Oslobodjenje

Element koji daje tačku na “i” u prostoru

Donosimo nekoliko ideja za stolne lampe koje će učiniti razliku u vašem interijeru i biti završni detalj koji će zaokružiti cijelu stilsku priču. Ona mora biti praktična, a dobar dizajn ne izostaje

-

Ako volite i uživate u uređenju interijera, znate da je najzabavni­ji dio onaj posljednji - dodavanje ukrasa. Dug je put koji vodi do ovog koraka, ali njegova važnost pri kreiranju doma je neizbježna. Jedan od takvih dodataka je i rasvjeta koja igra vrlo važnu ulogu u interijeru, te ponekad može u potpunosti transformi­sati prostor u kojem živite.

Stilski savjeti

Stolne i podne lampe dosta pomažu u kreiranju mooda prostorije, a ovaj put smo se fokusirali na stolne lampe. Pronađite klasične lampe za radni sto s modernim twistom, elegantne lampe s klasičnim abažurom, ali i one u industrijs­kom stilu. Na što treba paziti kod odabira stolne lampe? Imamo nekoliko praktičnih stilskih savjeta.

Rasvjeta je zasigurno onaj element koji daje tačku na “i” u samom prostoru. Donosimo i nekoliko superideja za stolne lampe koje će učiniti razliku u vašem interijeru i dati onaj završni detalj koji će zaokružiti cijelu stilsku priču.

Kada smjestimo garnituru, stolove, ormare, uređaje, trebat će nam i rasvjeta - upravo će ona u konačnici učiniti razliku i doslovno dati svijetlo vašem domu. Prije nego krenete u potragu za idealnom lampom, imamo nekoliko smjernica koje će vam pomoći u odabiru. Prije svega, potrebno je odrediti funkciju, posebno kada se radi o stolnoj lampi.

Danas svjedočimo kako sve više ljudi radi od kuće. Kako bi sve zadatke valjano obavili, potrebno je osigurati i dobru rasvjetu. Radne lampe baziraju se na fokusirano­m svjetlu jer svjetlo ciljano osvjetljav­a određeno područje. Stolna svjetiljka mora biti praktična, a na sreću, ni dobar dizajn ne mora izostati. Danas možete izabrati radnu lampu u stilu koji vama odgovara. Kada god je moguće, poželjno je i da se odlučite za svjetiljku koja se može podesiti, to su primjera radi, lampe sa zakretnom glavom koje se mogu namjestiti po visini.

Radna soba

Ako pak imate radnu sobu, onda planirajte dvije vrste rasvjete. Direktnu, koja je usmjerena na radni stol i radno područje, te indirektnu koja će biti smještena u prostoriji kako bi doprinijel­a svjetlosno­j harmoniji. Koju god radnu lampu izabrali, imajte na umu da izvor svjetla mora biti postavljen najmanje 40 cm iznad radne ploče za optimalnu rasvjetu. Za razliku od stolne lampe za radnim stolom koja mora imati direktno svjetlo, dekorativn­e imaju drugu funkciju.

 ?? ?? Pravi izbor u modernom domu
Pravi izbor u modernom domu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina