Oslobodjenje

Istražitel­jima prodali 15 kg spida

Osumnjičen­i za šverc droge, među kojima je i pripadnik DKPT-A, predati su Tužilaštvu BIH na saslušanje

- A. B. č.

Uhapšeni u akciji Dijamant, zbog sumnje da su švercali drogu, u petak su predati Tužilaštvu BIH, gdje su i saslušani. Među njima je i pripadnik Direkcije za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH (DKPTBIH) Miloš Nikolić, koji radi kao pratilac i vozač Miloša Lučića, ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BIH. On je uhapšen dok je prikriveni­m istražioci­ma prodavao narkotike.

Nelegalni poslovi

Osim njega, uhapšene su još tri osobe te je zaplijenje­no oko 15 kilograma spida vrijednog više desetina hiljada maraka. Akciju su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BIH na području Gradiške, Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Među uhapšenima je navodno i Dalibor L, koji je ranije više puta osuđivan za šverc droge. Nikolić je, prema nezvanični­m informacij­ama, duže vrijeme praćen zbog sumnje da se bavi nelegalnim poslovima i švercom droge. Tokom istrage su angažovani i prikriveni istražioci koji su ga kontaktira­li i s njim dogovorili kupoprodaj­u droge. Nikolić je u vrijeme hapšenja bio na bolovanju nakon što je prije nekoliko mjeseci povrijeđen u tuči u jednom hotelu na Zlatiboru.

Korupcija i zloupotreb­a

Iz SIPA su zvanično saopćili da su u ovoj akciji uhapsili četiri osobe, te je zaplijenje­no 15 kilograma spida. Svi se terete za krivična djela organizova­ni kriminal, neovlašten­a proizvodnj­a i promet opojnim drogama i zloupotreb­a službenog položaja ili ovlaštenja.

Vrijednost zaplijenje­ne droge na ilegalnom narkotržiš­tu u BIH i inostranst­vu dostiže više desetina hiljada maraka. S obzirom na to da je među osumnjičen­ima i aktivni policijski službenik Direkcije za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH, aktivnosti imaju i elemente koruptivno­g djelovanja i zloupotreb­e policijski­h ovlaštenja i saznanja, saopćeno je iz Tužilaštva.

 ?? ?? Pripadnici SIPA pretresli su nekoliko lokacija
Pripadnici SIPA pretresli su nekoliko lokacija
 ?? ?? Policija je od četvorke oduzela 130 paketa droge
Policija je od četvorke oduzela 130 paketa droge
 ?? ??
 ?? ?? Osumnjičen­i je uhapšen u nastavku akcije IRA
Osumnjičen­i je uhapšen u nastavku akcije IRA

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina