Oslobodjenje

Vorene nakon zemljotres­a

-

tražila ljekarska pomoć. Napuknuća na zidovima pojavila su se i u zgradi srednje škole, a zabilježen­a je i šteta u osnovnoj školi. Zbog sigurnosti đaka nastava se, prema preporuci Kriznog štaba, odvija online.

- Zidovi su pretrpjeli štetu koja još nije procijenje­na. Komisija je izašla na teren i izvršila uviđaj. Dostavljen je izvještaj s ciljem sagledavan­ja bezbjednos­ti, tako da je nastava prolongira­na online do petka. Nalazimo se u prostoru koji je trusan i u stanju rizika od ponovnog potresa, pojasnila je direktoric­a Srednjoško­lskog centra “Svetozar Ćorović” Ljubinje Rada Šarenac.

I učenici OŠ “Sveti Sava” morali su preći do petka na online nastavu.

Načelnik Opštine Stevo Dropić navodi kako će podatke o stvarnom broju razorenih objekata imati tek kasnije. Dodaje kako su formirane dvije komisije koje će na terenu procijenit­i stanje.

- Na više od 40 objekata prijavljen­a je šteta, a imamo još okolnih sela gdje nisu svi prijavili štete. Neki i ne žive u tim objektima, nego povremeno dolaze, tako da očekujemo još prijava sa terena, potvrdio je.

Nude pomoć

Pomoć koja je najavljena iz Republike Srpske, ističe, neće biti dovoljna da pokrije štete koje su nanesene ovom području.

- Jasno je na prvu da pomoć od pola miliona KM nije dovoljna, štete su mnogo veće. Dobio sam mnogo poziva iz susjednih opština i gradova da će nam biti na raspolagan­ju za pomoć, poručio je načelnik.

Naglašava kako je jedino bitno da nije bilo ljudskih žrtava, jer se sve ostalo može nadoknadit­i.

U susjednom Stocu jučer je zbog potresa proglašeno stanje prirodne nesreće.

Tim za popis štete

Premijer FBIH Fadil Novalić na jučerašnje­m sastanku s predsjedav­ajućim i dopredsjed­avajućim Predstavni­čkog doma Parlamenta FBIH Mirsadom Zaimovićem i Mladenom Boškovićem razgovarao je o efikasnim modaliteti­ma pomoći ugroženim područjima nakon zemljotres­a koji su proteklih dana pogodili Hercegovin­u. Dogovoreno je da se hitno formira tim koji će prikupiti podatke o nastalim štetama na područjima gdje je zemljotres imao razornu snagu. Novalić je naglasio da će ta baza podataka ubrzati proces efikasne pomoći stanovnici­ma područja pogođenih zemljotres­om.

Formirane su dvije opštinske komisije koje na terenu procjenjuj­u štetu

Posmatračk­a delegacija

Članovi CIK-A BIH Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić i Jovan Kalaba posmatrali su parlamenta­rne izbore u Sloveniji, što je bila prilika za razumijeva­nje različitih izbornih sistema i primjenjiv­anje najboljih praksi na izborima u BIH. Posmatračk­a delegacija BIH je posebno bila zainteresi­rana za organizaci­ju prijevreme­nog (ranog) glasanja. Također, delegacija je prisustvov­ala radnom sastanku predstavni­ka državnih izbornih komisija Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Latvije s Državnom izbornom komisijom Republike Slovenije.

 ?? / Samra Tufek ?? Uništene su opštinske kancelarij­e
/ Samra Tufek Uništene su opštinske kancelarij­e
 ?? / Samra Tufek ?? Napuknuća u Domu zdravlja
/ Samra Tufek Napuknuća u Domu zdravlja
 ?? ?? Silvija Bujović: Nije jednostavn­o raditi
Silvija Bujović: Nije jednostavn­o raditi
 ?? ?? Željko Samardžić: Živimo u strahu
Željko Samardžić: Živimo u strahu
 ?? ?? Rada Šarenac: Ovo je trusno područje
Rada Šarenac: Ovo je trusno područje
 ?? ?? Stradala su i domaćinstv­a
Stradala su i domaćinstv­a
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina