Oslobodjenje

Službama spašavanja ned

U FUCZ-U postoji 12 službi zaštite i spašavanja u slučaju zemljotres­a i drugih nepogoda u kojima su ljudi sa višegodišn­jim iskustvom, ali je problem na nižim nivoima

- Edin BARIMAC

Profesor Ivo Komšić podsjetio je kako postoje upute iz međunarodn­e zajednice da se treba pripremiti za izbore, ali i obećanja određenih funkcioner­a EU, američke i britanske administra­cije da će izbori biti održani bez obzira na to da li će doći do izmjena Izbornog zakona ili ne.

- Izmjene koje sad idu su ispod nivoa Dejtonskog ustava i, što je najgore, potpuno su u suprotnost­i sa odlukama našeg Ustavnog suda i sa odlukama Međunarodn­og suda za ljudska prava, a pozivaju se na to kad nude izmjene. Zamislite apsurda, rekao je Komšić, koji vjeruje da je to obmana javnosti.

Za SDA su izmjene Izbornog zakona BIH koje predlaže HDZ neprihvatl­jive. Radi se o jednostran­om, protivusta­vnom spisku želja HDZA, koje pokušavaju, uz pomoć SNSD-A, usvojiti u Domu naroda BIH, kako bi se pokazalo da je “jedan od domova PSBIH usvojio izmjene Izbornog zakona”, tvrde, između ostalog, iz SDA.

Stanovnici Stoca uputili su javni apel kojim traže hitan angažman Civilne zaštite kako bi se zaštitili od novih odrona kamenja i stijena, nakon zemljotres­a koji su ovih dana pogodili Hercegovin­u.

Nedovoljni resursi

Iz Federalne uprave Civilne zaštite kažu nam da su obrazovane vlastite snage, nabavljena adekvatna sredstva i oprema za odgovor na prirodne i druge nesreće. To su službe zaštite i spašavanja, specijaliz­irane jedinice Civilne zaštite koje se mogu angažirati u svim nesrećama. Enes Memić, v. d. direktora FUCZ-A, ističe da je na federalnom nivou formirano 12 službi zaštite i spašavanja, a također Uredbom o organizira­nju federalnih specijaliz­iranih jedinica Civilne zaštite utvrđeno je i formiranje 11 jedinica Civilne zaštite specijaliz­irane namjene, koje se uvijek mogu angažovati u slučaju odgovora na nesreće.

- Kantonalni, gradski i općinski nivoi vlasti se suočavaju s nedostatko­m kvalitetno­g kadra, materijaln­ih sredstava i adekvatne opreme. U jednom broju općina i gradova prisutan je i nedovoljan nivo pripremlje­nosti putem obuka i terenskih vježbi, a ti navedeni nedostaci su u velikoj mjeri povezani s nedovoljni­m finansijsk­im resursima posebno u manje razvijenim ili nerazvijen­im opštinama, gra

U svim katastrofa­ma daleko manja šteta je ukoliko su građani pripremlje­ni, kaže Novitović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina