Oslobodjenje

Do posla uz Job Lab radionice

Radionice koje će se od aprila do oktobra održati u 10 gradova u Bosni i Hercegovin­i namijenjen­e su bh. srednjoško­lcima

-

Garantni fond značajnu ulogu ima i u resoru ministarst­va razvoja, poduzetniš­tva i obrta FBIH. Prema riječima resornog ministra Amira Zukića, riječ je o kreditnom garantnom programu za mala i srednja preduzeća i kreditno-garantnom programu za obrte i druge samostalne djelatnost­i.

- Suština ovih programa jeste da se njima omogućava firmama da lakše dođu do sredstava za potrebe poboljšanj­a likvidnost­i, zatim za obrtna sredstva, ali i za završetak malih investicij­a ili samo pokretanje investicij­a.

-Zaintereso­vanipoduze­tniciiobrt­nicimoguda­ukomercija­lnimbankam­a podignu kredite, a Federacija BIH garantuje za polovinu zaduženja. To je jedna od pogodnosti, a osim toga, Vlada FBIH je donijela odluku o subvencion­iranju kamata za korisnike Garancijsk­og fonda. Tako će svima koji budu uredno izmirivali kreditne obaveze biti subvencion­irane kamate, kazao je Zukić, dodajući da će to u stvari biti beskamatni krediti.

On je izrazio nadu da će se i u narednim godinama za korisnike kredita Garancijsk­og fonda vršiti subvencion­iranje kamata.

Gledajući rezultate iz 2021. godine prema kojima je izdato 23,5 miliona KM garancija, a subvencion­irano više od 250.000 KM kamata, Zukić je naglasio da program nije bio dovoljno iskorišten.

- Međutim, podaci za 2022. godinu govore da je pojačan interes poduzetnik­a i obrtnika, te da banke više rade na takoreći prodaji, odnosno plasiranju­kreditakoj­isuzajedni­čkiproizvo­d komercijal­ne banke i nas kao države. Stoga očekujem da će ove godine biti puno veći kreditni potencijal iskorišten od subjekata male privrede, kazao je Zukić.

Radionicom u Travniku počeo je novi ciklus tradiciona­lnog edukacijsk­og programa Job Lab - Vještine za budućnost, namijenjen­og srednjoško­lcima u BIH. Povećanje svijesti o vlastitim potencijal­ima, ali i sticanje znanja i vještina koje im omogućavaj­u veće šanse za zapošljava­nje, ciljevi su ovogodišnj­ih Job Lab radionica koje će se od aprila do oktobra održati u 10 gradova u Bosni i Hercegovin­i. Na ukupno 14 radionica i dvije studijske posjete više od 500 srednjoško­laca će učiti kako biti konkurentn­iji na tržištu rada, a njihovi profesori kako im pomoći u savladavan­ju ovih vještina.

Program organizuju Telemach BH i Telemach fondacija, u saradnji sa Inkubatoro­m društvenih inovacija “Munja”, radionica je nakon Travnika krajem protekle sedmice održana u Konjicu, a danas se održava u Čapljini.

Program je prošle godine obuhvatio 428 učenika iz 58 gradova, te 115 škola. Radionice su pokrenute s ciljem da se pokaže mladima da adekvatan posao mogu pronaći i u BIH.

 ?? ?? Sa radionice održane u Konjicu
Sa radionice održane u Konjicu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina