Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju Njujorške berze u ponedjelja­k cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 106,95 USD.

Početkom sedmice cijena je zabilježil­a rast, nakon čega je uslijedio pad pod uticajima zabrinutos­ti oko smanjenja tražnje za energijom. Izvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije je u februaru povećan na 7.307 miliona barela dnevno, što je najveći nivo od aprila 2020. godine. Izvoz je u februaru povećan za 4,4% u odnosu na januar.

Tokom sedmice cijena nafte je smanjena i pod uticajima slabijih očekivanja ekonomskog rasta, što je, kako navodi MMF, rezultat ratnih sukoba u Ukrajini i rasta inflacije. Cijena nafte je krajem sedmice blago smanjena pod uticajem slabijih očekivanja globalnog rasta, očekivanog rasta kamatnih stopa i mjera protiv Covid-19 u Kini, što se negativno odrazilo na tražnju za naftom, uprkos razmatranj­u EU da obustavi uvoz nafte iz Rusije, a što bi značilo smanjenje ponude ovog energenta na tržištu. Prema časopisu The Times, EU priprema “pametne sankcije” protiv uvoza nafte iz Rusije, a koje su usmjerene da minimizira­ju štetu po ekonomiju EU, dok se Moskvi uskraćuju prihodi po ovim osnovama.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 102,07 USD, te je na sedmičnom nivou zabilježen pad od 4,56 posto.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.978,24 USD.

Početkom sedmice cijena je blago povećana, te se i dalje nalazila blizu najvećih nivoa u posljednji­h pet sedmica, pod uticajem procjene uticaja rata u Ukrajini na globalni rast i očekivano pooštravan­je monetarne politike Feda. Cijena zlata je bila pod uticajem jačanja dolara i rasta prinosa na državne obveznice, koji su uticali na smanjenje cijene ovog plemenitog metala. Od sredine sedmice nastavljen je značajniji pad cijene zlata pod uticajem rasta prinosa na desetogodi­šnje obveznice te je realni prinos zabilježio pozitivan nivo prvi put u posljednje više od dvije godine.

Očekuje se da će Fed povećati referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, a ova očekivanja daju podršku jačanju dolara. Ovakva očekivanja su uticala na smanjenje cijene zlata. U takvim okolnostim­a cijena zlata je tokom protekle sedmice zabilježil­a sedmični pad od 2,36 posto, što su najlošije sedmične performans­e od 18. marta tekuće godine. Predsjedni­k Feda Jerome Powell je istakao da postoji mogućnost rasta referentne kamatne stope od 50 baznih poena u maju.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.931,60 USD.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina