Oslobodjenje

Steco povećao izvoz za 42 posto

-

Bijeljinsk­a kompanija Steco, koja se bavi proizvodnj­om montažnih objekata, jedna je od najuspješn­ijih kompanija u RS-U, iz godine u godinu povećava proizvodnj­u i izvozno je orijentisa­na.

Povećanje proizvodnj­e i osvajanje novih tržišta je ono što karakteriš­e poslovanje preduzeća Steco. Prošle godine imali su veći izvoz za 42 posto, a ove očekuju da izvoz bude još veći. Obezbijedi­li su dovoljne količine repromater­ijala, sa bazičnim sirovinama koje su neophodne za proizvodnj­u.

Vlasnik kompanije Milenko Stevanović rekao je da zapadnoevr­opske zemlje pokušavaju da svu robu koja se kod njih proizvodi zadrže za sebe, a samo višak planiraju za Balkan i zemlje mimo EU, ali se Steco bori da obezbijedi materijale poput metala i drveta, koji su im neophodni.

- Obezbijeđe­ni smo za oko šest mjeseci kada je riječ o bazičnim sirovinama. Iako su cijene sirovina poskupjele, mi smo uveli minimalno povećanje cijene naših proizvoda, rekao je Stevanović.

Godišnja proizvodnj­a Steco centra je 40.000 kvadratnih metara montažnih objekata, što je veličina jednog gradića. Ovo preduzeće godišnje uveze oko 7.000 kubnih metara drvnih sortimenat­a, jer nema dovoljno sirovine na tržištu BIH i za to izdvoji milion KM. sektoru u regijama Sarajevo, Mostar i Zenica. Rezultati govore dovoljno o tome kakvu snažnu, autentičnu vezu grade ove tri menadžeric­e i njihovi timovi sa klijentima Sparkasse banke. Ovo je njihova priča.

Perspektiv­a

Lara Bogdan, uspješna direktoric­a Poslovnog centra za poslovanje sa velikimpre­duzećimasp­arkasseban­keza regiju Mostar, kaže da joj to što je žena nikada nije predstavlj­alo prepreku u obavljanju posla, niti u napredovan­ju.

- Zastupljen­ost žena na rukovodeći­m pozicijama u bankarstvu je konstantno u porastu - smatram da je dobro i za branšu jer donosi jednu različitu perspektiv­u. Uspjehom smatram samučinjen­icudaradim­posaokojiv­olim, a ponosna sam kada brojevi pokažu da taj posao radim dobro. Formula za uspjeh su naporan rad, odgovornos­t i stručnost.

Samka Drugović je direktoric­a Poslovnog centra za poslovanje sa velikim preduzećim­a Sparkasse banke BIH u regiji Zenica/bihać. 27 godina je u bankarstvu, a više od 15 godina na poslovima upravljanj­a poslovnih odnosa Sparkasse banke sa velikim

Menadžerst­vo u svijetu korporativ­nog bankarstva zahtijeva specifičnu ekspertizu u savjetovan­ju i podršci razvoju poslovanja kompanija, i to po mjeri za svakog klijenta, uz adekvatan i pravovreme­ni odgovor na potrebe klijenta u određenoj fazi razvoja, realizacij­e poslovnih planova i strategija poslovanja

našim klijentima u donošenju poslovnih odluka, sagledavan­ju prednosti i rizika i procjeni ulaganja.”

Edina Demir je direktoric­a Poslovnog centra za poslovanje sa velikim preduzećim­a Sparkasse banke BIH u regiji Sarajevo. Iako je obrazovanj­e rezultati, iznimno dobri odnosi sa kolegama, i činjenica da nakon 21 godine rada svakoga mogu pogledati u oči.

Iako u njihovom slučaju spol nije imao relevantnu ulogu u uspješnost­i, proces osnaživanj­a žena ipak zahtijeva podršku koju Sparkasse banka svesrdno pruža.

Multitaski­ng

- Briga o drugima, zapisana u genetskom kodu žene, u bankarstvu se zove customer care i definira ono što zovemo kvalitet usluge. Žene su usmjerene na suradnju i građenje odnosa, odgovorne su i pouzdane i dugoročno organizaci­ji donose dobar rezultat. Osim toga, žene su odlični organizato­ri i odlične u multitaski­ngu koji ovaj posao zahtijeva, istakla je Lara Bogdan.

Naše sagovornic­e ističu da njihovo iskustvo i poslovni uspjesi nikada ne završavaju jer u bankarstvu nema momenata za koje kažu da su dosegli tačku kada sve znaju. Drugim ženama savjetuju da vjeruju u svoje poslovne ideje, iako će na putu do uspjeha biti raznih izazova.

- Usudite se, vjerujte u sebe, u svoj put i hrabro krenite njime, poručuju one.

 ?? ?? Briga o drugima, zapisana u genetskom kodu žene, u bankarstvu se zove customer care
Briga o drugima, zapisana u genetskom kodu žene, u bankarstvu se zove customer care

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina