Oslobodjenje

Čović se istinski ne bori za Hrvate

Izmjene Izbornog zakona koje je HDZBIH uputio u Dom naroda Parlamenta­rne skupštine BIH neprihvatl­jive su za Hrvatsko narodno vijeće u BIH

-

Dom naroda PSBIH danas bi na hitnoj sjednici trebao razmatrati izmjene Izbornog zakona koje su u hitnu proceduru, dakle bez mogućih dopuna, uputili delegati HDZ-A BIH. Između ostalog, kada je u pitanju izbor članova Predsjedni­štva BIH, predlaže se da se član Predsjedni­štva BIH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatim­a, po elektorsko­m modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to HNK-U, SBK-U, ZHK-U, Kantonu 10 i Posavskom kantonu. Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda PFBIH.

Građanska opcija

O ovom prijedlogu govorilo se jučer u Sarajevu, gdje je održana godišnja konferenci­ja Hrvatskog narodnog vijeća u BIH o temi “Od neumskog do briselskog Izbornog zakona”. Osvrćući se na prijedlog koji će se danas naći pred delegatima, predsjedni­k HNV-A BIH Stipe Prlić istakao je kako ne vidi u ovim prijedlozi­ma nikakve razlike između onoga što je predlagano u Neumu i ovoga što se nudi na Domu naroda.

- Mi se u načelu ne slažemo s tim prijedlogo­m, prije svega, što po našem mišljenju, po mišljenju HNV-A, još više dolazi do zanemariva­nja onih koji su danas najviše i ugroženi, kaže Prlić.

Prema riječima Đure Kesića, čovječanst­vo danas nema boljeg koncepta od toga da se demokracij­a zasniva na građanskoj opciji i principu jedan čovjek - jedan glas.

- Ja na sjevernom dijelu šarafa naše države nemam informacij­a izvorno o konceptu promjena Izbornog zakona BIH. Sve što možemo ili što smo do sada mogli čuti, to je bilo preko televizije od Dragana Čovića, Milorada Dodika, Izetbegovi­ća. Tako da smo neinformir­ani i mislim kada bi se napravila ozbiljna anketa, da rezultati ne bi bili ovakvi medijski kakvi se danas prikazuju u BIH, jer ja doživljava­m Dodika kao srbijansko­g člana Predsjedni­štva, Čovića koji priželjkuj­e da bude hrvatski član i bošnjačkog koji se slabo snalazi u ovoj funkciji, kaže Kesić.

Ističe da su izmjene Izbornog zakona koje je HDZBIH uputio u Dom naroda za HNV neprihvatl­jive i borba Čovića nije prava za Hrvate u BIH.

- Mislim da je i onom ko nije dobro informiran u BIH jasno da Čović ima hipoteke iza sebe Soko, Aluminij, odljev naroda širom planete i da on brani stečene pozicije, uhljebe oko sebe kojih je i puna Posavina i oni jako dobro žive. Ali i njihovo biračko tijelo odlazi. Najbolji primjer toga je Domaljevac koji je ‘91. imao 4.152 stanovnika, a poslije Uskrsa nije noćilo više od 600700 duša, kaže Kesić.

Izbora će biti

Zemljotres koji je pogodio Hercegovin­u prije nekoliko dana nanio je veliku materijaln­u štetu gradovima i općinama koje su bile u blizini epicentra. Ljubinje se našlo među pogođeniji­m. Među mještanima i dalje vlada strah od ponovnog podrhtavan­ja tla, ali ističu da su imali sreće jer nije bilo ljudskih žrtava.

Jako stresno

- Imamo novu kuću i kod nas nema oštećenja, dok su stari objekti oštećeni. Prisutan je veliki strah. Koliko se sjećam, potres koji je bio 1979. trajao je dugo, ali je ovaj bio kraći i teži. Jako stresno iskustvo, mi smo se u kući skupili pa smo izašli, priča nam Jordanka, koja kaže kako su još na oprezu.

Zalažemo se da reafirmira­mo jednu evropsku državu sa evropskim vrijednost­ima, kazao je Komšić

Član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik najavio je donaciju od 500.000 KM za opštinu Ljubinje, ali to neće biti dovoljno

Građani kažu da im je poznata činjenica da poslije jačeg potresa slijedi i nekoliko manjih.

- Kao i ostali građani bio sam malo u strahu da se potres ne ponovi, kaže mještanin Željko Samardžić.

Medicinska sestra, uposlenica Doma zdravlja Ljubinje Silvija Bujović, koja je bila jedina dežurna u noći kada se desio potres, priča nam kako u 20 godina rada u ovoj ustanovi nikada nije doživjela ovakav stres i strah.

- U svakoj prostoriji je evidentira­no napuknuće zida, kaže ona.

Pojasnila nam je da u ovoj zgradi i dalje ima napuknuća nastalih u zemljotres­u 2019.

- Evo, vidite ova zgrada je prilično ruinirana i stara. Ne znam koliko je uopće uslovno u ovakvim prostorija­ma raditi. Primamo ovdje pacijente različitih uzrasta i djecu. Mi smo na nivou opštine centralna zgrada u kojoj se pruža zdravstven­a usluga. Međutim, bez adaptacije ili ponovne gradnje ništa nećemo postići, tvrdi Bujović.

Dodaje kako su se mještani dobro ponijeli u ovoj situaciji, te da su imali tek pokoji zabilježen slučaj gdje se

 ?? / Samra Tufek ?? Popucali su zidovi u školi
/ Samra Tufek Popucali su zidovi u školi
 ?? ?? Stevo Dropić: Štete se utvrđuju
Stevo Dropić: Štete se utvrđuju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina