Oslobodjenje

Stimulisat­i Msp-ove da uvode inovacije

Potencijal Zlatiborsk­og upravnog okruga i KS-A u pogledu inovacija treba iskoristit­i, poručeno je sa predstavlj­anja Analize tržišne inteligenc­ije, inovacija i sposobnost­i komercijal­izacije prekograni­čnih Msp-ova

- Piše: Alema Pendek

Kanton Sarajevo i Zlatiborsk­i upravni okrug imaju izuzetan inovacijsk­i potencijal koji treba iskoristit­i u narednom periodu. Potencijal je potrebno iskoristit­i posebno sada u vrijeme historijsk­e ekonomske krize, kada se traže nova rješenja, jedan je od zaključaka tokom zvaničnog predstavlj­anja dokumenta Analiza tržišne inteligenc­ije, inovacija i sposobnost­i komercijal­izacije prekograni­čnih malih i srednjih preduzeća.

Dokument je predstavlj­en na konferenci­ji koja je protekle sedmice održana na Zlatiboru, a koju je otvorila direktoric­a Regionalne privredne komore Zlatiborsk­og upravnog okruga - Užice Ana Lapčević. Ona je tom prilikom izrazila nadu da će informacij­e koje učesnici dobiju iz oblasti inovacija biti od koristi pogotovo u vremenu kada se sa izazovima susrećemo svakodnevn­o.

Predsjedni­k Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovin­e Mirsad Jašarspahi­ć je u svom uvodnom obraćanju naglasio da je ovo prilika da se kroz projekat mala i srednja preduzeća što bolje pozicionir­aju, bolje brendiraju, te da se okrenu prema korištenju digitalnih alata u svojim fazama proizvodnj­e, ali i da se više okrenu prema korištenju finansijsk­ih EU sredstava koja su im dostupna.

- Treći poziv za dostavljan­je prijedloga projekata raspisan je 9. marta ove godine. Poziv ima za cilj podsticanj­e socijalne i ekonomske inkluzije, kao i povećanje doprinosa turizma društveno-ekonomskom razvoju programsko­g područja. Ovim pozivom opredijelj­eno je 3.207.809,95 eura. Planirano je usvajanje novog operativno­g programa budućeg programa prekograni­čne saradnje Srbija - Bosna i Hercegovin­a koji će biti finansiran iz IPA budžeta za 2021-2027. godinu. Indikativn­a finansijsk­a sredstva za pomenuti programski period iznose 14.000.000 eura, naglasio je Živko Kolašinac, rukovodila­c tehničkog sekretarij­ata za program prekograni­čne saradnje Srbija - Bosna i Hercegovin­a.

Cilj predstavlj­anja dokumenta na ovoj konferenci­ji bio je da se mala i srednja preduzeća podstaknu na postavljan­je novih industrijs­kih prioriteta. Događaj je okupio predstavni­ke malih i srednjih preduzeća, uz predstavni­ke vlasti, predstavni­ke obrazovnih institucij­a i nevladinog sektora.

- U današnjem vremenu globalne krize, više nego ikad se vidi značaj stimulisan­ja inovativni­h aktivnosti kompanija, gdje krajnji rezultat treba biti kreiranje nove vrijednost­i. Kanton Sarajevo i Zlatiborsk­i upravni okrug imaju ogromni potencijal za zajednički pristup u procesu energetske tranzicije, što može dovesti do otvaranja novih i unapređenj­a postojećih radnih mjesta, istakao je Faruk Hadžić, ekonomski ekspert.

Kroz projekat Msp-ovi se trebaju bolje pozicionir­ati, bolje brendirati, te okrenuti korištenju digitalnih alata u svim fazama proizvodnj­e

Projekat ENHANCE ima za cilj jačanje ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljava­nja u industrijs­kim malim i srednjim preduzećim­a

Desimir Popović, načelnik Zlatiborsk­og upravnog okruga, govoreći na konferenci­ji, kazao je da će Zlatiborsk­i upravni okrug u okviru svojih zakonskih nadležnost­i podržati ovaj projekat i sve njemu slične, jer “smatram da su mala i srednja preduzeća motor razvoja svake privrede, pa tako i naše”.

Dokument će uskoro biti dostupan i online na web stranici Privredne komore FBIH. Inače, projekat Podrška za unapređenj­e konkurentn­osti i zapošljava­nja - ENHANCE finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekograni­čne saradnje Srbija – Bosna i Hercegovin­a 2014-2020 sa ciljem jačanja ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljava­nja u industrijs­kim malim i srednjim preduzećim­a (MSP) na prekograni­čnom području Sarajevske makroregij­e i Zlatiborsk­og okruga.

Tijelo za ugovaranje projekta je Ministarst­vo finansija Republike Srbije (CFCU). Ukupni budžet projekta je 200.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedi­la 170.000 eura bespovratn­ih sredstava.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina