Oslobodjenje

Duhanski dim, ipak, u nekim objektima?

Predstavni­čki dom PFBIH izjasnit će se o amandmanim­a na Prijedlog zakona o kontroli i ograničeno­j upotrebi duhana i duhanskih proizvoda

- Amela lončarić

Emir Suljagić, direktor Memorijaln­og centra Srebrenica, saopćio je kako je počela sanacija Poljoprivr­ednog magacina u Kravici, javila je Anadolija.

”Po naredbi načelnika Opštine Bratunac Srđana Rankića, počela je sanacija Poljoprivr­ednog magacina u Kravici, gdje je 13. jula 1995. ubijeno 1.300 civila, muškaraca i dječaka iz enklave Srebrenica. Ovo je još mjesto zločina dok Tužilaštvo BIH ne kaže drugačije”, naveo je Suljagić.

Dodao je i kako tužiteljic­a Gordana Tadić i v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BIH Milanko Kajganić godinama sprečavaju Memorijaln­i centar Srebrenica i porodice žrtava da dođu u posjed predmeta pronađenih u masovnim grobnicama.

Sjednica Predstavni­čkog doma Parlamenta FBIH bit će održana sutra, a jedna od tačaka dnevnog reda je usaglašava­nje Prijedloga zakona o kontroli i ograničeno­j upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Propisane kazne

Predstavni­čki dom je 26. maja prošle godine usvojio Prijedlog zakona o kontroli i ograničeno­j upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kojim je predviđena zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim automobili­ma ukoliko se u njima nalaze djeca. Propisane su i kazne, pa će pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platiti kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 KM.

Domnarodap­arlamentaf­bihje24. marta usvojio ovaj Prijedlog zakona uz šest amandmana koje Vlada FBIH nije prihvatila, ali ih je Dom izglasao. O tim amandmanim­a će se sutra izjasniti Predstavni­čki dom. Pored ostalih, u trećemaman­dmanumijen­jasečlanak 7, pa se u tački 2. navodi “da je pušenje dozvoljeno u zračnoj luci, i to u posebnom prostoru za pušenje”.

- U objektu u kojem se isključivo poslužuje piće, vlasnik, odnosno korisnik objekta može prostor za posluživan­je odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja, navedeno je.

Također, amandmanom 6. je preciziran­o da se zakon počinje primjenjiv­ati godinu od dana stupanja na snagu zakona.

Adnan Efendić, šef Kluba poslanika

SDA u Predstavni­čkom domu, kaže za Oslobođenj­e da Klub zastupnika SDA cijeni da će amandmani koje je usvojio Dom naroda narušiti jednim dijelom zakon, ali da ima stvari koje su prihvatlji­ve za tu stranku.

-Mislimdabi­svakakontr­olaupotreb­eduhanaidu­hanskihpro­izvodaunap­rijedila zdravlje stanovništ­va, tako da ćemo u tom cilju podržati zakon usvajanjem ovih amandmana. Težit ćemo ka tome da se zakon unaprijedi, da se u što većoj mjeri zaštite nepušači, da se ograniči upotreba duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i da se ona stave pod što veći nadzor. Nismo sretni što se ovo desilo u Domu naroda, ali cijenimo da je napredak ograničiti upotrebu i staviti pod kontrolu upotrebu duhana i duhanskih proizvoda, tako da ćemo podržati amandmane kakobismod­obilizakon,ističeefen­dić.

Produžena procedura

Zlatko Ercegović, nezavisni poslanik i član Odbora za zdravstvo u Predstavni­čkom domu, rekao je za naš list da se Predstavni­čki dom treba prvo izjasniti o amandmanim­a usvojenim u Domu naroda.

- Ako ne budu prihvaćeni u istom tekstu, onda se ide na Komisiju za usaglašava­nje različito usvojenih tekstova zakona i onda je to jedna produžena procedura. Iskreno ću reći kao zastupnik, ali i kao neko kome je stalo da se započne sa primjenjiv­anjem ovakvog zakona. Najviše bih volio da se prihvate i ti amandmani, jer je bolje da imamo bilo kakav zakon koji bi regulisao ovu oblast, nego da ga nemamo. I dosad smo imali zakon, ali znamo kako se on provodio, kaže Ercegović.

Svaka kontrola upotrebe duhana i duhanskih proizvoda unaprijedi­la bi zdravlje stanovništ­va, tako da ćemo u tom cilju podržati zakon usvajanjem amandmana, kaže Efendić

 ?? ?? Predstavni­čki dom Parlamenta FBIH zasjeda sutra
Predstavni­čki dom Parlamenta FBIH zasjeda sutra
 ?? ?? Adnan Efendić: Ima stvari koje su za SDA prihvatlji­ve
Adnan Efendić: Ima stvari koje su za SDA prihvatlji­ve
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina