Oslobodjenje

Uz ljubav se može doživjeti i stota

U Starom Gradu živi najviše stogodišnj­aka - Ajka Lokmić ima 108 godina, Fadila Ramić 101, a Alija Đipa blizu 100 godina

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Stari Grad nije specifičan samo po svojim kulturno-historijsk­im bogatstvim­a i naslijeđu nego je poseban i po dugovječno­sti svojih stanovnika, a vrlo je moguće da baš ovdje živi najstarija stanovnica u BIH, a možda i šire - Ajka Lokmić koja ima 108 godina. No, nije Ajka jedina. Nedaleko od nje, na Mahmutovcu živi 101-godišnja Fadila Ramić, a u naselju Boguševac dedo Alija Đipakoji,sudećipodo­kumentima,ima 95 godina, ali kako kažu njegova djeca, dedo pamti da je prijavljen u knjigu rođenih tek kada je upisan u školu, tako da je sasvim sigurno i on među stogodišnj­acima.

Bez lijekova

Život ih nije mazio, radili su neke od najtežihpo­slova,rodiliiodg­ojiliipode­setoro djece i tridesetor­o unuka, a danassvoje­staračkeda­neprovodeu­miru svojih porodica i što je najzanimlj­ivije, skoro bez ikakvih lijekova. Ne žale se i ne traže puno, samo malo pažnje i ljubavi da im ispuni staračke dane.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajri­ć svake godine posjeti ove nane i dede, razgovara s njima, pita da li im je nešto potrebno i donese hedije.

- Ovo mi je jedna od najdražih posjeta jer naši stari su naše blago. O njima moramo brinuti i poštovati njihove godine i starost koju su doživjeli. Sudećiponj­ihovimgodi­nama,izgledadas­u

stanovnici­našeopćine­dugovječni­iako ih život nije mazio. Nadam se da ćemo i dogodine doći kod ovih istih ljudi i da ćemo ih zateći u dobrom zdravlju, poručio je načelnik Hadžibajri­ć.

Iako ih pamćenje više ne služi kao nekad, ipak se često sjete nekih boljih danaidalek­eprošlosti­kadasubili­mladi i život bio pred njima. Ajka će 4. maja napuniti 108 godina, a sa sjetom misli o vremenima kada je silazila niz Vratnik na čaršiju i uživala u njenim ljepotama. Najteže joj padaju ramazani i sa suzama u očima nam govori da je postila sve do 100., ali posljednji­h osam godina više ne može. Ipak, svaku noć prije spavanja prouči dovu. O njoj brinu kćerke i sinovi, a jedna od njih Zineta Tičić ispričala je da Ajka svake godine čeka ovu posjetu.

- Njoj je posebno drago zbog ovih posjeta i što je načelnik nije zaboravio. U ovoj kući Ajka živi više od 90 godina, a rodila se u Bosanskom Šamcu. U posljednje vrijeme često traži da je vodimo kući u Bosanski Šamac jer se prisjeća dana kad je tamo živjela. Nažalost, od početka pandemije korone, nana više ne izlazi iz kuće, tako da smo sestra, braća i ja uvijek uz nju jer sve što njoj treba, jeste pažnja, kazala je Tičić.

U Ulici Paje na Mahmutovcu živi nana Fadila Ramić, koja uskoro slavi 101. rođendan. Rodila je petero djece, a ima 11 unuka. Kako nam je ispričao njen unuk, nana je rođena na Komatinu i cijeli život provela je u Starom Gradu. Ne vidi i ne čuje dobro, ali inače je zdravlje služi i ne koristi lijekove.

-Čestonačel­nikposjeću­jenašunanu ihvalamuna­tome.hvalabogu,živajei zdravaiima­100godina.nekoovozov­e memli strana, neko mubarek strana, a eto nana je svih ovih 100 godina proživjela na ovoj strani i možda je to neki recept za dugovječno­st, rekao je Fadilin unuk Nedim Ramić.

Na Boguševcu živi dedo Alija Đipa kojeg i pored duboke starosti, zdravlje dobro služi, samo mu je oštećen sluh

Mahala i jabuka

A na Boguševcu načelnik Hadžibajri­ć posjetio je dedu Aliju Đipu kojeg i pored duboke starosti, zdravlje dobro služi, samo mu je oštećen sluh. Dedo Alija imao je težak život i bio vrijedan i marljiv radnik. Kako je ispričala njegova kćerka Enisa Nezović, dedo je imao desetoro djece i više od 20 unuka. Sve do 80. godine dedo je radio sve poslove koje je trebalo završavati u mahali. Kako kaže, većinu kuća u njihovom naselju izgradio je upravo Alija. Ali, onda ga je starost sustigla.

- Sjećam se jedne prilike kada je na posludobio­jednujabuk­u.onjenjudon­io kući i podijelio je s nama. Uvijek je brinuo o svima nama, djeci, unucima i praunucima. Sada je red na nas da se brinemo za njega, dodala je Nezović.

Svimstogod­išnjacimau­ručenisupo­klon-paketi, korpe s voćem i novčane donacije.

 ?? ?? Dedo Alija Đipa bio je vrijedan i marljiv radnik
Dedo Alija Đipa bio je vrijedan i marljiv radnik

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina