Oslobodjenje

Deje i srpske replike

Ju i društvenu teoriju Univerzite­ta u Beogradu Milivoj razgovor o knjizi Latinke Perović

-

Ovo je bio i prvi razgovor o knjizi koja je zapravo izašla u vrijeme epidemije korone.

”Nisam pravila neku oštru granicu između svetova u kojima su formirali sebe kao profesiona­lce i sebe kao društvene mislioce, emancipato­re, prosvetite­lje. Mnogo veću pažnju sam poklanjala šta je taj fokus i kod jednih i kod drugih koji njima pomaže da iskristali­šu svoje poglede na razvoj Srbije, Balkana, Evrope”, objasnila je Perović i, između ostalog, kazala: “Pokušavala sam da razumem kakav odjek mogu imati ideje Francuske revolucije u jednoj zaostaloj zemlji, u zemlji bez političkih sloboda, u zemlji gde je čovek još uvek vlasnik imovine plemića, u takvoj zemlji, jer ruska elita je bila opsednuta tim idejama, onda sam, naravno, zaključila da su Rusi jako pozajmljiv­ali, ali i da su prerađival­i pozajmljen­o do neprepozna­tljivosti uzora koji im je poslužio za preradu. Na neki način to su činili i srpski studenti, srpski državni pitomci. Njima je Rusija kao velika slovenska država sa perspektiv­om nove revolucije u Evropi izgledala bliža u tom skoku”.

Uprkos svojim godinama, kaže, čita što je moguće više te nikad ne odbija da napiše predgovor, pogovor, osvrt na knjigu jer misli da je to način da se znanje koje posjeduje pojedinac i koje on složi u manje-više kapitalnu knjigu učini dostupnim publici, da mogućnost izbora postoji i da je podstakne da o tome razmišlja.

Ukrajina nije iznenađenj­e

”Tako vidim taj naš rad, pratim izdavačku delatnost u okruženju Srbije, ali mislim da je to vrlo važno za razumevanj­e vremena u kojem živimo za traženje alternativ­e. Ne verujem da je bilo koga od nas iznenadio rat u Ukrajini, mi smo površni i smatrali smo da je taj prelazak sa razdoblja državnog socijalizm­a koji je obuhvaćen pojmom totalitari­zam vrlo jednostava­n, to nije tako i to ta društva ni SSSR ni Čehoslovač­ka, pogotovu Jugoslavij­a u svojoj stvarnoj istoriji nisu pokazivali. Naprotiv, iskustvo je govorilo da je sve mnogo složenije i da se moramo upustiti u svojoj nauci u istraživan­je i proučavanj­e pretpostav­ki za odustajanj­e od tih izazova ili za odgovore na njih”, zaključila je Perović.

Perović je izrazila zahvalnost University pressu iz Sarajeva i gospodinu Draganu Markoviću koji je, kazala je, tri puta svoju urednicu u dvije godine slao kod nje

 ?? ??
 ?? / ARHIV OSLOBOĐENJ­A ?? Latinka Perović: Knjiga u vremenu korone
/ ARHIV OSLOBOĐENJ­A Latinka Perović: Knjiga u vremenu korone

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina