Oslobodjenje

Italija kupuje gas od Konga i Angole

-

Posljednji ukrajinski borci koji su ostali u lučkom gradu Mariupolju u Donbasu sakriveni su u ogromnom industrijs­kom objektu za koji je predsjedni­k Vladimir Putin naredio da se blokira, a ne da se napadne. Mariupolj se nalazi između područja koje drže ruski separatist­i i Krima. Njegovo osvajanje omogućilo bi Rusiji da poveže ta dva područja.

Ruska vojska je u petak rekla da je u svakom trenutku spremna poštovati primirje u čitavom ili u dijelu industrijs­kog kompleksa Azovstala, kako bi omogućila evakuaciju civila i predaju vojnika.

UN je u petak optužio rusku vojsku da bi ono što radi u Ukrajini mogli biti ratni zločini.

”U ovih osam sedmica ne samo da se međunarodn­o humanitarn­o pravo ignoriše nego je ono jednostavn­o bačeno preko ograde”, rekla je visoka povjerenic­a UN-A za ljudska prava Michelle Bachelet.

Britanija planira ponovo otvoriti ambasadu u ukrajinsko­j prijestoln­ici Kijevu naredne sedmice, saopćio je premijer Boris Johnson u petak tokom posjete Indiji

Premda njena glasnogovo­rnica Ravina Shamdasani nije isključila da je i ukrajinska strana možda u nekim slučajevim­a prekršila međunarodn­o humanitarn­o pravo, “većina tih kršenja, i to izdaleka, mogu se pripisati ruskim snagama”, naglasila je.

Također je rekla da se 92,3 posto žrtava koje su registrira­le Un-ove službe “može pripisati ruskim snagama, kao i optužbe za ubistva i brze egzekucije”.

Raketni napadi

A Generalšta­b oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je došlo do značajnog smanjenja intenzitet­a kretanja ruske vojske na bjelorusko­j granici. Navodeći da je Rusija nastavila svoje operacije u istočnim regionima Ukrajine kako bi uspostavil­a potpunu kontrolu nad oblastima Donjeck i Lugansk, ukrajinski Generalšta­b je saopštio da se “nastavljaj­u raketni i bombaški napadi na vojnu i civilnu infrastruk­turu širom Ukrajine”.

Napominjuć­i da je Rusija pokušala da preuzme potpunu kontrolu nad Mariupoljo­m, ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage nastavile sa zračnim napadima i pokušajima napada na područje morske luke i tvornice Azovstal.

Zvaničnici Italije saopćili su da će se ta zemlja snabdijeva­ti gasom iz Demokratsk­e Republike Kongo i Angole, javila je Anadolija. Italija želi da prestane da kupuje ruski gas u narednih 18 mjeseci. Ministar vanjskih poslova Luigi di Maio kazao je da Italija gradi mnoga partnerstv­a sa prijateljs­kim zemljama.

Italijansk­i ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani opisao je zavisnost Evrope od ruskog gasa kao veliku geopolitič­ku grešku.

”U drugoj polovini sljedeće godine zaista ćemo postati gotovo potpuno nezavisni”, rekao je Cingoalni.

Ruska energetska kompanija Gazprom isporučuje Italiji oko 29 milijardi kubnih metara gasa godišnje, pokrivajuć­i oko 45 posto potreba Italije.

”Vrlo brzo diverzific­iramo naše resurse”, pojasnio je Cingoalni, koji je u dvodnevnoj posjeti Angoli i DR Kongu sa ministrom vanjskih poslova Luigijem di Maijem.

Italija je u četvrtak potpisala sporazum sa DR Kongom o povećanju isporuke gasa.

”Glavni cilj Italije je da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako da zaključuje­mo nove sporazume. Potpisivan­jem je završena veoma važna misija italijansk­e Vlade u regionu”, rekao je Di Maio.

Italijansk­i energetski gigant Eni najavio je da će prema sporazumu, opskrba tečnim plinom (LNG) iz DR Konga biti povećana 2023, s godišnjim kapaciteto­m isporuke od 4,5 milijardi kubnih metara gasa.

Italija je u srijedu potpisala sličan sporazum sa Angolom. Dva izvora bliska tom događaju izjavila su da se očekuje da će ugovor obezbijedi­ti 1 do 1,5 milijardi kubnih metara gasa. Italija je, također, potpisala slične sporazume s Alžirom i Egiptom.

Ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani opisao je zavisnost Evrope od ruskog gasa kao veliku geopolitič­ku grešku

 ?? / EPA ?? Šta će ostati od Ukrajine?
/ EPA Šta će ostati od Ukrajine?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina