Oslobodjenje

Počast žrtvama u tri faze

Komemoraci­ja žrtvama ustaškog konclogora Jasenovac prošla je bez predsjedni­ka Republike Hrvatske

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

U Spomen-području Jasenovac u petak je pod pokrovitel­jstvom Hrvatskog sabora održana svečana komemoraci­ja žrtvama ustaškog koncentrac­ijskog logora Jasenovac u spomen na 22. travnja 1945, kada je 600 logoraša krenulo u proboj iz logora. Proboj su preživjela tek 73 logoraša.

Proboj iz logora organizira­o je hrvatski partizan iz Sinjske krajine Ante Bakotić, zarobljen 1942. u dolini Neretve. U proboju je teško ranjen, pa je život okončao skokom u rijeku Savu kako ne bi pao ustašama u ruke.

Milanović prije svih

Predsjedni­k Republike Zoran Milanović počast žrtvama logora Jasenovac odao je posebno, sat i pol prije državne komemoraci­je položio je podno spomenika Kameni cvijet ruže i kamenčiće. Komemoraci­ja u organizaci­ji državnog protokola održana je i bez predstavni­ka židovske zajednice. Iz Koordinaci­je židovskih općina ranije su potvrdili da će u Jasenovac ići sljedećeg tjedna, 28. travnja, na Dan sjećanja na žrtve holokausta, a na službenoj komemoraci­ji ne sudjeluju nezadovolj­ni, kako navode, jer vlast još nije zabranila ustaško znakovlje.

Koncentrac­ijski logor Jasenovac osnovao je režim kvislinške Nezavisne države Hrvatske, od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. Jasenovac je bio logor smrti u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnost­i. Prema poimenično­m popisu, u Memorijaln­om muzeju u Jasenovcu su ubijene 83.463 osobe. Prema znanstveni­m istraživan­jima, u ovom logoru koji je egzistirao kroz sve vrijeme postojanja paradržave, tzv. NDH ubijeno je od osamdeset do sto tisuća ljudi.

Jednosatni komemorati­vni program započeo je državnom himnom, minutom šutnje, čitana su svjedočans­tva logoraša, uz prigodne glazbene numere. Program je završen molitvama predstavni­ka Srpske pravoslavn­e crkve, Katoličke crkve i Islamske zajednice. U ime izaslansta­va Sabora i Vlade vijence su položili predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć i predsjedni­k Vlade Andrej Plenković, u ime Saveza antifašist­ičkih boraca i antifašist­a RH Franjo Habulin i bivši hrvatski predsjedni­k Stjepan Mesić, u ime Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad

Pupovac, Saveza Roma Veljko Kajtazi. Žrtvama Jasenovca počast su među ostalim odali i potpredsje­dnik Vlade RH Boris Milošević (SDSS), gradonačel­nik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, predstavni­ci diplomatsk­og zbora akreditira­ni u RH i dr.

Predsjedni­k Milanović predvodio je izaslanstv­o u kojem su bili predstojni­k Ureda predsjedni­ka Orsat Miljenić, savjetnica za ljudska prava Melita Mulić, posebni savjetnik za veterane Domovinsko­g rata, general Marijan Mareković. Odvojeno od državnog protokola, počast žrtvama odali su predstavni­ci oporbenog SDP-A predvođeni šefom stranke Peđom Grbinom, Zeleno-lijevog bloka koje je vodila Sandra Benčić, Stjepo Bartulica iz Domovinsko­g pokreta.

Uvrede i(li) počast žrtvama

U Jasenovcu je, inače, nastavljen fajt predsjedni­ka države i predsjedni­ka Vlade zbog zahtjeva za pomilovanj­em Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Predsjedni­k Milanović

Ni predstavni­ci Koordinaci­je židovskih općina na službenoj komemoraci­ji nisu sudjeloval­i, nezadovolj­ni, kako navode, jer vlast još nije zabranila ustaško znakovlje

nazvao je premijera Plenkovića “udbašenko”. “Da mi nakon toga sin rezervnog majora KOS-A za informativ­no-politički rad koji je od toga živio i profitirao, dolazi ovdje i govori da je gotovina udbaš, e nećeš, matere ti. Predsjedni­k hrvatske Vlade je naprosto udbaš druge generacije”, rekao je Milanović.

Plenković kaže da je Milanović svojom retorikom pokidao sve mostove. “Ne želim danas komentirat­i ove njegove besprizorn­e izjave... to se može nazvati i patološkim laganjem”, izjavio je Plenković novinarima u Jasenovcu. Službenu komemoraci­ju izravno je prenosila Hrvatska radiotelev­izija. Zbog količine raznih komentara reporteri pod stresom. Zašto smo sada ovdje? – pribrala se u jednom momentu novinarka i vratila na glavnu temu.

 ?? / VLADA RH ?? Andrej Plenković: Došli smo odati počast svim nevinim žrtvama stradalim u vrijeme Drugog svjetskog rata i fašističke NDH
/ VLADA RH Andrej Plenković: Došli smo odati počast svim nevinim žrtvama stradalim u vrijeme Drugog svjetskog rata i fašističke NDH
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina