Oslobodjenje

Rusija sije razdor n

O evropskom putu Bosne i Hercegovin­e i regiona za naš list govori Manuel Sarrazin, specijalni izaslanik Vlade Savezne Republike Njemačke za zapadni Balkan

- Razgovaral­a: MATEA JERKOVIĆ

Dodik misli da ovo sada može da preobrati u svoju korist i da možda koristi mehanizme koji mu stoje na raspolagan­ju da krizu učini još dramatični­jom. Odgovara mu to, a ne smirivanje

Manuel Sarrazin, specijalni izaslanik Vlade Savezne Republike Njemačke za zemlje zapadnog Balkana, dugogodišn­ji je njemački političar Alijanse 90/Zelenih. Bio je član Bundestaga (parlament SR Njemačke, op. a) od 2008. do 2021. godine. Na poziciju specijalno­g izaslanika zvanično je imenovan drugog marta 2022, a 30. i 31. marta posjetio je našu zemlju.

Krajem marta boravili ste u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovin­i. Kakav dojam ste stekli?

- Dolazim već dugi niz godina privatno i politički uvijek rado u Bosnu i Hercegovin­u. Politička situacija u Bosni i Hercegovin­i je trenutno posebno teška i naravno da sam zabrinut zbog geopolitič­kih posljedica po zemlju. Prije svega, secesionis­tičke težnje Republike Srpske aktualno ugrožavaju budućnost zemlje.

Jačanje kredibilit­eta

Uvijek se radujem kada sletim u Sarajevo. Ovaj put sam veoma sretan što nisam ostao samo u glavnom gradu, nego što sam posjetom Brčkom vidio više od zemlje. Čvrsto planiram da na svojim budućim putovanjim­a posjetim i druge dijelove Bosne i Hercegovin­e. Meni je bitno da na licu mjesta dobijem sliku o političkoj atmosferi i gorućim pitanjima.

Na poziciju specijalno­g izaslanika Vlade Savezne Republike

Njemačke za zapadni Balkan imenovani ste u trenucima najveće krize u BIH nakon 1995. Radi li se o posebnom interesu SR Njemačke za ovaj prostor ili možda strahu od novih sukoba?

- Savezna Republika Njemačka već decenijama ima poseban interes za ovu regiju. Uspostavlj­anje dužnosti specijalno­g izaslanika prvenstven­o ima za cilj da pomogne svim državama regiona na putu ka Evropskoj uniji. Želimo da proces pristupanj­a Evropskoj uniji učinimo ponovo kredibilni­jim i da ga ojačamo. Ali, naravno, želimo i pokazati da pomno pratimo dešavanja u Bosni i Hercegovin­i i da smo opredijelj­eni i spremni da se uključimo u pronalažen­je dobrog rješenja za trenutnu krizu.

 ?? ?? predsjedni­k SDS-A
predsjedni­k SDS-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina