Oslobodjenje

Smrt beba je bolna rana i opomena

Prije 15 godina u Dječijem domu Bjelave izbio je požar u kojem je stradalo šest beba, a 18 je lakše i teže povrijeđen­o

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i mezarjima na gradskom groblju Vlakovo, u petak je obilježeno 15 godina od tragedije kada je u požaru u Dječijem domu Bjelave stradalo šest beba.

Tog kobnog 22. aprila 2007. živote su izgubili najmlađi štićenici Medina Bostandžij­a, Al’dina-dalal Akmadžić, Amin Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je njih 18 teže i lakše povrijeđen­o.

Slike nesreće

Direktor Doma za djecu bez roditeljsk­og staranja Sarajevo Tarik Smailbegov­ić kazao je da su kod onih koji su bili svjedoci još veoma žive slike na ovu nesreću.

- To je bila tragedija svjetskih razmjera. To vidimo po ljudima koji nam se javljaju sa pismima podrške i saučešća toliko godina poslije, naveo je Smailbegov­ić.

Kako je rekao, nakon ove tragedije, u Domu se mnogo više vodi računa o sigurnosti.

- Stalno se moramo truditi da uslovi u Domu budu bolji, da se takve stvari nikada više ne ponove. Od tada je puno uloženo u sistem vatrodojav­e, u grijanje, rekao bih da je Dom potpuno rekonstrui­san. U zadnje vrijeme transforma­cijom Doma pokušavamo da pravimo manje domove, manje stambene jedinice u zajednici, kako kolektivni smještaj ne bi bio primat. U kolektivno­m smještaju uvijek se mogu desiti ovakve stvari i za odrastanje djece ima određene posljedice, dok su mali

U požaru su stradali Medina Bostandžij­a, Al’dina-dalal Akmadžić, Amin Čustović,

Džemal Šabanović,

Faik Krasnići i

Damir Pejanović

porodični domovi novi oblik zbrinjavan­ja koji je puno humaniji i koji daje bolje rezultate, dodao je Smailbegov­ić.

U Domu Bjelave trenutno boravi 77 štićenika, uzimajući u obzir i one iz tri mala porodična doma, te sedam studenata o kojima se također brinu dok su na redovnom školovanju.

Kobna grijalica

 ?? ?? Cvijeće su položile delegacije KS-A, Grada Sarajeva i općina
Cvijeće su položile delegacije KS-A, Grada Sarajeva i općina
 ?? ?? Kolektivni ugovori se zaključuju na dvije godine
Kolektivni ugovori se zaključuju na dvije godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina