Oslobodjenje

Ostaju kvalitetni kadrovi

- Almir Bičakčić

Kada su u pitanju stambeni objekti, u svakom slučaju trebalo bi krenuti u proces usvajanja Evrokodova, napominje prof. Ademović

dovima i kantonima u FBIH, rekao je Memić.

Ministarst­vo sigurnosti BIH, kaže Memić, nema svoje operativne snage, dok je jedina operativna snaga na nivou države OSBIH, koji pomaže u situacijam­a “kada resursi civilnih struktura nisu u mogućnosti kvalitetno i kvantitetn­o odgovoriti na pojave prirodnih i drugih nesreća”.

Milan Novitović, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS-A, istakao je da su nakon zemljotres­a svoje kapacitete ponudili i Federaciji, odnosno Općini Stolac.

Norme projektova­nja

- Po mišljenju lokalne zajednice u RS-U i Specijaliz­ovane jedinice Vlade RS-A, postoje kapaciteti za prvi odgovor za sve prirodne katastrofe. Razvijamo kapacitete kako u materijaln­om smislu, tako i obuci i ljudstvu. Prvi odgovor je na građanima i lokalnoj zajednici, njihovoj svijesti, obučenost i pripremlje­nost za katastrofe, napominje Novitović.

Poslije razornih zemljotres­a koji su 60-ih godina pogodili Skoplje i Banju Luku, uvedeni su strogi propisi prilikom projektova­nja zgrada kako bi izdržale jače podrhtavan­je tla. Naida Ademović, vanredna profesoric­a Građevinsk­og fakulteta UNSA, kaže da se novogradnj­a uglavnom projektuje prema Evrokodovi­ma gdje se konkretno za djelovanje potresa u obzir uzima Evrokod osam.

- Evrokodovi su serija od 10 evropskih tehničkih standarda koji obezbjeđuj­u zajednički pristup konstrukti­vnom projektova­nju zgrada i drugih građevinsk­ih radova. Svaki projekat prolazi reviziju, što je jako važno, a također od iznimne važnosti je i kontrola prilikom same izgradnje objekta. Tokom vremena je došlo do promjene propisa i možemo reći da je projektira­nje prema Evrokodovi­ma strožije i detaljnije u odnosu na prethodne pravilnike, kaže prof. Ademović.

Terenska vježba

BIH je domaćin međunarodn­e terenske vježbe koju provode službe zaštite i spašavanja za efikasniji odgovor na zemljotres­e, koja se održava na širem području Sarajeva i Istočnog Sarajeva od 26. do 29. aprila 2022. Pored službi zaštite i spašavanja iz BIH, u vježbi učestvuju službe zaštite i spašavanja iz Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije. Jednom dijelu vježbe u četvrtak na Igmanu prisustvov­at će komesar Evropske unije za upravljanj­e krizama Janez Lenarčič.

 ?? ?? Naida Ademović: Još su na snazi pravilnici iz bivše Jugoslavij­e
Naida Ademović: Još su na snazi pravilnici iz bivše Jugoslavij­e
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina