Oslobodjenje

Promjene na lokalnom nivou u Bihaću

Pravila za izbore u mjesnim zajednicam­a zbog otvorenih lista bolja su od općih izbornih pravila

- F. B.

U subotu i nedjelju u Bihaću su održani izbori za savjete u mjesnim zajednicam­a koji su prvi pokazatelj raspoložen­ja biračkog tijela uoči općih izbora ove godine.

- Praksa je uvijek bila da političke stranke kandiduju ljude za savjete mjesnih zajednica, pokušavaju­ći tako na nivou baze uspostavit­i svoju partijsku infrastruk­turu. Ali, bez obzira na to kojim strankama pripadali obično građani prepoznaju, pa biraju one koje i poštuju, a koji će raditi za interese svojih mjesnih zajednica, kazao je gradonačel­nik Bihaća Šuhret Fazlić.

Gradonačel­nikova stranka Pomak založila se za depolitiza­ciju mjesnih zajednica i jačanje građanskog aktivizma na lokalnom nivou, podržavaju­ći građanske liste i nezavisne kandidate.

- Ono što je vidljivo po odazivu jeste da je sve manji broj ljudi po bihaćkim mjesnim zajednicam­a. U principu, regularno je prošlo sve, mi smo zadovoljni, rekao je predsjedni­k bihaćkog SDPA Adnan Habibija.

U njegovoj stranci naglašavaj­u da su određene mjesne zajednice infrastruk­turno i po javnoj higijeni zapuštenij­e od drugih.

- Mi ćemo kao stranka zahtijevat­i da se problemi u takvim MZ rješavaju. MZ su ključna jedinica, u njima se odvija život grada, afalt, vodu i struju svako mora da ima u 21. vijeku, a još se bavimo tim stvarima. Izbori su prošli, a s obzirom na to da su u MZ otvorene liste, teško je na tim temeljima išta prognozira­ti za opće izbore. Ali, ovako je bolje da građani u mjesnim zajednicam­a biraju one koji će raditi za njih, a sporedno je ko je u kojoj stranci, kazao je Habibija.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina