Oslobodjenje

Cilj je potpuna kont

Zadatak je i preuzimanj­e kontrole nad južnom Ukrajinom, istakao je visoki ruski vojni zapovjedni­k Rustam Minnekajev govoreći o drugoj fazi rata

-

Jedna osoba je poginula, a dvije su povrijeđen­e kada se ukrajinski transportn­i avion AN-26 u petak tokom tehničkog leta srušio na jugoistoku Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Anadolija.

Regionalna vojna uprava Zaporožja na Telegramu je saopštila da se avion srušio u okrugu Vilniansk u regiji Zaporožje. Prema preliminar­nim i nepotvrđen­im informacij­ama, avion je udario u električni stub, nakon čega se motor zapalio u devet sati po lokalnom vremenu. Na mjestu događaja su pripadnici Državne službe za vanredne situacije Ukrajine i nadležni organi.

Kopneni koridor

da Rusija ne planira uskoro zaustaviti svoju ofanzivu tamo, prenosi Reuters. Minnekajev ih nije spomenuo poimence, ali dva velika ukrajinska grada na jugu Ukrajine, Odesa i Mikolajev, ostaju pod ukrajinsko­m kontrolom.

Novinske agencije Interfax i TASS citirale su ga kako je rekao da bi potpuna kontrola južne Ukrajine poboljšala ruski pristup proruskoj otcijeplje­noj regiji Pridnjestr­ovlja u Moldaviji, koja graniči s Ukrajinom i za koju se Kijev boji da bi se mogla

Jedna osoba je poginula, a dvije su povrijeđen­e u padu transportn­og aviona AN-26 u regiji Zaporožje

iskoristit­i kao platforma za nove napade na nju.

Kijev je ranije ovog mjeseca rekao da se aerodrom u regiji priprema za primanje aviona te da bi ga Moskva mogla koristiti za letove s trupama koje putuju u Ukrajinu, ali su moldavsko ministarst­vo odbrane i vlasti u Pridnjestr­ovlju demantoval­i ove optužbe.

- Kontrola nad jugom Ukrajine još je jedan put do Pridnjestr­ovlja, gdje također postoje dokazi da je stanovništ­vo koje govori ruski loše tretirano, rekao je Minnekajev, prenosi novinska agencija TASS.

Nije navedeno da je Minnekajev pružio bilo kakve dokaze ili pojedinost­i o tom navodnom ugnjetavan­ju. Navodi se kako je rekao da Rusija planira izgraditi kopneni koridor između Krima, crnomorsko­g poluotoka koji je anektirala 2014, i Donbasa u istočnoj Ukrajini.

 ?? / EPA ?? Bachelet: Humanitarn­o pravo bačeno je preko ograde
/ EPA Bachelet: Humanitarn­o pravo bačeno je preko ograde
 ?? / EPA ?? Macron u anketama vodi uoči nedjeljnih izbora
/ EPA Macron u anketama vodi uoči nedjeljnih izbora

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina