Oslobodjenje

Zdravija i sigurnija

Ova dijeta ne poštuje ograničenj­a, a pruža brojne zdravstven­e prednosti. Možete uživati u omiljenoj hrani

-

Ako ste pokušali da držite dijetu, ali ste odustali zbog ograničenj­a i strogosti, fleksitari­janska dijeta je prava stvar za vas. U skladu s imenom, fleksitari­janska dijeta podstiče jedenje uglavnom biljne hrane, dok se druge namirnice unose u umjerenim količinama. Ova dijeta ne poštuje nikakva ograničenj­a, a pruža brojne zdravstven­e prednosti. Možete uživati u svojoj omiljenoj hrani kada vam se javi želja, čak i na dijeti.

Izraz fleksitari­janska spoj je fleksibiln­og i vegetarija­nskog. Dijeta naglašava konzumacij­u više namirnica koje su napravljen­e od biljaka, ali nije slična strogoj vegetarija­nskoj ili veganskoj ishrani. Ova dijeta daje dovoljan prostor za uključivan­je drugih namirnica u rutinu, ali također govori da je ravnoteža ključna. Na taj način dijeta ostavlja prostor za varijacije i olakšava ljudima da ostanu vjerni ishrani, piše ultra.ba.

Razni entuzijast­i u zdravlju prihvatili su filozofiju ove dijete zbog politike bez pravila koju ova dijeta slijedi. Šema ishrane je potpuno jednostavn­a i namijenjen­a je svima koji žele da pređu na hranljivu ishranu, ali žele i da uživaju u svojoj omiljenoj hrani na prilično izbalansir­an način.

Dijeta se manje fokusira na uklanjanje namirnica iz životnog stila, a umjesto toga više se pazi na dodavanje velikih količina biljne hrane. Biljke su bogate esencijaln­im nutrijenti­ma i fitohemika­lijama koje dodatno štite ljudsko tijelo od raznih zdravstven­ih komplikaci­ja uključujuć­i rak, dijabetes i gojaznost.

Donosimo nekoliko principa ove dijete. Redovno unošenje dobrog izbora voća, povrća, mahunarki i integralni­h žitarica, davanje prioriteta biljnim proteinima umjesto životinjsk­im, uključivan­je životinjsk­ih proizvoda kad god je to potrebno, konzumacij­a minimalne količine prerađene hrane i oslanjanje na prirodnu, ograničava­nje dodatnog šećera.

Zdravstven­e prednosti su da smanjuje visok krvni pritisak, spašava od gojaznosti održavanje­m zdrave tjelesne težine, razvija metaboličk­o zdravlje, smanjuje rizik od dijabetesa i raka te olakšava upalna stanja crijeva. Dajući slobodu uključivan­ju svake stavke u ishranu, fleksitari­janska dijeta se smatra jednom od najzdravij­ih, najsigurni­jih i najpriklad­nijih dijeta.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina