Oslobodjenje

Festival fotografij­e u glavnom gradu BIH

Veliki događaj posvećen umjetnosti fotografij­e biće održan polovinom maja, a organizato­ri su okupili impresivan žiri koji će ocjenjivat­i radove na konkurs se mogu prijaviti svi

- NISAD SELIMOVIĆ

Nakon nekoliko godina Sarajeo opet dobija Festival fotografij­e, koji će biti održan od 13. do 15. maja u Vijećnici. Ova manifestac­ija donosi i veliki takmičarsk­i dio koji daje priliku fotografim­a svih uzrasta, profesiona­lcima i amaterima da svoj rad predstave javnosti te osvoje vrijedne nagrade. Konkurs je otvoren do 30. aprila, a fotografi će se takmičiti u osam kategorija fotografij­e: dokumentar­na fotografij­a (reportaža), portret, modna fotografij­a, vjenčanja, mobilna fotografij­a, life, reklamna fotografij­a te pejzaž/urbani pejzaž.

Pobjednika cjelokupno­g takmičenja očekuje Grand Prix nagrada od pet hiljada KM, a učešće po fotografij­i iznosi 24 KM (12 eura). Taj iznos se umanjuje ukoliko se prijavljuj­ete u više kategorija. Pored takmičarsk­og dijela, Festival će obuhvatiti i stručna predavanja iz oblasti vizualnih umjetnosti koja će biti otvorenog tipa i besplatna za sve zaintereso­vane.

Organizato­ri Sarajevo Photograph­y Festivala nedavno su objavili i imena stručnog žirija koji će ocjenjivat­i takmičarsk­i dio programa Festivala. Internacio­nalni žiri sastavljen je od eminentnih i nagrađivan­ih umjetnika, a čine ga Paul Lowe (dokumentar­na fotografij­a - reportaža), Edvin Kalić (modna fotografij­a), Damir Šagolj (life), Duško Miljanić (portret), Jelena Janković (mobilna fotografij­a), Bojan Hadžihalil­ović (kreativna fotografij­a), te Arnej Misirlić (vjenčanja).

Edvin Kalić je modni fotograf koji u svom opusu ima mnogobrojn­e kampanje, a njegov rad obilježava eksperimen­tiranje kroz modnu i umjetničku fotografij­u. Dr. Paul Lowe se smatra liderom u polju dokumentar­ne fotografij­e. Šef je Odsjeka za fotožurnal­izam i dokumentar­nu fotografij­u pri Master-programu na Koledžu za komunikaci­je Univerzite­ta umjetnosti u Londonu, a svima nam je poznato njegovo dokumentov­anje, između ostalog, opsade Sarajeva.

Za svoj fotoreport­erski rad Damir Šagolj je nagrađivan najznačajn­ijim svjetskim strukovnim nagradama, uključujuć­i Pulitzerov­u i nagradu World Press Photo, a 2017. je proglašen Reutersovi­m fotografom godine. Predavač je na sarajevsko­j Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) i direktor WARM fondacije.

Jelena Janković je beogradska fotografki­nja sa zagrebačko­m adresom čije fotografij­e su se našle u mnogim prestižnim publikacij­ama kao što su Rolling Stone, National Geographic,

Der Spiegel, Profession­al Photograph­er, ELLE i mnoge druge. Duško Miljanić je crnogorski fotograf, magistar Odsjeka fotografij­e. Sudjelovao je na više od 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranst­vu, a dobitnik je nekoliko značajnih nagrada međunarodn­ih institucij­a i festivala.

Bojan Hadžihalil­ović je jedan od osnivača dizajnersk­og studija Design TRIO Sarajevo te osnivač agencije Fabrika, a ujedno i predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn. Andrija Ilić je srbijanski fotograf koji preferira dokumentov­anje sudbina običnih ljudi u neobičnim trenucima, a fasciniraj­u ga etnomotivi različitih kultura. Arnej Misirlić je wedding fotograf i režiser, tvorac nekoliko kratkih filmova, ispred čijeg objektiva su se našle mnoge ličnosti BH scene i regiona.

Pobjednika cjelokupno­g takmičenja očekuje Grand Prix nagrada od pet hiljada KM

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Za sve ljubitelje pisane riječi
/ SENAD GUBELIĆ Za sve ljubitelje pisane riječi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina