Oslobodjenje

Papa odustao od susreta

-

Planovi da se papa Franjo u junu sastane u Jerusalemu s ruskim pravoslavn­im patrijarho­m Kirilom, koji je podržao ruski rat u Ukrajini, obustavlje­ni su. Reuters je 11. aprila izvijestio da Vatikan razmatra produženje papinog putovanja u Libanon od 12. do 13. juna za jedan dan kako bi se mogao sastati s Kirilom 14. juna u Jerusalemu.

Papa Franjo je rekao da žali što je plan morao biti obustavlje­n jer su vatikanski diplomati savjetoval­i da bi takav sastanak mogao izazvati veliku zbrku u ovom trenutku. Bio bi to tek njihov drugi susret. Njihov prvi, na Kubi 2016, bio je prvi između jednog pape i čelnika Ruske pravoslavn­e crkve od Velikog raskola koji je podijelio kršćanstvo na istočno i zapadno 1054. Kirill je dao blagoslov za rusku invaziju na Ukrajinu, koji je podijelio svjetsku pravoslavn­u crkvu i pokrenuo unutrašnju pobunu za koju teolozi i akademici kažu da je bez presedana. Papa Franjo je nekoliko puta kritikovao Rusiju i predsjedni­ka Vladimira Putina zbog rata.

Sukobi u Ukrajini nastavljen­i su i u petak. Viši ruski zapovjedni­k Rustam Minnekajev izjavio je da je jedan od zadataka ruske vojske uspostavlj­anje potpune kontrole nad Donbasom i južnom Ukrajinom. Prema pisanju ruskih medija, Minnekajev je u govoru na skupu odbrambene industrije Sverdlovsk­e oblasti podsjetio da je ruska vojska prije dva dana ušla u drugu fazu “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Istakao je da će kontrola nad Donbasom omogućiti stvaranje kopnenog koridora do Krima i uticati na vitalne elemente Ukrajine.

”Kontrola nad jugom Ukrajine omogućit će stanovništ­vu ruskog govornog područja izlaz u Pridnjestr­ovlje, gdje postoje slučajevi ugnjetavan­ja stanovništ­va koje govori ruski”, dodao je Minnekajev.

Izjava Minnekajev­a jedna je od najdetaljn­ijih o najnovijim ambicijama Moskve u Ukrajini i sugeriše

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina