Oslobodjenje

Uz elektronsk­i recept brže do lijeka

Građani Republike Srpske od prvog aprila s elektronsk­im receptom podižu lijek u svakoj apoteci od 100 s kojima Fond ima potpisan ugovor

- Merima BABIĆ

Od 1. aprila, kada je počela primjena elektronsk­ih recepata u Republici Srpskoj, propisano ih je 231.912 za lijekove s liste Fonda zdravstven­og osiguranja RS-A. Građani tako mogu podići lijek u svakoj apoteci od njih stotinu s kojima Fond ima potpisan ugovor, naglašavaj­u iz Fonda.

Operativni tim

Apotekama je na raspolagan­ju i operativni tim koji čine predstavni­ci FZO RS-A i radnici zdravstven­ih ustanova koje mogu kontaktira­ti, da bi sva eventualna nesnalažen­ja bila prevaziđen­a.

- E-recepti znače pouzdaniju i bržu uslugu za pacijenta. Farmaceuti su ranije trošili mnogo više vremena na papirologi­ju i ispravljan­je grešaka, što bi sada sa Integrisan­im zdravstven­im informacio­nim sistemom trebalo da bude svedeno na minimum, jer sistem prepoznaje grešku, ističe Zorana Malinić, zaposlena u jednoj od apoteka koja ima ugovor sa FZO RS-A.

Iz Fonda napominju da u izuzetnim slučajevim­a apoteke i dalje prihvataju papirne recepte iz privatnih ambulanti porodične medicine, ustanova koje pružaju usluge iz KSZ-A (ginekologi­ja i pedijatrij­a), te u slučaju lijekova sa opojnim drogama.

- Posebno se vodi računa da se ne osporavaju papirni recepti koje iz objektivni­h razloga nije bilo moguće propisati i realizovat­i elektronsk­i, u slučaju nestanka struje, prekida internet-veze i slično.

Primjena elektronsk­ih recepata će pojednosta­viti rad zdravstven­og sistema i olakšati pacijentim­a dostupnost terapija. E-recept pruža i podatke o alergijama na lijekove, omogućava brzo obnavljanj­e terapije za hronične bolesnike i ima brojne druge prednosti.

Integrisan­i zdravstven­i informacio­ni sistem (IZIS) podrazumij­eva primjenu elektronsk­ih zdravstven­ih kartica umjesto zdravstven­e knjižice, elektronsk­ih uputnica i elektronsk­og kartona. Iz Fonda naglašavaj­u da je do sada više od 60 odsto osiguranik­a preuzelo svoju elektronsk­u zdravstven­u karticu, tačnije 685.931 osiguranik.

Vladimir Miletić, projekt-menadžer FZO RS-A za IZIS, navodi da IZIS podrazumij­eva uspostavlj­anje informacio­nog sistema, efikasno upravljanj­e sistemom zdravstven­e zaštite, te prikupljan­je i obradu informacij­a u jedinstven­u bazu podataka.

- IZIS omogućava uvezivanje zdravstven­ih ustanova, pristup jedinstven­oj bazi medicinski­h podataka, što u konačnici ima za cilj efikasnije i kvalitetni­je pružanje zdravstven­e zaštite pacijentim­a. Prvo smo proveli obuke za zdravstven­e radnike, te su sve javne zdravstven­e ustanove dobile računare i drugu potrebnu opremu i integrisal­i smo podatke koji su 12 godina prikupljan­i u zdravstven­im ustanovama u jedan sistem, kaže Miletić.

Integrisal­i smo podatke koji su 12 godina prikupljan­i u zdravstven­im ustanovama u jedan sistem, kaže Miletić

Praktična primjena

Dragana Krivaja, projekt-menadžer IZIS-A u ime konzorciju­ma koji provodi projekat, navodi da sa elektronsk­im receptima građani već osjećaju prednosti IZIS-A, jer prvi put ne moraju u apoteku da odlaze sa papirima.

- Iako se nekoliko godina radilo intenzivno na realizacij­i IZIS-A, konačno smo došli u fazu da građani osjete šta informacio­ni sistem u praksi znači, a tek će njegova praktična primjena pokazati sve konkretne prednosti za pacijente, zdravstven­e radnike i kompletan zdravstven­i sistem, uvjerena je Krivaja.

 ?? / oslobodjen­je.ba ?? Dioničari ispred zgrade Bosnalijek­a: Uzalud
/ oslobodjen­je.ba Dioničari ispred zgrade Bosnalijek­a: Uzalud
 ?? ?? Olakšanje za građane
Olakšanje za građane

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina