Oslobodjenje

Izbjeći treći svjetski rat

-

NATO mora izbjeći direktan vojni sukob s Rusijom koji bi mogao dovesti do trećeg svjetskog rata, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu za Der Spiegel u odgovoru na pitanje zašto Njemačka nije isporučila teško naoružanje Ukrajini. Upitan zašto misli da bi isporuka tenkova mogla dovesti do nuklearnog rata, odgovorio je da ne postoji pravilnik koji navodi kada bi se Njemačka mogla smatrati stranom u ratu u Ukrajini.

- Zato je još važnije da svaki korak pažljivo razmotrimo i blisko koordinira­mo jedni s drugima. Izbjeći eskalaciju prema NATO-U za mene je glavni prioritet, rekao je on, javlja Reuters.

Naglasio je da se iz tog razloga ne obazire niti fokusira na ankete niti sebi dopušta da bude iritiran pozivima s raznih strana.

- Posljedice jedne takve greške bile bi dramatične, rekao je Scholz.

Izjavio je i da su mogućnosti Bundeswehr­a da iz vlastitog arsenala isporučuje oružje Ukrajini iscrpljene.

- No, mi ćemo isporučiti sigurno ono što nam stoji na raspolagan­ju, kazao je on.

U tom kontekstu kancelar Scholz je spomenuo i neposrednu isporuku oružja Ukrajini preko Slovenije. Prema tom dogovoru, Slovenija bi Ukrajini trebala isporučiti tenkove sovjetskog porijekla, a zauzvrat bi Njemačka Sloveniji isporučila modernija oklopna vozila. Scholz je naglasio kako isporuka naoružanja iz sovjetskog vremena ima smisla jer ne iziskuje dugotrajnu obuku ukrajinski­h vojnika.

Njemački kancelar je rekao kako budući mirovni sporazum mora Ukrajini omogućiti da bude u stanju sama se odbraniti te je pritom naglasio kako Njemačka može djelovati kao garant mira. Odbacio je optužbe da njegova Socijaldem­okratska partija Njemačke (SPD) provodi prorusku politiku te da je popustljiv­a prema Moskvi.

- SPD je uvijek bila stranka čvrsto vezana uz transatlan­tsku politiku, rekao je Scholz.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina