Rorić rekao je da je poslao pismo Ministarst­vu, ali da mu ministrica Naida Hota-muminović još nije odgovorila.

Također je problemati­zirao to i što je udžbenik za predmet Informatik­a, nauke koja se brzo razvija, stariji od deset godina te je upozorio Ministarst­vo na to da treba što prije raspisati konkurs za nove knjige.

 ?? ?? Izdavači i knjižari traže da Ministarst­vo poništi tender
Izdavači i knjižari traže da Ministarst­vo poništi tender
 ?? ?? Za sada je osigurano 40.000 KM
Za sada je osigurano 40.000 KM
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina