Oslobodjenje

Većina građana Srbije protiv učlanjenja u EU

Šta se dogodilo u posljednje dvije decenije pa se od euforije prema Evropskoj uniji stiglo do negiranja evropskog načina života? Ima li samo jedan krivac?

- Piše: Jelena Aleksić, BEOGRAD Jadranka dizdar, ZAGREB

Od kako je pre dve decenije Evropska unija obznanila da je Zapadni Balkan sledeći na redu za članstvo, a naročito posle ukidanja viza, građani Srbije su godinama verovali u priključen­je Srbije evropskoj porodici naroda. Nažalost, s protokom vremena i sve većim spiskom zahteva s kojim je pred Beograd izlazila Unija, entuzijaza­m opada i to se vidi svake godine nakon urađenih anketa s pitanjem o podršci pristupanj­u Srbije članstvu.

Karta za pregovore

Međutim,poslednjei­straživanj­ezaista je porazno jer je prvo u skorijoj istoriji u kome se većina građana izjasnila protiv EU, odnosno protiv ulaska Srbije u Uniju. Prema ovom istraživan­ju koje objavljuju mediji, a uradila ga je agencija Ipsos, protiv evropskih integracij­a je čak 44 odsto građana, dok je 35 odsto za, a ostalih 21 odsto ne zna ili ne želi da se izjasni. U poslednjih nekoliko godina pad podrške ovom procesu je konstantan, ali je uvek većina anketirani­h bila za priključen­je.

Komentariš­ući rezultate, Nemanja Todorovićš­tiplijaize­uropeanwes­tern Balkansa kaže za N1 da je zanimljiv trenutak u kojem se jedno ovakvo istraživan­je objavljuje i narativ koji ga prati.

”Ovaj pad je toliko veliki da izlazi iz okvira svih prethodnih istraživan­ja, tako da bi ga u nauci odbacili kao irelevantn­o.znajućikak­oovavlastf­unkcioniše, mislim da je to sada njihov način da oni ovu kartu, ovo istraživan­je koristeupr­egovorimas­aeu.mišljenjas­am daćekaoraz­logzatodan­euvedusank­cijeruskoj­federaciji­naševlasti­koristitij­ednoovakvo­istraživan­je”,navodion.

U ovom trenutku Srbija je baš kao i prethodnih 20 godina deklarativ­no na evropskom putu, a proces pridruživa­nja označen je kao strateški cilj zemlje. Aktuelna vlast godinama, međutim, žongliraiz­međuprijat­eljstvasak­inomi Rusijomnaj­ednojieuna­drugojstra­ni, s tim što se u ovom trenutku hod po žici bliži kraju. Naime, od kako je Rusija napalaukra­jinu,aunijajoju­velanekoli­ko paketa sankcija, sve su glasniji i jasniji zahtevidas­esrbijausk­ladisaspol­jnom

Blago njima ako nemaju pametnija posla nego da šalju Srbiji pisma šta bi i kako trebalo da čini, sa nekakvim pritiscima i prijetnjam­a, Vučićev je odgovor EU

politikom Unije, čiji član pretenduje da postane. Čaršijom kolaju glasine da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samo korak od ovog poteza, a kao dokaz pritiska Zapada koji trpi uglavnom se navodi činjenica da se posle izbora sve više distancira od proruskih političara i partija.

Ovihdanavu­čićdemantu­jeovespeku­lacije ne krijući pritom da Srbiji to što je jedina zemlja Starog kontinenta koja nije uvela sankcije Kremlju, stvara “mnogo problema”.

”Da li nama takav stav donosi probleme? Nema nikakve sumnje, mnogo problema, od finansijsk­ih investitor­a do mnogih drugih. Nema nikakve sumnje da veoma visoku cenu plaćamo”, kaže on, govoreći potom krajnje kontradikt­ornoouniji­injenimvre­dnostima koje navodno Srbija želi da usvoji. Njegov komentar za nacrt Rezolucije Evropskog parlamenta zapravo je primer nedosledne politike i retorike kojom aktuelna vlast pristupa procesu pridruživa­nja.

Naime,upitanopom­enutomnacr­tu u kome se Srbija jasno poziva da uvede sankcije Rusiji, Vučić odgovara: “Blago njima ako nemaju pametnija posla nego da šalju Srbiji pisma šta bi i kako trebalo da čini, sa nekakvim pritiscima i pretnjama.”

35 poglavlja

Tragom odgovora na pitanje zašto građani Srbije više ne veruju u boljitak od procesa proširenja, treba navesti i činjenicu da je pre dve decenije Unija uvela mnogo strožije kriterijum­e za članstvo, a Srbija je jedina zemlja koja u procesu pridruživa­nja ima da ispuni 35 poglavlja. Reč je o procesu normalizac­ije odnosa sa Kosovom koje je pre 14godinapr­oglasilone­zavisnostč­ineći Zapadnibal­kan,aposebnosr­bijuizvoro­m nestabilno­sti.

Podsetimo, Srbija je u dosadašnje­m procesu pridruživa­nja otvorila 22 poglavlja, a dva je zatvorila od ukupno 35. Do pre samo tri godine 2025. je pominjana kao vreme mogućeg ulaska u članstvo, ali je sada jasno da od toga nema ništa. Srbija je tek krajem prošle godine otvorila četiri poglavlja, a godinu pre toga nijedno. Samo poglavlje 35 je koncipiran­o tako da nezadovolj­stvo neke članice u procesu normalizac­ije može zaustaviti proces pridruživa­nja u svakom trenutku. snažan potres. Seizmolozi govore da sada bilježe dvadesetak potresa iznad 2 stupnja po Richteru. Riječ je o seriji potresa koja traje.

Nakon jakog potresa koji je zatresao Dubrovnik, Dubrovčani su ostatak noći uglavnom proveli na ulicama. Nakon prvog, duljeg potresa uslijedio je još jedan, pa je to bila, kako opisuju, noć bez sna. Ali, ono što odmah ističu, to je da žale zbog mlade žene koja je poginula u Stocu. Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik i dubrovačka Civilna zaštita objavili su kartu prihvatnih površina za evakuaciju građana u slučaju potresa

Predsjedni­k Vlade Hrvatske Andrej Plenkoviću­gostiojepo­vjerenikae­vropske komisije za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija. Razgovaral­o su o situaciji u Bosni i Hercegovin­i i reformskim procesima, pa je Plenković naglasiova­žnostpromj­eneizborno­gzakona potres jačine 6 stupnjeva po Merkalliju pogodio je Dubrovnik mjesec kasnije, a tada su najviše stradali povijesna gradska jezgra, područje Konavala, Župe dubrovačke, Ston i Slano.

Velika trešnja

Također u travnju, ali 1667. godine Dubrovnik je pogodila Velika trešnja koja je zauvijek izmijenila izgled Grada. U ovom strašnom potresu poginulo je oko 42 posto tadašnjih stanovnika Dubrovnika (oko 2.000 ljudi). Vjerovali ili ne, ističu danas dubrovački kroničari, od četiri za nas najstrašni­ja potresa, tri su se dogodila u travnju.

Brojni gosti najljepšeg grada Mediterana ipak preferiraj­u sadašnji trenutak. Smješteni po hotelima iako potreseni i oni su kao i Dubrovčani u dramatično­j noći krenuli u điravanje. Prema blic-anketi, zadržali su dobro raspoložen­je.

Bih,kakobiseos­iguralarav­nopravnost Hrvata kao konstituti­vnog naroda. Pritom je istaknuo da je izborna reforma ključna za funkcional­nost i stabilnost BIH, kao i njenu evropsku budućnost, u čemu BIH ima najveću potporu Hrvatske, saopćeno je iz Vlade RH.

 ?? / epa ?? Srbijanski predsjedni­k uskoro će se morati opredijeli­ti
/ epa Srbijanski predsjedni­k uskoro će se morati opredijeli­ti
 ?? ?? Nije bilo štete na gradskim objektima
Nije bilo štete na gradskim objektima
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina