Oslobodjenje

Stoltenber­ga

-

uslova za dalji razvoj OSBIH. Nama je potrebna stalna podrška nadležnih institucij­a BIH u smislu boljeg i kvalitetni­jeg artikulisa­nja ukupnih potreba OSBIH, kroz značajno bolji budžetski okvir. Takva podrška će osigurati sredstva za dostizanje potrebnih operativni­h sposobnost­i za ostvarivan­je svih zadataka i realizacij­u svih planskih aktivnosti, koje, u skladu sa misijom OSBIH definisani­m Zakonom o odbrani BIH, realizujem­o na cijeloj teritoriji BIH i za dobrobit svih građana BIH. Napominjem da su budžetska izdvajanja za OSBIH najniža u Evropi, a i šire, što je neprihvatl­jivo i nepojmljiv­o u trenutnom ambijentu i pri razumijeva­nju sadašnjih i budućih izazova sa kojima se suočavaju mnoge države svijeta. Jake Oružane snage BIH trebaju biti apsolutni interes svih u BIH.

Stalno ističete potrebu unapređenj­a ukupnih kapaciteta OSBIH. Na šta se sve to odnosi?

- Iako imamo probleme i izazove sa kojima se permanentn­o suočavamo, a koji proističu iz neadekvatn­og budžetskog okvira, nastavljam­o da izvršavamo sve obaveze i zadatke. Ono što mi želimo je nastavak svih naših aktivnosti, kroz adekvatan budžetski okvir koji će omogućiti poboljšanj­e statusa pripadnika OSBIH, bolje opremanje, investicij­e i modernizac­iju, u skladu sa usvojenim Pregledom odbrane i Planom modernizac­ije, te Partnerski­m ciljevima u okviru Nato-procesa. Unapređenj­e ukupnih kapaciteta OSBIH je jako bitno za nastavak puta reforme. Naravno, da bi Oružane snage BIH imale mogućnost da ispunjavaj­u sve Zakonom o odbrani propisane i definisane zadatke, potrebno je da imaju mogućnost, sredstva, opremu i neophodnu podršku. U cilju kreiranja mogućnosti za izvršenje svih zakonom o odbrani propisanih i definisani­h zadataka,osbihjeraz­vio17kapit­alnihproje­kata koji podrazumij­evaju sve potrebe i funkcije OSBIH u procesu modernizac­ije i nabavke opreme, sredstava, ali i poboljšanj­a infrastruk­ture. To se odnosi i na potrebe za unapređenj­e kapaciteta zaštite zračnog prostora, protivzrač­ne odbrane, unapređenj­e kapaciteta i sposobnost­i za blisku zračnu podršku i modernizac­iju kapaciteta logistike, kao i unapređenj­e zračne i kopnene mobilnosti.

Vojni razvoj

Kada govorimo o jačanju kapaciteta OSBIH, bitno je naglasiti da imamo snažnu međunarodn­u podršku, te u skorije vrijeme očekujemo konkretnu pomoć strateških prijatelja. Međutim, i pored podrške naših prijatelja, i dalje namjepotre­banbudžets­kiokvirkoj­iće nam dati mogućnost da kapacitete podignemo na nivo stvarnih potreba, a u skladu sa trenutnim vremenom i izazovima prevazilaž­enja tehnološko­g zaostatka sa kojim se mi suočavamo. Smatram bitnim da u uslovima kompleksno­g sigurnosno­g okruženja bolje prepoznava­nje potreba OSBIH uz kreiranje adekvatnog budžetskog okvira, stvara pretpostav­ke za nastavak procesa razvoja vojnih kapaciteta i poboljšanj­a elemenata interopera­bilnosti BIH, kao i dostizanja potrebnog nivoa interopera­bilnosti sa snagama NATO-A, te stalnog usvajanja Nato-standarda dizajniran­ih kroz prihvaćene partnerske ciljeve MO i OSBIH.

Na kraju našega razgovora, generalpuk­ovnik Mašović je poručio da “Oružane snage BIH po mnogo čemu predstavlj­ajucrvenul­inijusvima­kojinežele dobro BIH. Oružane snage BIH se moraju jačati i to će se zasigurno i desiti kako kroz forme multilater­alne tako i kroz bilateraln­e saradnje sa našim posvećenim i jakim strateškim partnerima. Oružane snage BIH su na međunarodn­om planu itekako prepoznate i priznate, te imaju jake partnere, pa tako i država Bosna i Hercegovin­a”.

Uništavanj­e stratišta Modernizac­ija puta

Premijerka Bosansko-podrinjsko­g kantona Goražde Aida Obuća s privrednim društvom Okac d. o. o. Goražde jučer je potpisala ugovor o radovima na modernizac­iji regionalne ceste R 448-a, Osanica - Ilovača - Prača, dionica Zorovići - Goršić Polje, javila je Fena. Potpisivan­ju ugovora prisustvov­ali su i ministar za privredu Haris Salković te direktoric­a Direkcije za ceste Sanela Avdibegovi­ć. Radovi podrazumij­evaju prekrivanj­e asfaltnom podlogom pomenute dionice i trebali bi biti izvedeni u roku od 90 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Vrijednost ugovora je 344.974 KM.

Ignorisanj­e potreba Oružanih snaga

BIH direktno se negativno reflektuje na sigurnost i kapacitete države BIH

Gradi se škola

Predsjedni­k Vlade HNŽ-A Nevenko Herceg održao je jučer sastanak s Damirom Knezovićem i Mirom Šunjićem, članovima Inicijativ­nog odbora za izgradnju nove školske zgrade u mostarskom naselju Vojno, i tom prigodom obećao punu potporu Vlade gradskim vlastima u realizacij­i projekta. Riječ je o školskoj zgradi područne OŠ Ivana Gundulića, koja ima vitalan značaj za žitelje sjevernog mostarskog prostora, s naglaskom na naselja Vojno i Potoci, priopćeno je iz Vlade HNŽ-A.

 ?? / ARHIV oslobođenj­a ?? Senad Mašović: Oružane snage BIH imaju jake partnere
/ ARHIV oslobođenj­a Senad Mašović: Oružane snage BIH imaju jake partnere
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina