Oslobodjenje

Četvorka u pritvoru

- A. B. Č. A. B. Č.

Sud BIH je odredio pritvor Milošu Nikoliću i njegovim pomagačima Jasminu Hodi, Daliboru Lugonji i Ehvadu Kajaniji koji se terete da su se bavili prodajom i krijumčare­njem droge speed, a koji su uhapšeni u akciji Dijamant. Pritvor im je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli pobjeći, uticati na svjedoke te ponoviti krivično djelo. Nikolić, pripadnik Direkcije za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH koji je radio na obezbjeđen­ju Miloša Lučića, ministra u Vijeću ministara BIH, tereti se da je vršio transport opojne droge iz susjednih država u BIH koristeći se tom prilikom službenim vozilima. Nikolić se 21. aprila ove godine sa još jednom nepoznatom osobom u Gradišci sreo sa izvjesnim Akijem i Mikijem sa kojima je prethodno dogovorio isporuku oko 10 kg droge. Ne znajući da su Aki i Miki policijski službenici, Nikolić je obećao da će drogu prebaciti do Gradiške, gdje je i uhapšen. Prikriveni istražitel­ji su bili ozvučeni, a primopreda­ja je snimljena. Kod njega je pronađen i novac koji je uzeo nakon prodaje droge. Tokom saslušanja je navodno rekao da ministar Lučić nema veze sa njegovim biznisom.

Muhamed Babalija je u Općinskom sudu u Zenici proglašen krivim zbog lažnog prijavljiv­anja te je osuđen na novčanu kaznu od 500 KM.

- Optužnicom se Babalija tereti da je 2. jula prošle godine oko 16 sati u Zenici došao u Policijsku stanicu Crkvice, te dežurnom policijsko­m službeniku prijavio da je prethodnog dana počinjeno krivično djelo krađe tako što mu je nepoznato lice iskoristiv­ši njegovu nepažnju, dok je boravio na bazenu u naselju Babina Rijeka, iz torbice ukralo pištolj Zoraki 918 kalibra 9 milimetara. Optuženi je znao da krivično djelo nije počinjeno i da čini lažno prijavljiv­anje, što je i htio, jer je pištolj navedenog dana na bazenu posudio svom poznaniku, navodi se u optužnici koju je podiglo Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona. Optuženi Babalija je na glavnom pretresu priznao krivnju, nakon čega mu je izrečena pomenuta kazna.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina