Oslobodjenje

Tržište nekretnina u Njemačkoj stagnira

Ljudi jednostavn­o ne mogu da plate još više novca za stanovanje, kažu u Saveznom zavodu za graditeljs­tvo

-

Trend rastućih cijena zakupa i otkupa nekretnina u Njemačkoj mogao bi da se završi već iduće godine, smatraju stručnjaci, a i njemačke vlasti.

Novca je sve manje

značajno rastu, kazao je šef odsjeka Matijas Valtersbah­er, prenosi Fenix Magazin.

- Kao rezultat toga, manja je potražnja za visokim zakupima bez grijanja i cijene u tom slučaju padaju, dodao je, prenosi Blic.

Stručnjaci za analitiku iz Deutsche Bank Researcha smatraju kako bi takav snažan rast cijena mogao prestati već 2024. godine, a da će ulagači zbog viših kamatnih stopa ponovo da se oslanjaju na obveznice, a ne na nekretnine.

- U trenutku kada obveznice ponovopočn­udadonosea­traktivnep­ovrate ulaganja, potražnja za stambenim nekretnina­mamoglabis­esrušitipr­aktički prekonoći,pišeekonom­istajohenm­ebert,kojismatra­kakonećedo­ćidomasovn­e korekcije, ali da će doći do određenogs­tepenasuzd­ržanogpada­cijena.

Kriza u Ukrajini uticala je i na to da najmanje 40 posto njemačkih kompanija već osjeća posljedice poskupljen­ja energije, a gotovo pola njih planira zato smanjiti ulaganja, pokazala je anketa koju je objavio list Augsburger Allgemeine, na koju se poziva Reuters.

Energetska efikasnost

Gotovo 90 posto kompanija navelo je da će vjerovatno biti prisiljene podići cijene, a tri četvrtine njih planira više ulagati u energetsku efikasnost, navedeno je u anketi instituta ifo.

Četvrtina kompanija očekuje da će im cjenovni šok postati teret u drugoj polovini godine, svaka deseta razmatra mogućnost potpunog povlačenja iz poslovanja koje troši puno energije, a njih 14 posto razmatra mogućnost otpuštanja radnika.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina