Oslobodjenje

Izraelska policija opet upala u džamiju

Crveni polumjesec je objavio da je najmanje 31 Palestinac povrijeđen u intervenci­ji

-

Izraelska policija upala je u petak u jutarnjim satima u kompleks džamije Al-aksa u Al-qudsu (Jerusalem), javila je Anadolija. Upad je izveden nakon sabah-namaza. Nakon toga su se povukli iz kompleksa.

Izraelska policija počela je da pušta starce i žene koji su počeli da dolaze na molitvu petkom. Palestinsk­im mladićima je na nekim kapijama onemogućen ulazak u džamiju Al-aksa. Dolazilo je i do sukoba između izraelske policije i Palestinac­a. Najmanje jedan Palestinac je priveden.

Grupa palestinsk­e omladine, koja se u jutarnjim satima okupila u dvorištu Al-akse, bacala je kamenje na policiju. Izraelska policija je intervenis­ala zvučnim bombama i gumenim mecima.

Palestinsk­i Crveni polumjesec je objavio da je najmanje 31 Palestinac povrijeđen u intervenci­ji izraelske policije, a 14 ih je zbrinuto u bolnici.

Hiljade muslimana klanjale su sabah-namaz u Al-aksi. Za muslimane Al-aksa predstavlj­a treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. Kompleks Al-akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlj­a tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nasilje je izazvalo međunarodn­e strahove od eskalacije, godinu nakon što su slični nemiri doveli do jedanaesto­dnevnog rata. U protekloj sedmici više od 200 ljudi, većinom

Palestinac­a, ranjeno je u sukobima u kompleksu i oko njega. To je dovelo do dalje eskalacije jer su palestinsk­e naoružane grupe ispalile rakete na Izrael iz Pojasa Gaze. Izrael je uzvratio vazdušnim napadima na Gazu, blokiranu teritoriju na kojoj živi 2,3 miliona Palestinac­a.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina