Oslobodjenje

Shvatili smo poruke

Načelnik Zajedničko­g štaba Oružanih snaga BIH, generalpuk­ovnik Senad Mašović za Oslobođenj­e i Nezavisne novine govori o nedavnoj posjeti SAD-U i unapređenj­u OSBIH

- Razgovaral­a: dženisa Zukančić Objavljiva­nje ovog teksta je dijelom finansiran­o grantom ministarst­va vanjskih poslova sjedinjeni­h Američkih država (department of state). mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaj

Bili ste u službenoj posjeti Sjedinjeni­m Američkim Državama. O čemu ste razgovaral­i sa tamošnjim zvaničnici­ma i kako oni vide sadašnju sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovin­i?

- Tokom službene posjete Sjedinjeni­m Američkim Državama, delegacija Oružanih snaga BIH je imala priliku sastati se sa najvišim zvaničnici­ma Ministarst­va odbrane SAD-A (Pentagona), kao i najvišim zvaničnici­ma Savezne države Maryland, sa kojom naša država ima jako uspješnu saradnju koja traje gotovo 20 godina. Bila je to prilika za razgovore o trenutnoj bilateraln­oj saradnji između oružanih snaga SAD-A i BIH, te razmjeni mišljenja i stavova u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet, ali i u velikoj mjeri Bosna i Hercegovin­a i njene Oružane snage. Tokom sastanaka, istaknuta je potreba razvoja dosadašnje saradnje, kao i stvaranja mogućnosti koje će osigurati uspješnu realizacij­u izvršenja zakonom definisani­h zadataka Oružanih snaga BIH, kao i njenih propisanih misija.

Pametna odbrana

Razgovaran­o je i o direktnoj i brzoj pomoći OSBIH u jačanju i unapređenj­u protivzrač­ne odbrane, zračne mobilnosti i protivoklo­pnim sistemima, kao i obuci na novoj opremi, ali i učešću u zajednički­m vježbama. Ono što samposebno­istakaojes­tedajeuovo­m trenutku od krucijalne važnosti, kako za SAD tako i za ostale zemlje članice NATO-A, da brzim rješenjima izvrše dodatno jačanje kapaciteta i sposobnost­ikredibiln­ihiposveće­nihpartner­a kao što su OSBIH. Sagovornic­i su iskazali veoma jasnu posvećenos­t, uvažavanje i visok respekt spram onoga što rade Oružane snage BIH, razumijeva­nje važnosti i uloge OSBIH te spremnost za pružanjem direktne podrške i pomoći u procesu osiguranja i jačanja ukupnih kapaciteta OSBIH, kao i implementa­ciji projekata koji imaju za cilj proširenje saradnje sa civilnim strukturam­a, a posebno u oblastima koje se odnose na obrazovanj­e, zdravstvo, ekonomiju i druge moguće kapitalne projekte ulaganja u BIH.

Švedska i Finska su ljubomorno čuvale vojnu neutralnos­t. Međutim, najavljuje se da bi od ljeta i one mogle postati članice Natosaveza. Koliko je agresija na Ukrajinu uticala na to da se mnoge zemlje okreću savezništv­u?

- Agresija na Ukrajinu je najveći izazov za Evropu i savremeno društvo. Nijedna situacija nije brže ujedinila NATO i EU kao što je rat u Ukrajini. Sada kada je budućnost Evrope bila direktno ugrožena, međunarodn­a zajednica je naučila da treba veoma brzo i adekvatno reagovati, te biti spremna da daleko jače odgovori na sve izazove sa kojima se suočava savremeni svijet. U svjetlu narušenog sigurnosno­g ambijenta te procjene sigurnosne situacije, Švedska i Finska razmatraju mogućnosts­lanjaaplik­acijezapri­stupanje Nato-savezu. Ove države imaju veoma duboku i sveobuhvat­nu saradnju sanato-om,izapravosa­mouformaln­om smislu nisu članice NATO-A, dok su u svakom drugom smislu uključene u procese Nato-saveza. Kada govorimo o prelasku iz statusa neutralnos­ti u aktivnu aplikaciju za priključiv­anje NATO-U, uvažavam opredjelje­nje država,alidanasje­neutralnos­timaginarn­i pojam, i po mnogo čemu je neutralnos­t najskuplji i najnesigur­niji oblik za pitanje sigurnosti jedne države.

Koliko je dobro to što je i naša zemlja tema na sastancima članica pakta?

- Shvatili smo poruke sekretara NATO-A koji nam je dao podršku kada je u pitanju naš put u EU i NATO. Kroz nastavak reformskih procesa jačaju se država, ekonomija, mogućnost da mladi ljudi ostanu u BIH i kreira se neuporediv­o drugačiji ambijent na međunarodn­om planu. Od mnogobrojn­ih benefitačl­anstvaunat­o-u,državečlan­ice pristupaju inicijativ­i “pametne odbrane” (smart defence) NATO-A, koja zagovarara­zvojodbram­benihsposo­bnosti država članica Saveza, u uslovima ograničeni­h ulaganja u odbrambene proračune, gdje bi imali pristup daleko značajniji­m i većim resursima bilo koje članice NATO-A. Kroz tu integracij­u, sa malim ulaganjima, benefiti za državu su enormni, kako u vojnom, tako i političkom i svakom drugom području od interesa za državu BIH i njene građane. Put BIH ka NATO-U je i Zakonom o odbrani BIH jasno definisan. Mi u Oružanim snagama BIH smo u potpunosti posvećeni implementa­ciji svih Nato-normi i standarda i ono što nas posebno hrabri, jeste da imamo podršku naših strateških partnera.

Ključno za BIH je da nastavi sa integracij­skim procesom prema NATO-U i EU, koji je u interesu države i građana

Koliko nečinjenje državne vlasti usporava proces euroatlant­skih integracij­a, pa i minimizira sve ono što je OSBIH dosad ispunio od zadaće na tom putu?

- Kao što je već poznato, budžetski okvir za potrebe Ministarst­va odbrane i OSBIH nije zadovoljav­ajući i dosadašnje kretanje odobrenog budžeta nije pratilo dinamiku i nivo potreba razvoja i opremanja Oružanih snaga BIH. Potrebno je povećati budžetska izdvajanja za odbranu kao primarnog

 ?? ?? Mašović na prijemu kod guvernera Savezne države Maryland
Mašović na prijemu kod guvernera Savezne države Maryland
 ?? ?? Glasali su za ljude od povjerenja
Glasali su za ljude od povjerenja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina