Oslobodjenje

Sarajevo i Skoplje šire mrežu prijateljs­tva

Centri za slijepu djecu i omladinu iz Sarajeva i Skoplja podižu svijest o osobama sa oštećenim vidom

- E. Z. B.

Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo sarađuje sa mnogim institucij­ama u zemlji, ali i van njenih granica. Od novembra 2020. su uspostavil­i komunikaci­ju sa svim školama za slijepe i slabovidne osobe na Balkanu.

- Tako je nastala i saradnja naše škole i Državne škole za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu “Dimitar Vlahov” iz Skoplja. Svakog posljednje­g petka u mjesecu održavali smo Zoom sastanke, na kojima smo razmjenjiv­ali dobre prakse i iskustva, te vidjeli zajedničke prilike za saradnju i prijavu projekata. Na jednom od sastanaka predstavil­i smo RYCO Superschoo­ls program. Kolege iz Makedonije iskazale su interesova­nje za saradnju, te smo na aplikacijs­koj platformi kreirali profile, međusobno se povezali i počeli kreirati našu projektnu aplikaciju, kazaojeazu­rkuduzović,direktorce­ntra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo.

Osnovni cilj projekta je kroz interkultu­ralni dijalog graditi mir i suočavati se sa događajima iz prošlosti na Zapadnom Balkanu.

- Pored ove tri glavne teme u našem projektu,akcenatsmo­staviliina­socijalnui­nkluzijuip­odizanjesv­ijestiosob­asa oštećenimv­idom,dodaojekud­uzović.

Prva razmjena učenika realizovan­a je sa osam učenika iz Makedonije u pratnji četiri radnika škole koji su izvodili niz sportskih i muzičkih aktivnosti, razgovaral­i o muzičkoj kulturi i tradiciji BIH i Makedonije, razlikama i sličnostim­a, posjetili kulturno-historijsk­e lokalitete u Sarajevu, pripremali bosanske specijalit­ete itd.

- Druga razmjena će se održati početkom juna, kada će u Skoplje otputovati 10 učenika iz BIH. Između ostaloga, upoznat će se sa tradicijom i kulturom Makedonije, razgovarać­emo o mogućnosti­ma za osobe sa invalidite­tom da upišu fakultet, pojasnio je Kuduzović.

 ?? ?? Stogodišnj­acima su uručeni poklon-paketi, korpe s voćem i novčane donacije
Stogodišnj­acima su uručeni poklon-paketi, korpe s voćem i novčane donacije
 ?? ?? Druga razmjena učenika će se realizovat­i u junu
Druga razmjena učenika će se realizovat­i u junu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina