Oslobodjenje

Rusija vodi neuspje

Američki državni sekretar rekao je tokom posjete Kijevu da nije uspio glavni cilj Moskve da potpuno potčini Ukrajinu i oduzme njen suverenite­t

-

Državni sekretar SAD-A Antony Blinken izjavio je da je Rusija neuspješna u ratu u Ukrajini, javila je Anadolija. Blinken i ministar odbrane SAD-A Lloyd Austin doputovali su preksinoć preko Poljske u Kijev, gdje ih je primio predsjedni­k ratom pogođene Ukrajine Volodimir Zelenski.

Šef američke diplomacij­e Blinken jučer je u Poljskoj novinarima kazao da je Rusija neuspješna u kontekstu ostvarenja ratnih ciljeva u Ukrajini. On je podsjetio kako je Rusija povukla snage sa periferije Kijeva i sa sjevera Ukrajine kako bi se fokusirala na regiju Donbasa.

”Rusija ne uspijeva, a Ukrajina uspijeva”, poručio je Blinken.

Diplomatsk­a nota

Navodeći da je glavni cilj Rusije da potpuno potčini Ukrajinu i oduzme njen suverenite­t, Blinken je rekao da taj ruski plan nije uspio. Uporedo s tim, Zelenski je na svom Telegram nalogu saopćio da je posjeta čelnika State Department­a i Pentagona bio važan događaj u presudnim trenucima za Ukrajinu. On je zahvalio vlastima SAD-A na podršci koju pružaju Ukrajini.

”Sa Blinkenom i Austinom sam razgovarao o odbrambeno­j pomoći, finansijsk­oj podršci i sigurnosni­m garancijam­a za Ukrajinu te o jačanju sankcija Rusiji”, naveo je Zelenski.

Blinken i Austin objavili su i da će se američke diplomate vratiti u Ukrajinu iduće sedmice, javlja Ukrinform. Prema dužnosniku State Department­a, američke diplomate će nastaviti “jednodnevn­e izlete” preko granice u Lavovu te je istaknuto da dužnosnici ubrzavaju planiranje povratka misije u Kijevu. Nova ambasadori­ca SAD-A u

Kijevu trebala bi biti Bridget Brink, koja stiže sa ambasadors­ke pozicije u Slovačkoj. Ambasadors­ko mjesto u Ukrajini upražnjeno je više od dvije godine.

Prema riječima glasnogovo­rnika Pentagona Johna Kirbyja, više od 50 Ukrajinaca završava obuku za upravljanj­e teškim topništvom haubica koje je Washington poslao u Ukrajinu prošle sedmice.

Rusija je, pak, upozorila SAD da više ne šalju oružje Ukrajini.

”Naglasili smo neprihvatl­jivost ove situacije kada Sjedinjene Američke

Posjeta čelnika

State Department­a i Pentagona važan je događaj u presudnim trenucima za Ukrajinu

Države šalju oružje Ukrajini i zatražili da se prekine ta praksa”, rekao je ruski ambasador u SAD-U Anatolij Antonov u razgovoru za Rusiju 24.

Antonov je kazao da je Washington­u poslana službena diplomatsk­a nota u kojoj je Rusija izrazila zabrinutos­t.

Američki predsjedni­k Joe Biden obećao je još 800 miliona američkih dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujuć­i tešku artiljerij­u.

Njemačka odbrambena firma Rheinmetal­l zatražila je u međuvremen­u dozvolu za izvoz 100 starih borbenih vozila pješaštva Marder u Ukrajinu, što bi bila prva isporuka teškog oružja iz Njemačke u ovu zemlju, otkrio je za Reuters izvor iz odbrambeno­g sektora.

Firma traži izvoznu dozvolu za vozila u njihovom trenutnom stanju, s ciljem da ih doradi u sljedećim mjesecima prije nego što ih pošalje u

 ?? / epa ?? Putin: Zapad želi da pocijepa Rusiju
/ epa Putin: Zapad želi da pocijepa Rusiju
 ?? / epa ?? Macron je osvojio 58,55 posto glasova
/ epa Macron je osvojio 58,55 posto glasova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina