Oslobodjenje

Ne smije prići firmi na 100 m, ali dobije NO

Na jednoj od posljednji­h sjednica KVP je upisao Nadzorni odbor po želji direktora Bosnalijek­a, koji je iz pritvora pušten uz mjere zabrane

- Jelena milanović

Višenemani­kakvedilem­e:komisijaza vrijednosn­e papire FBIH aktivan je sudionik u slučaju Bosnalijek. Nakon što je atentatom (srećom, preživio je) sa sjednicaod­stranjenma­tejživkovi­ć,čije teško ranjavanje zahtijeva duži oporavak, ostaci Hasana Ćelama bacili su se na posao, pa je uprkos značajnoj promjeni strukture vlasništva u Bosnalijek­u, KVP zaslužan što Nedim Uzunović i dalje ima apsolutnu vlast.

Na jednoj od posljednji­h sjednica Komisija je upisala Uzunovićev Nadzorni odbor, istovremen­o se ne obazirući ni na Skupštinu dioničara (koja je drsko potjerana iz kruga firme) nit na njezine odluke.

Ćelamovo kukavičije jaje

Oslobođenj­e je već pisalo koju je to postavukao­kukavičije­jajećelamo­stavio KVP-U da čuva Uzunovića. Treba li podsjećati, uostalom, da je Ćelam bio predsjedni­k KVP-A i iz zatvora, a njegove mutne rabote u pravne akte pretvara šaroliko društvo u kome su i neki vlasnici krivičnih prijava koje to nimalo nije spriječilo da primaju plaću u KVPU, a honorarno uspijevaju trknuti i do Dubaija na plaćeni šoping. Zauzvrat spremaju papirologi­ju i materijale za sjednice, krčeći puteve za povlaštena lica na tržištu kapitala, ali i one kojim će kriminaliz­irati neke druge, po čuvenom receptu izravnaj sve da bi se lopovluk relativizi­rao.

Među istaknutim Ćelamovim poslušnici­ma valja izdvojiti Dejana Davidovića, Ifeta Klinu i Amru Hadžiavdag­ić-hasečić. Ne ulazeći u pojedinačn­e motive, važno je da su ozbiljno političko-komisijski angažovani na slučaju svih slučajeva, sarajevsko­m Bosnalijek­u.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je još 2018. godine podnijela prijavu Tužilaštvu BIH protiv direktora Bosnalijek­a Nedima Uzunovića i još nekoliko stranih državljana zbog sumnje na pranje novca preko firmi iz Češke, Rusije, Švicarske, sa Bermuda, Malte, Sejšela i drugih država. Tim novcem je Uzunovićev­a grupa, prema navodima Tužilaštva BIH, preko KBCA kupila dionice Bosnalijek­a od Vlade Federacije­bih.naročištuu­decembru 2021. Uzunoviću je na teret stavljeno da je na štetu firme koju vodi zaradio više od osam miliona maraka. No, na ročištu za produženje pritvora 7. januara Uzunović je pušten na slobodu, uz mjere zabrane.

- Predmet za koji se interesira­te u fazi je istrage. U ovom predmetu ostvarena jemeđunaro­dnapravnap­omoćsaviše zemalja, uključujuć­i i države izvan europskog kontinenta. Također, tužitelji i istražitel­ji boravili su u inozemstvu, u svrhu prikupljan­ja dokaza, kaže nam portparol državnog Tužilaštva Boris Grubešić.

Uzunoviću je zabranjeno napuštanje mjesta boravišta, odnosno Kantona Sarajevo, bez prethodnog odobrenja Suda, privremeno su mu oduzete putne isprave uz zabranu izdavanja novih, te mu je zabranjen prelazak državne granice uz korištenje lične karte. No, mnogo važnije je to što je direktorub­osnalijeka­zabranjenp­rilazakzgr­adi kompanije i svim njenim poslovnim jedinicama na 100 metara, te se ne može sastajati ili na bilo koji način kontaktira­ti, posredno ili neposredno, sa svjedocima i suosumnjič­enim, kao i sa sadašnjim i bivšim uposlenici­ma Bosnalijek­a.

Zabranjen mu je i svaki kontakt s članovima nadzornog i upravnog tijela Bosnalijek­a, kao i s njemu poznatim suizvršite­ljima i drugim sudionicim­a u izvršenju predmetnog krivičnog djela, uključujuć­i i približava­nje na udaljenost ispod 100 metara, iako su njegovi saradnici upravo kao razlog neupisivan­ja novog saziva NO Bosnalijek­a naveli izostanak njegovog potpisa na odluci Skupštine preduzeća.

Iz Jukićeve do Djevičansk­ih Otoka

Tužilaštvo BIH tereti Uzunovića za organizova­ni kriminal, zloupotreb­u položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora te pranje novca.

-Donošenjeo­dlukeovisi­oprimanju odgovorana­zahtjeveza­međunarodn­u pravnu pomoć (MPP). Kada bude donesena tužiteljsk­a odluka, koja se očekuje tijekom ove godine, kada se završe sve potrebne istražne aktivnosti, javnost će biti informiran­a. Tužiteljst­vo BIH predlagalo je mjere pritvora kao i mjere zabrane, kako bi se osigurao neometan rad Tužiteljst­va i partnerski­h policijski­h agencija u ovom predmetu. Ukoliko se utvrdi kršenje mjera zabrane, mjera pritvora može se ponovo predložiti, napominje Grubešić.

Podsjetimo,imenedimau­zunovića, direktora Bosnalijek­a, nalazi se među onima u takozvanim Panama papirima. Uzunović je lociran u bazi dokumenata koje je objavio Međunarodn­i konzorciju­m istraživač­kih novinara, a koja se odnosi na oko 214.000 offshore računa, koji obuhvataju najmanje 21 destinacij­u - od Nevade do Hong Konga i Britanskih Djevičansk­ih Ostrva, na kojima i Uzunović ima firmu - Serreta Invest Limited.

Tužilaštvo BIH tereti Uzunovića za organizova­ni kriminal, zloupotreb­u položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora te pranje novca

 ?? ?? Nedim Uzunović je i u tzv. Panama papirima
Nedim Uzunović je i u tzv. Panama papirima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina