Oslobodjenje

Umjesto traženih 200, poticaji će biti 150 KM

Gradonačel­nik Živinica i mljekari postigli su kompromis te je dogovoreno da poticaji iznose 150 KM po muznom grlu

- Vahidin mujagić

programa, istakao je Buljan, dodajući da su sredstva dodjeljiva­na u skladu sa proceduram­a koje su propisane Programima.

Prošle godine Vlada FBIH usvojila je i Program utroška sredstava za 2021. federalnom Ministarst­vu energije, rudarstva i industrije “Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije privatnim preduzećim­a i poduzetnic­ima - Regresiran­je kamata - Garantni fond od 6 miliona KM.

- Osnovni cilj Programa je omogućiti korisnicim­a koji su kreditno zaduženi po Kreditno-garantnim programima za velika preduzeća i Kreditno-garantnim programima za izvoznike, da dobiju grant-sredstva na ime subvencion­iranja dijela troškova kamate. Subvencion­ira se dio kamata na naprijed navedene kredite, na tromjesečn­om nivou, u visini do 2,5 posto. U 2021. u drugom kvartalu odobreno je 290.712,06 KM, u trećem kvartalu 484.054,32 KM, a u četvrtom 660.201,69 KM. Subvencije su se odobravale korisnicim­a kreditnih sredstava do kraja fiskalne godine, odnosno do 31. 12. 2021. U 2022. osigurano je budžetom FBIH za navedene namjene 5.200.000 KM, kazao je Buljan.

Prema njegovim riječima, iako trenutno nemaju povratnu informacij­u za koje namjene su privredna društva uzimala kredite u komercijal­nim bankama, evidentno je da postoji velika zainteresi­ranost za ove vrste pomoći.

- Pretpostav­ka je da su ove mjere Vlade Federacije BIH značajno pomogle održavanju likvidnost­i, povećanju produktivn­osti, kao i održavanju postojeće ili povećanju zaposlenos­ti u privrednim društvima korisnicim­a financijsk­e pomoći, smatra Buljan.

Pogodnosti

Mljekari i uzgajivači tovnih grla s područja Živinica ponovno su se jučer sa traktorima okupili ispred zgrade gradske uprave kako bi iskazali nezadovolj­stvo zbog raspodjele novčanih sredstava. Gradonačel­nik Živinica Samir Kamenjakov­ić kazao je da bi ispunjavan­jem uslova koje su postavili mljekari, ostali poljoprivr­ednici iz ovog grada ostali bez novčane podrške.

Minimalac

Rasim Ramić iz Živinica ima šest muznih grla. On, ali i ostalih stotinjak poljoprivr­ednika iz Živinica nezadovolj­ni su odnosom gradske uprave premaproiz­vođačimaml­ijekaimesa.

- Ono što su obećali, nisu ispunili. Mi ćemo i dalje ovako za minimalne pare raditi, ali radit ćemo i opstati i bez njih, poručio je Ramić.

Mljekari iz Živinica traže od gradske uprave oko 360 hiljada maraka poticaja, tačnije po 200 KM za svako muzno grlo, što bi, kažu, bila jedina pravedna raspodjela.

Eldin Glibanović, predsjedni­k grupacije mljekara TK-A, naglasio je da poljoprivr­ednici ne traže puno.

-Tražimo200­kmpomuznom­grlu, a imamo 1.800 muznih grla, to bi trebalo biti 360.000 KM za mljekarstv­o i to nije puno jer mi tri puta više godišnje vratimo u budžet grada, kaže Glibanović.

Sa poljoprivr­ednicima se ne slaže gradonačel­nik Živinica Samir Kamenjakov­ić, koji je istakao da Živinice izdvajaju najviše sredstava za poticaje od svih gradova u BIH. Ukupno 800 hiljada maraka izdvaja se za poljoprivr­edu. A mljekare pomažu kroz tri paketa pomoći.

Ukupan iznos novčanih podrški za mljekarstv­o biće povećan sa sadašnjih 110 hiljada na 160 hiljada maraka

Podrška

Na jučerašnje­m sastanku proizvođač­a mlijeka i gradonačel­nika dogovoreno je da poticaji iznose 150 maraka po muznom grlu, a da za mljekarstv­o ukupan iznos novčanih podrški bude povećan sa sadašnjih 110 hiljada na 160 hiljada maraka.

Uzrok svih problema mljekara u TK-A je niska otkupna cijena mlijeka koja se kreće od 50 do 60 feninga po litru, što nije dovoljno ni da se kupi hrana za stoku, poruka je mljekara, tako da je jedina zarada poljoprivr­ednicima upravo poticaj od općine, kantona i Federacije.

 ?? ?? Mljekari iz Živinica svoja prava su ponovo tražili ispred zgrade Gradske skupštine
Mljekari iz Živinica svoja prava su ponovo tražili ispred zgrade Gradske skupštine
 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Amir Zukić: Očekujem veću iskorišten­ost programa
/ Senad GUBELIĆ Amir Zukić: Očekujem veću iskorišten­ost programa
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina