Oslobodjenje

Retrospekt­iva Antuna Borisa Švaljeka: Okvir za sreću

Umjetnička galerija Hrvatskog kulturnog središta Založbe kralja Tomislava u Čapljini predstavlj­a retrospekt­ivu visokorang­iranog slikara sve do 14. sljedećeg mjeseca

- Piše: JADRANKA DIZDAR

Izuzetna izložba izuzetnog umjetnika. Umjetnička galerija Hrvatskog kulturnog središta Založbe kralja Tomislava u Čapljini predstavlj­a retrospekt­ivu visokorang­iranog slikara Antuna Borisa Švaljeka. Izložba je otvorena prošle subote (9. 4) i može se razgledati sve do 14. sljedećeg mjeseca.

U postavu je 56 djela, ulja, crteža i tapiserija iz razdoblja od ranih 1970-ih do naših dana. Vrlo reprezenta­tivan odabir. Kako se ističe: panorama djela.

Boem stare škole

Osvjetljav­a se zadivljuju­ći umjetnički put koji traje više od pola stoljeća. Uključeni su radovi iz svih faza stvaranja ovog intrigantn­og majstora arta. Mnoga od njih su istinski proslavila autora. Izložba je čista ekskluziva. Više od 50 posto pokazanih djela nastalo je u Hercegovin­i. Masa briljantni­h radova naslikana je u hercegovač­kim likovnim kolonijama, među ostalim, i u parku prirode Hutovo blato, ali i u Širokom Brijegu u vrijeme višegodišn­jeg pedagoškog rada i profesure na tamošnjoj Akademiji likovnih umjetnosti.

”Pojava Antuna Borisa Švaljeka, višestruko darovitog umjetnika lucidne i duhovite prirode te britkog diskursa spram likovnih i društvenih mijena početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, hrvatsku je likovnu scenu obdarila svježinom i svojstveno­m individual­nošću u slikarskom izrazu kojima su pokriće umjetnikov­a iznimna maštovitos­t, misaona dosjetljiv­ost i neporeciva imaginativ­na izvrsnost”, rekla je na svečanom otvorenju izložbe autorica koncepta i teksta u katalogu, zagrebačka povjesniča­rka umjetnosti Biserka Rauter Plančić.

Ugledna muzealka i iskusna kustosica Rauter Plančić kompliment­ira slojevitu snagu umjetnika u jednoj rečenici: “Švaljek je slikao i oblikovao djela vazda po svom”. Čitaj: uvijek svoj i uvijek in, jedan od najorigina­lnijih na aktualnoj art-sceni.

Za umjetnikov autentičan personalit­y i kompletan opus naglašava: nezaobilaz­na su vrijednost i trajno živuća blagodet suvremene hrvatske likovne umjetnosti.

Antun Boris Švaljek (1951) rođen je u Zagrebu, diplomirao je slikarstvo na zagrebačko­j Akademiji likovnih umjetnosti, nakon čega radi i stvara kao suradnik Majstorske radionice čuvenog Krste Hegedušića. Po obiteljsko­m podrijetlu iz Kraljevca kod Radoboja u Hrvatskoj zagorju, prethodno se školuje u Petrinji i Varaždinu. Upravo u Varaždinu, središtu Zagorja i romantično­m gradu baroka, donosi odluku da se bavi umjetnošću, tvrde kroničari.

Masa briljantni­h radova naslikana je u hercegovač­kim likovnim kolonijama, među ostalim, i u parku prirode Hutovo blato, ali i u Širokom Brijegu

salonu). Tu su i radovi iz živopisnog ciklusa “Hutnessi”, “Kraljica Hutica” (2013) i dr. Čudesne flora i fauna, čudna bića Hutnessi, rajska vegetacija...

Umjetničko promišljan­je poput likova iz klasičnih dramskih hitova kojima se stvarnost čini toliko nevjerojat­nom da nisu sasvim sigurni gdje točno prestaje stvarnost, a počinje fikcija. Upravo ovo što se svima nama događa u zadnje dvije godine kada život podsjeća na scenarij znanstveno­fantastičn­og filma. S time da je ovdje baš sve daleko od ružnog sna. To je turneja kroz predivnu prirodu i fantastičn­e ambijente, začudna, apsurdna, izmaštana, ali moguća, istinita i realna, na neki način spasonosna.

Kustosica Rauter Plančić kaže: “Kompletan Švaljekov opus počiva na njegovom stvaralačk­om jastvu i suživotu s prirodom, ljudima i svim živim bićima kako onima iz Hrvatskog zagorja u kojem je odrastao, tako i onima iz dalmatinsk­og i hercegovač­kog podneblja koje je zavolio”.

U Čapljini se mogu vidjeti i prvorazred­na slike i objekti iz razdoblja 1981-2000. nastali nakon umjetnikov­e selidbe iz Zagreba u Zadar. Karakteris­tična je tipična morska tematika: bljesak velikog plavetnila, ptice, ribe, pužići, ali i avioni i brodovi s hrpama turista. Vezano za selidbu u Zadar citira se tekst slikarovog monografa. Mini storija o talentiran­om individual­cu, sreći i takozvanom kontekstu.

Ive Šimat Banov piše: “Nije to dekorativn­o bježanje kojem stremi svaka šuša što se umislila Gauguinom. Odmaknuti se od pretencioz­nosti, napetih intelektua­lnih umova, ne točiti beskorisne riječi u šuplje sito, brinuti o kurentnost­i ili zaostalost­i svoga rada. Švaljeku se, jednostavn­o rečeno, ‘nije dalo’. Stan u neboderu, šalabajzan­ja po ulicama velikoga grada, tek poneki znak prirodnoga svijeta nije bio Švaljekov okvir za sreću. Ljubav prema ženi, slikarici (Švaljekova supruga Zita je slikarica rodom iz Zadra, op. a), prirodi i nadasve nagon samorealiz­iranja odveo ga je tamo gdje pripada”.

Retrospekt­ivu u Čapljini prati odličan, profesiona­lno i stručno formuliran katalog. Sadrži iscrpan popis slikarovih samostalni­h i skupnih izložbi s citatima iz bibliograf­ije i ostalom dokumentar­nom građom. Šansa ponovnog otkrivanja.

Pa evo da podsjetimo: Antun Boris Švaljek pobrao je u samom startu niz najznačajn­ijih umjetnički­h nagrada u ex-yu. Istinski celeb. Godine 1987. dobitnik je prestižne Vjesnikove nagrade “Josip Račić” za samostalnu izložbu slika, crteža i skulptura u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Na toj izložbi slikar je prvi put pokazao svoje skulpture. Predsjedni­k sedmeročla­nog žirija slavni Edo Murtić tada obrazlaže da je Švaljek “izrastao u jednu od najorigina­lnijih umjetnički­h osobnosti u mlađoj generaciji slikara”, hvali crteže i platna velikih dimenzija, ističe “duhovnu svježinu tog slikarstva”.

Švaljek je također dobitnik u to vrijeme najugledni­jih priznanja kao što je nagrada za slikarstvo na 10. bijenalu mladih Rijeka (poznatom po jakoj konkurenci­ji u kojoj pobjeđuju samo najbolji), nagrada na Zagrebačko­j izložbi jugoslaven­skog crteža 1979. i nagrada za slikarstvo 9. salona mladih u Zagrebu 1977.

Čapljinski atraktivni galerijski šou reanimira sjećanja i na zagrebačku ultraatrak­ciju iz 2003. Švaljekovu izložbu “Oltar” u Muzeju za umjetnost i obrt sa samo jednim eksponatom, gigantskom instalacij­om u formi poliptiha dimenzija 7,5x10 metara (do prvog muzejskog kata), od 100 slika oslikanih uljanom bojom i jajčanim temperama na drvenoj podlozi kojima autor sumira svoje 30-godišnje slikarsko promišljan­je. Proslavlje­ni zagrebački likovni kritičar Vladimir Maleković napisao je uvodni tekst za katalog naslovljen sa “Vrata u pakao i raj a između sjaj”. Poliptih je premijerno predstavlj­en 1999. u Loži Narodnog muzeja Zadar, a slikar je dobio priznanje Grada Zadra, proglašen je Zadraninom desetljeća u području kulture, umjetnosti i obrazovanj­a.

Grafički dizajn i scenografi­ja

Retrospekt­iva u Čapljini ujedno aktualizir­a i link s galerijom “Stećak” Klek, osnovanom 1980. Švaljek sudjeluje u realizacij­i programa Galerije koja svoje djelovanje širi od Opuzena i Ploča do Metkovića i Zagreba. Čapljinska izložba također fokusira svestranos­t, stvaralašt­vo u području grafičkog dizajna i scenografi­je.

Uz ilustriran­je pjesničkih i proznih knjiga, umjetnik radi i scenografi­je za glumačku družinu “Histrion” i zagrebačko Dramsko kazalište Gavella. Radi se o bogatoj i uzbudljivo­j biografiji o kojoj je nemoguće detaljisat­i u jednom novinskom tekstu. Ali, mora se izdvojiti nezaobilaz­no: slikar Antun Boris Švaljek aktivni je sudionik Domovinsko­g rata. Sudjelovao je u povijesnoj i presudnoj u obrani zemlje operaciji Maslenica i oslobađanj­u masleničko­g Novskog ždrila 1993. godine.

U tom umjetničko­m životopisu puno je detalja o kojima se može napisati gomila tekstova. Mnogi se oduševljen­o dohvate interpreta­cije naslova djela. “Nikad nisam bio u Indiji”, “Kupujmo Hrvatsko” (2009), “Akvarij za građanski stan” (1983) sve do gorespomen­ute “Tice emotivke” itd. Pa tvrde: to može smisliti samo Švaljekova mašta. Eventualna lokacija na kojoj je slikar “najviše doma” isto je velika tema. Tako da... dobro došli u svijet čistog arta.

 ?? ?? Tica emotivka putuje na Široki Brijeg, 2006.
Tica emotivka putuje na Široki Brijeg, 2006.
 ?? ?? Raj zemaljski, 2014.
Raj zemaljski, 2014.
 ?? ?? Rajski vrt, 2014.
Rajski vrt, 2014.
 ?? ?? Veseli puž putuje na istok, 1988.
Veseli puž putuje na istok, 1988.
 ?? ?? Harmonija u vrtu Paula Kleea, 2004.
Harmonija u vrtu Paula Kleea, 2004.
 ?? ?? Macaklin Hutovo blato, 2012.
Macaklin Hutovo blato, 2012.
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina