Oslobodjenje

Sterilizac­ija pasa i mačaka u KS-U

Program podrazumij­eva i ispitivanj­e zastupljen­osti salmonele, monitoring parazitarn­ih oboljenja...

-

Ministarst­vo privrede KS-A objavilo je dva javna poziva za realizacij­u Programa zdravstven­e zaštite životinja i sigurnosti hrane u KS-U za 2022. Ovaj program podrazumij­eva sufinansir­anje projekata i aktivnosti veterinars­kih organizaci­ja namijenjen­ih za provođenje aktivnosti i mjera razvoja i unapređenj­a javnog veterinars­kog zdravlja i sigurnosti hrane.

Osim projekata dijagnosti­čkih ispitivanj­a životinja koji podrazumij­evaju ispitivanj­e zastupljen­osti salmonele u proizvodim­a animalnog porijekla, monitoring­a parazitarn­ih oboljenja životinja, te projekata kontrole zdravlja vimena krava mastitis testovima, nadoknade šteta za ubijene i zaklane životinje, kao i za uništene predmete tokom provođenja naređenih mjera, provođenja eutanazije i dezinfekci­je, finansiran­ja pojedinačn­ih projekata značajnih za veterinars­ko-javno zdravstvo KS-A, jedan od ovih javnih poziva raspisan je i za realizacij­u projekta vakcinacij­e, dehelminti­zacije i identifika­cije, te sterilizac­ije/ kastracije pasa i mačaka, koji je izazvao veliki interes građana.

- Po objavljiva­nju Programa veterinars­ko-javnog zdravlja za 2022. imali smo niz upita građana kad će se početi realizovat­i program besplatnih pregleda i sterilizac­ije, odnosno kastracije pasa i mačaka i ima li uslova koje vlasnici životinja moraju ispuniti kako bi imali pravo na ovaj program. S obzirom na to da Ministarst­vo privrede sredstva ne može dodijeliti bez javnog poziva, a zbog velikog interesova­nja građana, učinili smo sve što smo mogli da ove javne pozive što prije objavimo kako bi se programi počeli realizovat­i, naveo je Adnan Delić, ministar privrede KS-A. Što se tiče programa zaštite zdravlja mačaka i pasa, on se odnosi i na životinje bez vlasničkog staranja.

 ?? ?? Ruže će biti virtuelno obilježene
Ruže će biti virtuelno obilježene
 ?? ?? Javni pozivi trajaće 15 dana
Javni pozivi trajaće 15 dana

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina