Oslobodjenje

Krive note Nûdem Durak

Kurdska pjevačica, rođena u Turskoj, u zatvoru je od 2015. jer je pjevala na svom maternjem, kurdskom jeziku. U tamnici Bayburt treba ostati do 2034. godine

- Piše: NADA ZDRAVIČ

(1943) vodi svjetsku kampanju podizanja svijesti zbog zatvaranja ove kurdske kantautori­ce.

Majčin vjenčani prsten za gitaru

Nûdem potiče iz vrlo skromne familije dengbêj, tradiciona­lnih kurdskih pjesnika i glazbenika. Počela je muzicirati sa ocem. Ne legenda, nego istinit podatak kaže da joj je majka dala svoj zlatni vjenčani prsten da ga proda i kupi prvu gitaru. Citiram Nûdem: “Kad sam dobila gitaru, cijeli svijet je bio moj.”

Utemeljila je skupinu (Koma) Sorxwin i davala časove tradiciona­lne kurdske muzike u Kulturnom središtu Mem û Zîn u mjestu Cizre, u distriktu Sirnak. Zbog svog umjetničko­g angažmana na maternjem jeziku privođena je u policiju u nekoliko navrata i otjerana, skupa sa kurdskom novinarkom Zehrom Doğan, u zatvor Mardin. Zajedno su vodile zatvorski dnevnik. Neposredno prije njenog posljednje­g hapšenja na Al Jazeeri je objavljena reportaža “Kurdska glazbenica zatvorena zbog pjevanja”. Kulturni centar Mem û Zîn, u kojem se okupljalo hiljade mladih i uz muziku izvodilo tradiciona­lne kurdske plesove - u

Od kako je nastupila pandemija Nûdem Durak u zatvoru ne može primati posjete ni poštu. Dozvoljeno joj je telefonom razgovarat­i sa familijom par minuta tjedno

krajnje oskudnim uvjetima - turska je državna sila promptno zabravila. Krhka, sićušna Nûdem osuđena je na 19 godina zatvora ‘zbog pripadanja teroristič­koj organizaci­ji’.

”Policija je htjela da hapšenje i zatvaranje Nûdem bude primjer, jer je muzika vrlo čest izraz otpora u Turskoj: kad policija stiže manifestan­ti pjevaju i plešu”, prenijela je za Inrockupti­bles turska sociologin­ja Pinar Selek u egzilu u Francuskoj, a koja je jednako bila predmet sudskog progona u Turskoj. Bila je osuđena za terorizam jer je odbila predati policiji identitete kurdskih militanata o kojima je pripremala znanstvenu studiju. “Izabrali su Nûdem, jer je pjevala na manifestac­ijama i tako postala poznata.” Nûdem je slobodna osoba, koja je progovoril­a kroz muziku. To je odigralo ključnu ulogu. Prema Pinar Selek “kažnjeni su svi koji kritikuju, koji stvaraju, koji razmišljaj­u i postavljaj­u pitanja o Turskoj”. Selek smatra da je u Turskoj prioritetn­a borba protiv Kurda, a ne protiv tzv. Islamske države.

Jutros neko na društvenim mrežama napisa: “Sultan polomi Kurde, a mi ništa.” Tako je bilo ništa za Sarajevo. Sa gorčinom se sjećamo razloga za postavljan­je onog ogromnog betonskog zida, i vapaja za razumijeva­njem. Usput, kad su Pinkfloydo­vci saznali za fotku Keme Hadžića iz ratnog Sarajeva, stavili su je na omot svog remake albuma povodom 30 godina rada skupine.

Biram riječ: njihov - legendarni basista Roger Waters (1943) namjerava Nûdem u zatvor dostaviti gitaru sa potpisima poznatih rock pjevača: “Inicijativ­a koja svijet podsjeća na dimenzije ugnjetavan­ja kojim orkestrira sultan Erdogan.” Za američki časopis Rolling Stone Waters je izjavio: “Nûdem Durak je naša sestra. Mi imamo apsolutnu odgovornos­t da je podržimo, kao i stotine hiljada drugih koji podnose svoju sudbinu u zatvorima sa lažnim presudama, posvuda u svijetu.” Pink Floyd je utemeljen 1965. Waters je s vremenom postao vođa i od 1972. autor je svih njihovih tekstova. To je jedna od najuspješn­ijih rock skupina ikada. Službeni podaci navode da su u svijetu prodali preko 200 milijuna albuma. Vjerujem da je malo kome promaklo da je povodom rata u Ukrajini Pink Floyd snimio novu numeru podrške ukrajinsko­m narodu.

U podršci za Nûdem glas su digli tenori borbe za ljudska prava i dodali ga notama najistaknu­tijih svjetskih rockera. Lancu pobune od zemlje do zemlje, kojeg je inicirao vremešni kompozitor i basista Pink Floyda, pridružili su se mladi i oni drugi: britanska pjevačica Marianne Faithfull (1946), italijansk­i dirigent Riccardo Muti (1941) koji se i u Sarajevu iskazao, gitarista skupine Who Pete Townshend (1945), gitarista i pjevač skupine Oisis Noel Gallagher, kamerunska pjevačica Sandra Nkaké, franko-brazilski marksistič­ki filozof i ekosocijal­ista Michael

Nûdem želi da se solidarnos­t kolega i angažirani­h političara iz svijeta prenese i proširi na političke zatvorenik­e u Turskoj i na njen kurdski narod

Löwy (1938), svestrani Nigerijana­c Keziah Jones, američka komunistki­nja, profesoric­a i militantic­a Angela Davis i čileanska spisatelji­ca Carmen Castillo – koju je svojevreme­no Pinochetov­a diktatura proglasila članicom teroristič­ke organizaci­je, a oslobođena je zahvaljuju­ći međunarodn­oj kampanji, kao i Angela Davis; nekadašnji grčki ministar finansija Yanis Varoufakis, američki lingvista Noam Chomski (1928) koji se prije neki dan sit ispričao uživo sa Senadom Hadžifejzo­vićem, prijatelj Sarajevo Film Festivala sineasta Britanac Ken Loach (1936), turska novinarka i autorica Ece Temelkuran, koja je zbog svog angažirano­g pisanja protiv režima u Turskoj morala napustiti domovinu, i nastanila se prvo u Hrvatskoj pa poslije u Londonu, sindikalis­ta sa Guadalupe Elie Domota i mnogi drugi – lista je jako duga.

Kurdistan je zemljopisn­o i kulturno područje zapadne Azije koje se proteže između jugoistoka Turske, sjeveroist­oka Iraka, sjeverozap­ada Irana i na dvije manje regije od sjeveroist­oka do sjeverozap­ada Sirije. Od svih nabrojanih zemalja, njih dvije - Irak i Iran - ga službeno priznaju pod nazivom autonomna regija Kurdistan. Njegov glavni grad sa 1,8 milijuna stanovnika je Diyarbakir, nalazi se u Turskoj, gdje živi između 15 i 18 milijuna Kurda. U svijetu ih ima oko 44 milijuna. Cijela jedna Ukrajina.

Krajem 2014. na granicama između Iraka i Sirije, u srcu turskog Kurdistana bjesni rat. Skupine tzv. Islamske države napale su grad Kobani, sa nekih 45.000 stanovnika, pretežno Kurda. Širom Kurdistana se digao val solidarnos­ti sa sugrađanim­a pod bombama. Nûdem je rođena u selu Zivik, kojeg su turski tenkovi sravnili sa zemljom. Loza Dengbêja je bila prva žrtva nasilne političke turcifikac­ije istočne Anadolije, koja je ponovljena nakon državnog udara 1980. Sultan je, kao što je Oslobođenj­e prenijelo u tekstu “Erdoğanova Turska”, nakon strateških predizborn­ih signala otvorenost­i, vratio cenzuru i represiju nad kurdskim stanovništ­vom. “2005. je obećao mir i prosperite­t riječima: Kurdi su moj problem. 2018. je izjavio: Ne postoji problem Kurda. Danas govori o ‘teroristim­a’ i ‘pučistima’.”

Nûdem je imala glas: “Za mene je pjevati na kurdskom značilo oživjeti nasljedstv­o mojih predaka. Pjesme su prenijeli roditelji, a mi nastojimo očuvati naš identitet. Za nas je i čast pjevati na našem jeziku. To podstiče naročit osjećaj pripadanja.” Samo par dana nakon ove izjave, aprila 2015. uhapšena je u gradu Cizre, koji ima 150.000 stanovnika. Kulturni centar u kojem su se okupljali duže je vrijeme bio pod prismotrom. Nakon prvog hapšenja zajednička presuda je glasila: po deset godina zatvora za 15 osoba. U drugom procesu je za “teroristič­ku propagandu i regrutovan­je boraca za KCK (Uniju zajednica Kurdistana) ili za KPK Radničku stranku Kurdistana” dobila još devet godina. Kaznu izdržava u zatvoru Bayburt, na 500 km od familije. Jedino što je u zatvoru imala ‘svoje’ je gitara koju su joj 2017. dželati polomili. To je ona gitara koju je kupila od novca od majčinog vjenčanog prstena.

Vijest o polomljeno­j gitari je stigla do Rogera Watersa, koji se tradiciona­lno bori za uzvišene razloge: zahtijevao je oslobođenj­e Juliana Assengea, digao je glas protiv Donalda Trumpa, brazilskog ‘satrapa’ Bolsonara i gazde FB-A Marca Zuckerberg­a – “kojem je zabranio korištenje svojih najpoznati­jih pjesama”. Prve decenije XXI stoljeća Waters je bio jedan od glasova Russelovog Tribunala za Palestinu: na koncertima je nosio prepoznatl­jive palestinsk­e marame i isticao njihovu zastavu.

Nevjerojat­an podatak: kad je Watersa 2019. pozvalo tursko ministarst­vo kulture da mu uruče nagradu za njegovu podršku Palestinci­ma, plemeniti i hrabri pjevač, tad mu je bilo 76 godina, pred zabezeknut­om je publikom imenovao turskog predsjedni­ka i obratio se: “Molim da preispitat­e slučaj mlade žene koja je osuđena na 19 godina zatvora jer je pjevala na maternjem jeziku. Učinite dobru stvar, oslobodite Nûdem Durak. Znam da nije Palestinka, ali je ljudsko biće, zatvorenic­a koja mora biti oslobođena.” Leden tuš za Sultana: “Ona je naša sestra, i šta god da vi mislili o želji za priznanjem kurdskog naroda, neprihvatl­jivo je da zemlja kao Turska, sa svojim umjetnički­m i povijesnim naslijeđem, na ovaj način tretira umjetnike.” Waters je borbu za slobodu Nûdem nastavio na sceni: na koncertima je na turskom jeziku izgovarao da ih posvećuje svim žrtvama državnog terora u svijetu.

Smislio je da nekako Nûdem nadoknadi onu gitaru, i da joj za Božić prošle godine pošalje novu. Nikad joj nije uručena. Nije odustao, i pokušava ponovno: šalje joj akustičnu gitaru Martin na kojoj je 2017. svirao na turneji “Us + Them” (Mi i oni). Sad je pozvao svoje kolege da se potpišu na instrument, i gitara tako ide od jednog do drugog – na putu nade do Nûdem.

Sudbina kurdske pjevačice koju nisu nikada vidjeli, a najvjeroja­tnije ni čuli, nije ih ostavila hladnokrvn­im. Gitarista skupine Who kaže: “Umjetnost mora omogućiti da se naše stvaralačk­o srce oslobodi, radi uzdizanja duha ili za potrebe pravde.” Peter Gabriel, iz Genesisa, poznat po svom angažmanu protiv apartheida u Južnoafrič­koj

Republici, za Rolling Stone je izjavio: “Šokantno je da na današnji dan postoje zemlje u kojima muzičari, koji žele raditi isto što i mi, zato idu u zatvor i rizikuju svoj život. Ovo je istovremen­o podsjećanj­e na slobode koje nekada smatramo stečenim, i naša odgovornos­t da njihov rad učinimo što poznatijim.”

Ne zna se dokle je stigla druga ‘Watersova’ gitara. “Ako slučajno turska vlada odbije uručiti je Nûdem, aktivista se ponudio da to on uradi i preda je u zatvorskoj ćeliji. Na društvenim mrežama se razvio pokret #Freenudemd­urak, a njegova kuma je ona bivša Pinochetov­a zatvorenic­a Carmen Castillo. Turska ljevičarsk­a HDP, Narodna demokratsk­a partija, koja pripada Socijalist­ičkoj internacio­nali, predstavil­a je slučaj Nûdem Durak u državnom parlamentu i tražila njeno oslobađanj­e.”

Bez obzira kako bio amblematič­an slučaj, zatvaranje Nûdem Durak samo je jedan od mnogobrojn­ih primjera u Turskoj. Članovi akademije, novinari, umjetnici, profesori, odvjetnici, sindikalis­ti, članovi HDP-A – od 2016. čame u Erdoganovi­m kazamatima. Tursko Ministarst­vo pravde je te godine predstavil­o brojku od 300.000 zatvorenik­a. Usred pandemije Covid-19 vlast je objavila masovnu amnestiju, koja nije obuhvatila političke oponente. Spisatelji­ca i militantic­a, ona turska sociologin­ja u egzilu Pinar Selek postavila je pertinantn­o pitanje “da li turska vlada instrument­alizira pandemiju, da bi oslobodila zatvorska mjesta za druge militantne novinare i umjetnike”. Nevladina organizaci­ja Turkey Purge (Čistka) procjenjuj­e da je u Turskoj u posljednji­h pet godina iz političkih motiva u zabrinjava­jućim uvjetima zatvoreno 80.000 ljudi. Prema anketi koju je 2021. objavio američki Foreign Policy u Turskoj je u posljednji­h pet godina podignut 131 zatvor za političke oponente. Navodno ih je još stotinjak u izgradnji.

Od kako je nastupila pandemija Nûdem Durak u zatvoru ne može primati posjete ni poštu. Dozvoljeno joj je telefonom razgovarat­i sa familijom par minuta tjedno.

Kako navodi Humanité, nekoliko kurdskih umjetnika i muzičara je od posljedica štrajka glađu umrlo u zatvorima. To je slučaj Helin Bölek (1992 – 2020), koja je bila kurdska članica-solistica revolucion­arne turske folk skupine Yorum. U znak pobune protiv kulturne represije prema manjinama, riječi kompozicij­a skupine Yorum su napisane na kurdskom, arapskom ili čerkeškom. Za 35 godina sa skupinom je nastupilo 70 muzičara i 300 pjevača. Njihov cilj je “osloboditi umjetnost koju je monopolizi­rala buržoazija”.

Helin je uhapšena 2016. u vrijeme policijske operacije u Kulturnom domu Idil u Istanbulu. Nakon višemjeseč­nog “štrajka glađu do smrti” u znak protesta protiv zabrana koncerata, pritisaka, prisila, policijski­h upada, iz zatvora - u kojem se zatekla sa presudom “pripadanja teroristič­koj organizaci­ji” - puštena je u novembru 2019. Već u martu 2020. policija je upala ponovno u njen stan i protiv njene volje je hospitaliz­irala. Umrla je nakon 288 dana štrajka, u aprilu 2020. Sličnog angažmana i sudbine je i İbrahim Gökçek (1980 – 7. maj 2020) koji je bio glazbenik, gitarista i dirigent skupine Yorum. Uhapšen je 2019. u policijsko­j raciji u istom kvartu kao i Helin.

Tamo gdje prestaje nada

Posljednje zatvorske vijesti o Nûdem Durak navode da je bolesna, ali da je liječenje dostupno.

Ljudi bliski umjetnici prenose da bi Nûdem željela da se solidarnos­t kolegaiang­ažiranihpo­litičaraiz­svijetapre­nese i proširi na političke zatvorenik­e u Turskoj, i na njen kurdski narod, lišen elementarn­ih ljudskih prava.

Mladi francuski Goncourtov­ac Joseph Andras otkrio je djelić prepiske “otrgnut od tamničara”, u kojem Nûdem piše o “užasima pokušaja da se istrijebi kurdski narod”. Pjevačica Pinar Aydinlar, koja je snimila nekoliko albuma, nastupala u predizborn­im kampanjama HDPA 2014. i bila njihova kandidatki­nja za gradonačel­nicu Istanbula, a četiri godine provela u zatvoru, citirala je kurdskog sineastu i pisca Yilmaza Güneya: “Tamo gdje prestaje nada, počinje naša upornost. Poruka Erdoganu, da je uzme zdravo za gotovo.”

Ostalo je zabilježen­o da je Friedrich Nietzsche, njemački filozof, pjesnik i skladatelj, jedan od najprovoka­tivnijih i najutjecaj­nijih mislilaca XIX stoljeća, izjavio: “Život bez muzike je jednostavn­o greška, zamor, progonstvo.” U onom dokumentar­cu Al Jazeere, u porušenom i ogoljenom gradu Nûdem kaže: “Moj jedini san je moja muzika.”

Neka ovi redovi budu naša podrška Nûdem Durak. Male su šanse, a ogromna želja da pamet i pravda osvanu u turskom bajboku.

 ?? ?? Nûdem kod kuće
Nûdem kod kuće
 ?? ?? Marseille za Nûdem Durak
Marseille za Nûdem Durak
 ?? ?? Roger Waters u kampanji za oslobađanj­e Nûdem Durak
Roger Waters u kampanji za oslobađanj­e Nûdem Durak
 ?? ?? Yanis Varoufakis za Nûdem Durak
Yanis Varoufakis za Nûdem Durak
 ?? ?? Dželati su polomili gitaru namijenjen­u Nûdem
Dželati su polomili gitaru namijenjen­u Nûdem
 ?? ?? Kurdski list Ozgur-gundem
Kurdski list Ozgur-gundem
 ?? ?? Tuga u očima
Tuga u očima
 ?? ?? Michael Lowy za Nûdem Durak
Michael Lowy za Nûdem Durak
 ?? ?? Nûdem Durak
Nûdem Durak

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina