Oslobodjenje

Pametne sankcije na uvoz ruske nafte

-

Evropska unija priprema pametne sankcije na uvoz ruske nafte, izvijestio je jučer londonski dnevnik The Times, pozivajući se na riječi potpredsje­dnika Evropske komisije Valdisa Dombrovski­sa.

- Kada uvodimo sankcije, moramo to napraviti tako da maksimalno pojačamo pritisak na Rusiju i svedemo na minimum kolateraln­u štetu koju ćemo sami pretrpjeti, naglasio je on.

Nedovoljna je podrška država članica Evropske unije za lančani embargo ili kaznene tarife za uvoz ruske nafte i gasa, navode jučer njemačke novine Die Welt riječi šefa evropske diplomatij­e Josepa Borrella.

- Trenutno, mi u EU nemamo jedinstven­u poziciju o tom pitanju, izjavio je Borrell.

Izvoz nafte glavni je ruski izvor strane valute i mnogi u Evropskoj uniji pozvali su na prekid plaćanja za naftu koja praktično finansira rat u Ukrajini. Neke članice EU insistiraj­u na šestom paketu sankcija protiv Rusije i Bruxelles priprema punu procjenu efekata zabrane uvoza nafte u okviru eventualni­h novih mjera.

Rusija je najveći evropski snabdjevač naftom, učestvujuć­i u evropskom uvozu tog energenta s nešto više od četvrtine, sudeći prema podacima statističk­og zavoda bloka Eurostata.

Nedovoljna je podrška država članica EU za lančani embargo ili kaznene tarife za uvoz nafte i gasa

Borrell je kazao da će se o toj temi raspravlja­ti na narednom samitu EU koji bi se trebao održati krajem maja i da ne očekuje nikakvu odluku prije toga.

- Konačni prijedlog embarga na uvoz nafte i gasa još nije za stolom, kazao je šef evropske diplomatij­e za njemačke novine, prenosi Reuters.

 ?? / epa ?? Dombrovski­s: Štetu treba svesti na minimum
/ epa Dombrovski­s: Štetu treba svesti na minimum

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina