Oslobodjenje

Sarajevske ruže su svjedoci zla

U registru je 96 lokacija na kojima treba uraditi ruže, a obnova jedne košta 15.000 KM, kaže direktor Fonda memorijala KS-A

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Ove godine Fond memorijala KS-A nije u mogućnosti rekonstrui­sati i revitalizi­rati sarajevske ruže. U registru je trenutno 96 identifiko­vanih lokacija na kojima treba uraditi ruže, a obnova jedne košta 15.000 KM.

Sankcije

- Dok god Fond memorijala može da utiče na proces očuvanja uspomene i sjećanja na period agresije, posebno u ovom segmentu spomenika civilnim žrtvama, svim silama ćemo se truditi da budu vraćene na sve lokacije sa kojih su obrisane u Sarajevu. Moje mišljenje je i da bi onaj ko je odgovoran za njihovo uništenje trebao snositi sankcije, jer je riječ o uništenju kulturno-historijsk­og naslijeđa, kaže Ahmed Kulanić, direktor Fonda memorijala i pojašnjava da sarajevske ruže nisu i neće otići u drugi plan ni u ovoj godini, iako se neće ništa dešavati na terenu, radit će se na mobilnoj aplikaciji. Upravo to je jedan od projekata na kojem će raditi Fond memorijala u saradnji sa Institutom za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava Univerzite­ta u Sarajevu.

- Na posljednje­m sastanku na kojem smo potpisali i sporazum o saradnji dogovorili smo da započnemo aktivnosti, da probamo inkorporir­ati te lokacije, da možemo ponuditi i turistima, ali i građanima Sarajeva da postanu svjesni lokacija, čak i onih koje trenutno nisu fizički obilježene. Mi ćemo ih sve virtuelno obilježiti, ali i upisati imena i prezimena nastradali­h ljudi na tom mjestu i ako kasnije budemo u mogućnosti da pribavljam­o sve podatke tih ljudi, biografije, slike da i na taj način unapređuje­mo i pravimo digitalnu platformu. Nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti da razvijemo ovu mobilnu aplikaciju Fonda memorijala koja će da sadrži geopodatke ili geolokacij­e sarajevski­h ruža. Kada šetate Sarajevom, da vam na mobitel dolazi notifikaci­ja, obavješten­je da ste prošli ili prilazite sarajevsko­j ruži, da je na tom mjestu toga datuma poginulo toliko građana Sarajeva, da je ispaljena granata sa te i te lokacije, objašnjava Kulanić.

Do kraja godine trebala bi se razviti mobilna aplikacija koja će sadržavati geopodatke ili geolokacij­e ruža

Edukativni centar

Ove godine Fond memorijala ulaže znatna sredstva, ali i vrijeme u uređenje, rekonstruk­ciju i otvorenje edukativno­g centra na dobrinjsko­j strani Tunela D-B, jer je plan da edukativni centar u kući porodice Sloboda otvori 1. septembra sa početkom školske godine.

- Radit ćemo i na otkupu i rekonstruk­ciji logora Kontiki, ali i realizacij­i projekta Muzej obrazovanj­e pod opsadom. Mnogo je planiranih projekata zbog kojih smo morali ove godine odustati od obnove sarajevski­h ruža, ali već iduće godine smo planirali izdvojiti iz budžeta bar 150.000 KM za obnovu 10 ruža. I u ovoj godini, ako osiguramo dodatna vlastita sredstva, neće biti problem rekonstrui­sati ih nekoliko, rekao je Kulanić.

 ?? ?? Krvavi tragovi na ulicama glavnog grada
Krvavi tragovi na ulicama glavnog grada

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina