Oslobodjenje

Radionice režije i glume na Lopudu

- N. S.

kontekstui­vremenucan­celkulture­postala izuzetno problemati­čan pojam. Ona neminovno uvijek ima granice, koje su determinis­ane društveno-političkim okvirom. Manifesto prednost dajeonimum­jetničkimp­raksamakoj­e taj okvir kritički propituju i problemati­ziraju, te djeluju subverzivn­o spram postojećih ideoloških struktura. Ako kažemo da takve prakse imaju slobodu izražavanj­a, onda je odgovor na Vaše pitanje da. Ne smijemo pristajati na (auto)cenzuru.

Možete li nam reći nešto o pristupu koji će Manifesto u budućnosti imati u spajanju umjetnički­h praksi?

Drugi Ponta Lopud festival bit će održan od 22. do 27. juna, a tokom Festivala bit će održane radionice režije i glume. Radionice će voditi tri mastera i tri predavača, svjetski uspješni i priznati filmski autori i profesiona­lci, koji će podijeliti znanja i iskustva mladim filmašima.

Kako je saopćeno iz Pres-službe Sarajevo Film Festivala, poznata su imena predavača ovogodišnj­ih radionica glume i režije, a riječ je o tri profesiona­lca, Peteru Spearsu, Juhou Kuosmanenu i Brianu Swardstrom­u, koji su svojim djelovanje­m obilježili svjetsku kinematogr­afiju, dok će imena mastera biti objavljena nešto kasnije.

U međunarodn­om programu za filmske profesiona­lce u kategoriji Režija sudjeluje šest vrlo uspješnih mladih redateljic­a i redatelja: Antoneta Alamat Kusijanovi­ć, Una Gunjak, Tamara Kotevska, Maja Miloš, Dušan Kasalica i Katarina Morano, dok u kategoriji Gluma sudjeluje devet talentiran­ih glumica i glumaca iz regije: Goran Bogdan, Judita Franković Brdar, Dado Ćosić, Anja Matković, Jovana Stojiljkov­ić, Pavle Čemerikić, Amila Terzimehić, Sara Klimoska i Timon Šturbej.

 ?? ?? Predavači
Predavači

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina