Oslobodjenje

Dodik je dvije godi

Politika sjedenja na dvije stolice koju Vučić potencira je krahirala, a nova Vlada odredit će sudbinu Srbije, jer vrijeme neutralnos­ti ističe

- Piše: MATEA Jerković

Predsjedni­čki, parlamenta­rni i lokalni izbori u Srbiji održani su trećeg aprila, a pobjedu su odnijeli Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka. Očekivano. No, kad će Vlada? Brojni politički analitičar­i tvrde da je Vučićev interes što duže odgađanje formiranja Vlade. Aleksandar Popov, direktor Centra za regionaliz­am iz Novog Sada, ističe da će formiranje Vlade zavisiti od razvoja situacije oko uvođenja sankcija Rusiji.

- Tačno je da će Vučić odugovlači­ti koliko može, možda i do jeseni, da bi imao alibi da ne uvodi sankcije, jer je trenutna vlada u tehničkom mandatu. Možda očekuje da će ratni sukob u Ukrajini završiti, pa bi onda to bila druga priča. Ipak, to će potrajati i Vučić će morati konačno da se opredeli, a signali iz Beograda nisu dobri, jer su u više navrata i on i njegov ministar Vulin rekli da će Srbija zadržati ne samo vojnu nego i političku neutralnos­t, što nailazi na veliku mrzovolju u Bruxellesu. Tamo je najavljeno da put Srbije ka EU može da bude kao kod Turske - do daljnjeg zaustavlje­n, što će značiti da ne samo da neće biti otvaranja novih poglavlja nego i da će biti suspendova­ne i pomoći, pristupni fondovi. Bruxelles ne uvažava da vlada u tehničkom mandatu ne može da donese odluke, jer zna da o svemu odlučuje Vučić, ističe Popov i dodaje da manevarski prostor za Vučića nije mnogo veliki.

Na prekretnic­i

Kaže da Vučiću, ako već ne uvodi sankcije Rusiji, ne treba ni proruska Vlada, jer bi to značilo da nije ni politički neutralan.

- Ako uvede u Vladu SPS i druge proruske stranke, onda se opredelio na rusku stranu. Tako da će i sastav Vlade, a i vreme formiranja, zavisiti od onog kako se Vučić i vladajući krugovi dogovore - da li će se uvoditi sankcije i kada. Vučić koristi opravdanja za neuvođenje sankcija - jedno je cena gasa, a drugo raspoložen­je u zemlji. Deset godina je stvarano prorusko raspoložen­je, a propustio je da kaže da je SNS zaslužan za to i to mu sada otežava situaciju. Desničari su stavili do znanja da će mu zagorčati život ukoliko uvede sankcije, a tu je i pismo intelektua­laca, nazovimo ih tako, koji se takođe protive, tako da je on na prekretnic­i, govori Popov.

Komentariš­ući da je Vučić od Dodika tražio da prestane sa formiranje­m vojske RS-A, Popov ističe da je upravo pritisak Zapada uzrok. Čini se kao da Vučić smatra da može postići kompromis sa EU, tako da u zamjenu za neuvođenje sankcija Rusiji ne dozvoli raspirivan­je žarišta na Balkanu.

- Vučić već drugi put ugošćuje Schmidta i time je legalizova­o njegovu funkciju visokog predstavni­ka. On je očekivano rekao da je protiv primene bonskih ovlašćenja, a verovatno i da će uticati na Dodika da ne doprinosi daljem izoštravan­ju situacije u BIH, zaključuje Popov.

Prof. dr. Žarko Korać, srbijanski političar i psiholog, također je uvjeren da će Vučić odugovlači­ti sa formiranje­m Vlade.

- Sastav Vlade će zavisiti i od politike koju misli da vodi. Odgađa formiranje očekujući da se nešto reši u Ukrajini, no to se neće desiti. Čak i kad bi se razrešilo, Rusija bi i dalje ostala i ostaće godinama i politički i ekonomski izolovana zemlja. Ostajanje uz Rusiju bila bi katastrofa­lna odluka za budućnost Srbije, tako da će morati da formira Vladu. Stavovi njegovih odanih političkih sluga, kao što je Vulin, bili bi znak za Zapad da nastavlja sa proruskom politikom. Suštinski bi tu Vladu morao da sastavi od ljudi koji ipak ne važe kao najtvrđi eksponenti ruske politike u Srbiji poput Vulina, ali on nije jedini. Vučić u poslaničko­j grupi ima ljude i stranke, poput fantomske stranke Bogoljuba Karića, koji je ranije radio u Rusiji, a danas radi u Belorusiji, zbog čega ima i ekonomske sankcije EU. Ima i Nenada Popovića, koji je ruski lobista u Vladi, a koji ima dva poslanika u Skupštini, u Vučićevoj koaliciji. On je sam sebi kriv za to što je uradio, on to može da savlada, to nije neki veliki problem, a sastav njegove Vlade će biti vrlo pažljivo posmatran, objašnjava prof. dr. Korać.

Mišljenja je da je Vučić svojim izjavama potvrdio utjecaj koji ima na Dodika, kao i da je to uradio na pritisak Zapada.

- Pritisak na Dodika pritisak je i na Vučića, koji se nalazi u vrlo teškom političkom položaju, jer njegova tzv. politika sedenja na dve stolice u spoljnoj politici je krahirala. Ratom u Ukrajini potpuno je promenjena slika Evrope i Vučić više nema luksuz da ucenjuje Evropu svojim na

 ?? ?? ministar industrije, energetike i rudarstva fbih
ministar industrije, energetike i rudarstva fbih
 ?? / ARHIVA oslobođenj­a ?? Prof. dr. Žarko Korać: Težak položaj za Vučića
/ ARHIVA oslobođenj­a Prof. dr. Žarko Korać: Težak položaj za Vučića

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina