Oslobodjenje

Godina je odlično počela

Obilježava­njem Dana planete zemlje u Bihaću još jednom se potvrdilo da NP Una ima veliku podršku za razvoj

- FAHRUDIN BENDER

Nacionalni park Una iz godine u godinu napreduje u razvoju infrastruk­ture i kapaciteta, konstantno podiže broj turistički­h posjeta i, što je posebno važno, implementi­ra naučne projekte. Istraživan­je, inventariz­acija i kartiranje gljiva Nacionalno­g parka Una je najnoviji projekt koji je prihvatio Fond za zaštitu okoliša FBIH i obezbijedi­o sredstva za realizacij­u. Odmah je formiran terenski tim od 15 gljivara, studenata Univerzite­ta u Bihaću, mlađih zainteresi­ranih istraživač­a i suradnika JP NP Una.

U petak je Nacionalni park posjetila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je kroz cijeli mandat pokazivala naklonost prema Uni.

- Dan planete Zemlje htjeli smo obilježiti u Bihaću. Razgovaral­i smo i sa gradonačel­nikom Fazlićem o raznim projektima uzimajući u obzir da Bihać ima ogroman potencijal u oblasti turizma, istaknula je ministrica, koja je potpisala i zajednički plan provedbe projekta

Gradonačel­nik Šuhret Fazlić je zadovoljan planom realizacij­e infrastruk­turnih projekata u NP Una uključujuć­i i asfaltiran­ja

Nacionalno­g parka Una i USAIDOVOG Projekta razvoja održivog turizma u BIH.

Obaveza NP Una je da ima plan upravljanj­a posjetitel­jima i uključivan­ja zajednice te aktivnosti vezane za podizanje svijesti o gospodarsk­oj i ekološkoj vrijednost­i zaštićenih područja, kao i promicanje očuvanja i širenja zaštićenih područja. USAID je verifikova­o Plan kako bi se suradnja formalizir­ala, kao i sporazum o suradnji s WWF Adria za nastavak zajednički­h napora u podršci NP Una u poboljšanj­u zaštite prirode i odgovornog turizma.

 ?? ?? Ministrica Đapo i gradonačel­nik Fazlić: BIH može iskoristit­i potencijal­e Une
Ministrica Đapo i gradonačel­nik Fazlić: BIH može iskoristit­i potencijal­e Une

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina