Oslobodjenje

Roboti rade kao hirurzi

U testovima na modelu krvnih žila u mozgu neurohirur­zi su naučili koristiti sistem za usmjeravan­je žice na ciljno mjesto nakon samo sat uvježbavan­ja

-

ZADAK je najavio lansiranje nove SPARK RGB DDR5 RAM memorije za desktop računare, označavaju­ći ZADAK-OV prvi ulazak na DDR5 tržište. Nova ZADAK SPARK RGB DDR5 memorija dolazi u kompletima od 16GB i 32GB, sa brzinama između DDR5-5200 i DDR5-6400. ZADAK koristi mat sa teksturom sa ukrasima poput dragulja. Gornji dio modula ima tanak niz od legure aluminija koji oslobađa toplotu iz hladnjaka. A raspoređen­i dizajn materijala predstavlj­a šuplji efekat svjetlosno­g vodiča sa ukrasima nalik na dragulj. Postavljen je u centar hladnjaka i pokazuje dinamično višezonsko RGB osvjetljen­je.

Kada neko doživi moždani udar ili aneurizmu, ta situacija može zahtijevat­i hirurški zahvat poznat kao endovaskul­arna intervenci­ja.

U standardno­j endovaskul­arnoj operaciji neurovasku­larni hirurg vodi tanku žicu kroz jednu od pacijentov­ih cerebralni­h krvnih žila do ugruška.

Oštećenja

Vizualno vođen povremenim rendgenski­m slikama, hirurg potom fizički razbija dio ugruška ili daje lijekove koji ga otapaju.

Ključno je da se postupak izvede što je brže moguće, prije nego što nedostatak kisika u mozgu izazove nepovratna oštećenja. Nažalost, ako je pacijent predaleko od bolnice u kojoj se nalazi neurohirur­g, možda neće biti moguće izvesti ovu operaciju na vrijeme.

Novi eksperimen­talni sistem koji je osmišljen na MIT-U uključuje zglobnu robotsku ruku s aktivacijs­kim magnetom na kraju, koji se nalazi uz glavu pacijenta dok leži na operacijsk­om stolu u lokalnoj bolnici. Tu je i motorizova­na linearna pogonska jedinica, koja gura ili vuče istu vrstu žice koja se koristi u konvencion­alnoj endovaskul­arnoj intervenci­ji, a žica ima vrh koji reaguje na magnet.

Hirurgkoji­senalazius­redišnjojb­olnici koristi miš za pomicanje i uvlačenjež­iceunutark­rvnežile,tejoystick­za pomicanje robotske ruke i rotiranje magneta. To mu omogućuje da daljinski upravlja žicom izvan pacijentov­og tijela, budući da smjer i snaga povlačenja magneta na žicu variraju kako se ona rotira u odnosu na žicu.

U testovima provedenim na prozirnom modelu krvnih žila u mozgu neurohirur­zi su naučili koristiti sistem za usmjeravan­je žice na ciljno mjesto nakon samo sat uvježbavan­ja.

Zlatni sat

- Umjesto da prevozimo pacijenta iz ruralnog područja u veliki grad, on bi mogao otići u lokalnu bolnicu gdje bi medicinske sestre postavile ovaj sistem, rekao je glavni naučnik studije. Neurohirur­g u velikom medicinsko­m centru mogao bi gledati slike pacijenta uživo i koristiti robota za operaciju u tom zlatnom satu. To je naš budući san, rekao je glavni naučnik studije prof. Xuanhe Zhao. Naučni rad o sistemu objavljen je u časopisu Science Robotics.

 ?? ?? Ključno je da se postupak izvede što je brže moguće
Ključno je da se postupak izvede što je brže moguće
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina