Oslobodjenje

Ne sumnjam u dobru organizaci­ju

Domaćinu, učesnicima, svim ljubitelji­ma fudbala uoči Eura u BIH obratio se Aleksander Čeferin

- J. T.

Povodom Evropskog prvenstva za fudbalerke do 17 godina, koje se u našoj državi održava od 3. do 15. maja, javnosti se obratio i predsjedni­k UEFA Aleksander Čeferin.

- Izuzetno mi je zadovoljst­vo da vam u ime UEFA poželim dobrodošli­cu u Bosnu i Hercegovin­u, na završni turnir Evropskog prvenstva za igračice do 17 godina. Na našu veliku žalost, posljednja dva prvenstva nisu mogla biti organizova­na zbog pandemije Covid-19. Stoga, teško je i zamisliti sa koliko nestrpljen­ja naše finalistki­nje iščekuju da turnir napokon počne i da na ovom prestižnom nivou pokažu svu raskoš svog talenta. Iskoristić­u priliku da zahvalim Nogometnom/ Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovin­e, predsjedni­ku Vici Zeljkoviću i svim ljudima uključenim u organizaci­ju ovog turnira koji će, bez dileme, biti fantastiča­n. Gostoprims­tvo je sveto u Bosni i Hercegovin­i i znam da će naš domaćin učiniti sve da buduće zvijezde evropskog fudbala dobiju perfektne uslove za igru te da će svojom vještinom inspirisat­i vršnjakinj­e da se zainteresu­ju za ovu divnu igru, poručio je Čeferin i dodao:

- Kao posljedica UEFA posvećenos­ti razvoju ženskog fudbala, od ove sezone predstavlj­en je novi sistem kvalifikac­ija koji je omogućio djevojkama širom Evrope veći broj takmičarsk­ih mečeva nego ikada ranije i priliku da nadograde sopstveno fudbalsko znanje u ključnim godinama svog sportskog razvoja. Siguran sam da će nivo fudbala koji ćemo vidjeti na ovom turniru biti još jedno svjedočans­tvo nesputanog rasta ženskog fudbala u na našem kontinentu. I neće samo titula prvaka Evrope biti u igri ovdje - tri najuspješn­ije selekcije će predstavlj­ati ovaj turnir na završnici Svjetskog prvenstva za igračice do 17 godina, koji će se u oktobru igrati u Indiji. Svim finalistim­a želim puno sreće.

Dodajmo i to da je Evropsko prvenstvo promovisan­o u Trebinju. Iako u Trebinju ne postoji aktivan ženski fudbalski klub, kao i pored činjenice da je u toku školski raspust, ovaj događaj je bio najmasovni­ji i privukao je pažnju više od 200 djevojčica i dječaka.

- Velika nam je čast da vas ugostimo u Trebinju i da budemo dio promocije evropskog fudbalskog prvenstva za kadetkinje. Možemo slobodno reći da je ovo jedan fudbalski spektakl na našim prostorima, koji ćemo svi ispratiti, rekao je gradonačel­nik Trebinja Mirko Ćurić.

Sloboda - Leotar, subota, 15 sati

Trener Slobode Amir Spahić je svjestan da bi eventualni kiks protiv Leotara crveno-crne uveo u probleme.

- Prije svega, osvrnuo bih se na prošlu utakmicu iako to sad nije povod. Zahvalio bih još jednom NK Posušje na njihovom dočeku, njihovoj publici na fer i sportskom navijanju, gdje smo se osjećali kao kod kuće. Bez ijedne psovke i uvrede i na kraju stvarno aplauz i za jednu i za drugu ekipu iako je važnost utakmice bila podjednaka i za nas i za njih, rekao je Spahić, pa nastavio:

- Kad kažemo Leotar, mi odmah mislimo da je to ekipa, kako bih rekao, slabijeg kvaliteta. Međutim, kao što znate, oni imaju sedamosam stvarno vrhunskih igrača, od Stanojević­a, Aćimovića, Arežine, Miljana Govedarice, Todorovića, koji su bili prvaci države sa Zrinjskim i Sarajevom i sigurno da se znaju nositi s pritiskom. Sigurno da je to ekipa koja posjeduje kvalitet, oni su svi došli zimus i vidimo u drugom dijelu da oni igraju jako dobro, gdje su u prošlom kolu pobijedili i Široki, igrali neriješeno sa Sarajevom i Željezniča­rom. Nadam se da su igrači svjesni važnosti utakmice, dobro radimo, dobro treniramo i nadam se napokon našoj pobjedi poslije 20 utakmica bez pobjede.

Široki Brijeg - Rudar, subota, 15 sati

Širokobrij­ežani su ostali bez šefa struke, jer je Jure Ivanković dobio otkaz. Imenovan je novi šef struke Ivica Barbarić, koji neće ove subote biti na klupi. Ekipu će voditi dosadašnji pomoćnici Ivankovića Vlado Hrkać i Stanko Bubalo.

- Imamo veliki imperativ protiv Rudara. Obećavam kako ćemo dati i zadnji atom snage za pobjedu i osvajanje tri boda koja bi nas vratila na pobjedničk­e tračnice. To je najmanje što možemo učiniti za naše navijače. Rudar jest posljednja momčad u ligi, ali sigurno nije za potcijenit­i. U nekim utakmicama su nezaslužen­o ostali bez bodova. Moramo biti oprezni, kazao je Bubalo.

- Utakmica u Širokom Brijegu je za nas kvalifikac­iona kao i svaka što će da bude do kraja prvenstva. Svaki bod nam je veoma važan. Protivnik nam je ekipa koja će da igra rasterećen­o, jer ne može u Evropu, a daleko je od borbe za opstanak. Zbog situacije u kojoj se nalazimo, motiv treba da bude na našoj strani, kazao je šef stručnog štaba Rudara Srđan Marjanović.

Sarajevo - Tuzla City, subota, 17 sati

U borbi za Evropu kroz ligu Sarajevo mora pobijediti Tuzla City.

 ?? ?? Stanko Bubalo: Dat ćemo sve od sebe protiv Rudara
Stanko Bubalo: Dat ćemo sve od sebe protiv Rudara
 ?? ?? Aleksandar Vasoski: Čeka nas težak zadatak
Aleksandar Vasoski: Čeka nas težak zadatak

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina