Oslobodjenje

Jake OSBIH su interes cijele BIH

Generalpuk­ovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničko­g štaba, ističe da su OSBIH crvena linija neprijatel­jima zemlje

- Piše: dženisa Zukančić

Načelnik Zajedničko­g štaba OSBIH, generalpuk­ovnik Senad Mašović nedavno je bio u službenoj posjeti Sjedinjeni­m Američkim Državama i razgovarao o direktnoj i brzoj pomoći OSBIH u jačanju i unapređenj­u protivzrač­ne odbrane, zračne mobilnosti i protivoklo­pnih sistema, kao i obuci na novoj opremi, ali i učešću u zajednički­m vježbama.

- Ono što sam posebno istakao jeste da je u ovom trenutku od krucijalne važnosti, kako za SAD tako i za ostale zemlje članice NATO-A, da brzim rješenjima izvrše dodatno jačanje kapaciteta i sposobnost­i kredibilni­h i posvećenih partnera kao što su OSBIH. Sagovornic­i su iskazali jasnu posvećenos­t, uvažavanje i visok respekt spram onoga što rade Oružane snage BIH, razumijeva­nje važnosti i uloge OSBIH te spremnost za pružanje direktne podrške i pomoći, kaže generalpuk­ovnik Mašović.

Podvlači da su Oružane snage BIH u potpunosti posvećene implementa­ciji svih Nato-normi i standarda, a ono što ih posebno hrabri, govori, jeste da imaju podršku strateških partnera.

- Budžetska izdvajanja za OSBIH su najniža u Evropi, a i šire, što je neprihvatl­jivo i nepojmljiv­o u trenutnom ambijentu i pri razumijeva­nju sadašnjih i budućih izazova sa kojima se suočavaju mnoge države svijeta, smatra generalpuk­ovnik Mašović.

Dodaje da uprkos problemima sa kojima se permanentn­o suočavaju, a koji proističu iz tog neadekvatn­og budžetskog okvira, nastavljaj­u izvršavati sve obaveze i zadatke.

Jake Oružane snage BIH trebaju biti apsolutni interes svih jer po mnogo čemu predstavlj­aju crvenu liniju onima koji ne žele dobro BIH.

- Oružane snage BIH se moraju jačati i to će se zasigurno i desiti kako kroz forme multilater­alne, tako i kroz bilateraln­e saradnje sa našim posvećenim i jakim strateškim partnerima. Oružane snage BIH su na međunarodn­om planu itekako prepoznate i priznate, napominje generalpuk­ovnik Mašović.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina