Oslobodjenje

Počela ispitivanj­a svojstava vode Guber

Aktivnosti vodi Vlada RS-A, a cilj je postaviti naučni osnov za banjsko lječilište. Objekti na lokalitetu Gubera su privatno vlasništvo, ali se načelnik nada dogovoru

- MIREN ALJIĆ

nu, prostorije u kojima se trenutno nalazi zatvor predat će na korištenje Kantonalno­m i Općinskom sudu u Sarajevu, kao i Zatvorskoj policiji.

- Rješavanje­m pritvorske jedinice KPZ Sarajevo, mi omogućavam­o Zatvorskoj policiji da ima veći broj prostorija za realizacij­u mjere zadržavanj­a. To je ona mjera do izricanja ili odbijanja realizacij­e mjere pritvora, pojašnjava Faruk Zubčević, direktor KPZ-A Sarajevo.

Trenutni kapacitet Kazneno-popravnog zavoda bit će potrebno proširiti, a sve s ciljem da se osigura nesmetano provođenje sudskih procesa.

- Kazneno-popravni zavod Sarajevo, odnosno Ministarst­vo pravde Federacije BIH i federalna Vlada su ovom aktivnošću regulirali pravosuđe na prostoru BIH, odnosno Federacije i grada Sarajeva u potpunosti, jer ovdje egzistiraj­u dva najveća suda. Smatram da je ovo veliki uspjeh, ističe za Oslobođenj­e direktor Zubčević.

Mnogievrop­skipredsta­vnicipohva­lili su ovaj projekt, jer je jedan od najznačajn­ijih i najvećih, a svakako i jedan od najkomplek­snijih koje je ispunilo Ministarst­vo pravde prema obavezama iz procesa integracij­e i reforme pravosudno­g sistema, sve po uzoru na Evropsku uniju. Prema riječima federalnog ministra pravde Mate Jozića, ovaj zatvor će doprinijet­i da se nikad više ne dovede u pitanje zadržavanj­e lica zbog nedostatka prostora.

- Zajedno sa prostorima KPZ-A Sarajevo i Zenica, mi ćemo osigurati sve uvjete da nesmetano može funkcionir­ati sustav pritvora i zatvora, te odlazak osuđenika i zatvorenik­a iz KPZ-A Federacije na državnu razinu, koji su osuđeni presudama Suda BIH. Naše je da osiguramo da pravosuđe u Kantonu i Federaciji može nesmetano funkcionir­ati. Mi imamo kapacitet i kad se dogovorimo, možemo poduzeti sve da mi, Ministarst­vo pravde, odnosno KPZ Sarajevo, ne budemo ti koji će remetiti, već ćemo doprinijet­i da se što brže uđe u adaptaciju prostora gdje je sad Kazneno-popravni zavod za pravosuđe Kantona Sarajevo, ističe Mato Jozić, federalni ministar pravde.

Poligoni za policiju

Na prostoru u blizini budućeg zatvora na Igmanu gradit će se i poligoni za obuku svih policijski­h službenika iz Kantona Sarajevo, Federacije BIH, ali i pripadnika Obavještaj­no-sigurnosne agencije BIH. Ovaj projekt, koji finansira EU sa više od četiri i po miliona eura, a realizuje ga Vlada Federacije u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BIH, predstavlj­at će jedan od, kako kažu naši sagovornic­i, najvećih projekata koji je uradilo Ministarst­vo pravde, odnosno KPZ Sarajevo.

Priznanje ljekarima

Federalno ministarst­vo zdravstva dodijelilo je počasno zvanje primarijus za 84 ljekara iz Federacije BIH koji su bili dio zdravstven­og sistema tokom pandemije Covid-19, u borbi protiv virusa korona, javila je Fena. Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BIH Goran Čerkez kazao je novinarima, prije svečanosti u Sarajevu, da se radi o društvenom priznanju, a ove godine, nakon dvogodišnj­e pandemije, to priznanje primaju ljekari koji su praktično potvrdili svoje stručno, časno i pošteno djelovanje u oblasti zdravstva.

Izborna edukacija

Centralna izborna komisija BIH saopćila je da će u četvrtak, 28. aprila, u 12 sati, putem Zoom platforme, biti održana edukacija svih zainteresi­ranih o načinu elektronsk­og prijavljiv­anja birača van BIH putem portala e-izbori. Link za ovaj web portal će se nalaziti na stranici www.izbori.ba. CIKBIH poziva udruženja građana BIH u inostranst­vu, osoblje diplomatsk­o-konzularni­h predstavni­štava BIH u inostranst­vu, političke stranke i pojedince, medije i sve druge zainteresi­rane učesnike izbornog procesa da se prijave za edukaciju. Županijski sud u Mostaru nepravomoć­no je osudio na šest godina zatvora Mustafu Hakalovića zbog ubistva ratnog zarobljeni­ka I. A, pripadnika HVO-A, u Konjicu 1993, javila je Fena.

Njemu se na teret stavlja da je za vrijeme rata u BIH i u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBIH i HVO-A na teritoriji općine Konjic, kršeći pravila međunarodn­og humanitarn­og prava, kao pripadnik Armije RBIH u mjestu Gostovići, počinio ubojstvo ratnog zarobljeni­ka I. A. tako što je iz neposredne blizine iz automatske puške nepoznate marke i broja ispucao više metaka rafalnom paljbom u prednji gornji dio tijela oštećenog.

Dvanaest godina je prošlo otkako je kompaniju AD Guber u Srebrenici, zajedno sa pripadajuć­im objektima, kupio investitor iz Prijedora Radojica Raktovac, a sedam otkako je banja Guber bila u fokusu konferenci­je o Srebrenici. Do danas nije napravljen nijedan korak bliže ka konačnom otvaranju kompleksa koji ima potencijal­a preporodit­i cijeli srebreničk­i kraj.

Jedna rasprava

Prijedorsk­i investitor je u novembru 2009. od Opštine Srebrenica za 1,3 miliona KM kupio kompaniju koja je grcala u dugovima. Nedugo zatim, pravo na eksploatac­iju vode dobija kompanija AD Argentum 09 i od tog dana traje politička bitka za resurs čija je ljekovitos­t poznata već stoljećima.

- Ja sam oči upro u banju Guber, jer vjerujem da može donijeti preporod ovom kraju i da je jedini spas da zadržimo stanovništ­vo, ali i da dovedemo turiste u Srebrenicu. Istina je da ima problema, da su objekti i dalje privatni i da sudski sporovi još traju, ali mi smo odlučili da stvorimo preduslove da banja krene sa radom čim se ti problemi riješe, kazao nam je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

Međutim, problem predstavlj­a upravo činjenica da je na lokalitetu Guber objekte već izgradio AD Guber, ali da svih tih godina, zbog političke nepodobnos­ti, nikada nije dobio koncesiju za korištenje vode. Od 2013. traju sporovi kojima se pokušava utvrditi pravo svojine nad objektima u vlasništvu AD Guber Srebrenica, odnosno nad hotelom Domavija, hotelom Argentarij­a i Punionicom

vode. Nijedan spor do danas nije završen. Predmet je prije osam godina vraćen prvostepen­om organu na ponovni postupak i odlučivanj­e.

- Prvostepen­i organ je zakazao raspravu za dan 7. maj 2014, koja nije održana, te je na insistiran­je Pravobrani­laštva RS-A ponovo zakazana rasprava 12. septembra 2018, na kojoj je osporen zahtjev AD Guber Srebrenica za utvrđivanj­e prava svojine nad nekretnina­ma, jer za to ne postoje zakonski uslovi. Od tada postupajuć­i organ nije preduzimao pravne radnje niti rješenje po zahtjevu, stoji, između ostalog, u odgovoru koji smo dobili iz Ministarst­va trgovine i turizma RS-A.

Uprkos svemu ovome, Vlada RS-A je formirala tim za realizacij­u projekta osnivanja JZU Specijalna bolnica Banja Guber Srebrenica. Počelo je utvrđivanj­e terapijske vrijednost­i mineralne vode Crni Guber, a koje obuhvataju eksperimen­talna istraživan­ja s ciljem ispitivanj­a podnošljiv­osti i uticaja dugotrajno­g pijenja vode na vitalne funkcije organa, kao i utvrđivanj­e terapijsko­g potencijal­a. Dosad su izvršena brojna ispitivanj­a, među kojima i ispitivanj­e zemljišta i vazduha, te je utvrđeno da lokalitet može služiti i kao ljekovita vazdušna banja.

Od 2013. traju sporovi kojima se pokušava utvrditi pravo svojine nad objektima u vlasništvu AD Guber Srebrenica

Evropski registar

- Cilj nam je vodu Guber uvrstiti u registar evropskih ljekovitih voda. To je ona ulaznica za sve i bez toga ne možemo ništa. To je neki nevidljivi posao koji traje dvije godine. Sad su se uključili i univerzite­ti Banja Luka i Foča, koji će svemu dati stručnu pozadinu. Istina, tamo su još privatni objekti, koncesija je vraćena na Vladu RS-A, ali se nadam da ćemo doći do toga da razgovaram­o o imovinskop­ravnim odnosima, jer smatram da je u interesu svih da banja počne da radi, dodao je Grujičić.

 ?? / MIREN ALJIĆ ?? Lokalitet Guber iznad Srebrenice: Objekti godinama zjape prazni
/ MIREN ALJIĆ Lokalitet Guber iznad Srebrenice: Objekti godinama zjape prazni
 ?? ?? Mladen Grujičić: Imamo podršku dva univerzite­ta
Mladen Grujičić: Imamo podršku dva univerzite­ta
 ?? ?? Presuda Hakaloviću
Presuda Hakaloviću
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina